Newsroom

Persberichten

Vakantiebaan is cruciaal voor carrière

10-07-2014


Vakantiewerk doe je allang niet meer alleen voor een extra zakcentje. Zes op de tien jongeren zien vakantiewerk vooral als een belangrijke eerste stap in hun carrière. Dit blijkt uit onderzoek van StudentenWerk, Nederlands grootste uitzendbureau voor jongeren. 


StudentenWerk vroeg 1.157 jongeren naar hun motivatie voor het zoeken van een vakantiebaan. Vier op de tien jongeren (40,9 procent) noemen het opdoen van werkervaring als belangrijkste reden, twee op de tien (19 procent) hopen door goede prestaties als vakantiekracht een vaste (bij)baan bij een bedrijf te bemachtigen. Geld blijft wel een belangrijke rol spelen: ruim een kwart van de jongeren (26,7 procent) neemt een vakantiebaan om snel geld te verdienen. Daarnaast is vakantiewerk voor een op de tien jongeren vooral een leuke manier om nieuwe mensen te leren kennen. Slechts 3,3 procent werkt in de zomer om zich niet te vervelen.  


Vakantiewerk als cv-builder 

“Het onderzoek bevestigt een trend die wij al een paar jaar zien in bij onze kandidaten”, zegt Ineke Kooistra, CEO van YoungCapital, de organisatie achter StudentenWerk. “De jongeren van nu zijn heel bewust bezig met hun toekomstige kansen op de arbeidsmarkt. Vakantiewerk zien zij als een manier om alvast nuttige werkervaring op te doen en zichzelf in de kijker te spelen bij potentiële werkgevers. Daarom kiezen zij ook vaker dan vroeger voor functies die goed staan op hun cv, zoals klantcontactmedewerker of administratief medewerker.”   


Mannen willen verdienen, vrouwen ervaring opdoen

Mannen en vrouwen blijken ieder op hun eigen manier tegen vakantiewerk aan te kijken. Zo zijn mannen minder met hun toekomst bezig. Zij gaan vaker voor het snelle geld of nemen een vakantiebaantje omdat het hen “van de straat houdt” (verdeling respondenten: 55 procent man, 45 procent vrouw), terwijl vrouwen vaker werken om hun cv te versterken (verdeling respondenten: 40 procent man, 60 procent vrouw).


Over StudentenWerk
StudentenWerk is Nederlands grootste uitzendbureau voor jongeren. StudentenWerk werd opgericht in 2000 en is sinds 2014 onderdeel van YoungCapital, de Nederlandse marktleider in HR-oplossingen voor jong talent. StudentenWerk richt zich op jong talent tijdens de studie. YoungCapital Professionals staat voor gediplomeerd talent in IT en Finance. Internationaal is YoungCapital actief onder het label StudentJob International. Met een database van 1,2 miljoen kandidaten in Nederland en 3 miljoen kandidaten in het buitenland, beschikt YoungCapital over het grootste talentennetwerk van Europa. YoungCapital is in 2014 voor de derde maal op rij bekroond tot ‘Flexspecialist van het Jaar’.

 

Share me!

/**/