Newsroom

Persberichten

Google verslaat vacaturebanken bij banenjacht jongeren

24-09-2012

De meeste hoogopgeleide jongeren die online naar werk zoeken, starten hun zoektocht op Google. De zoekmachine heeft daarmee de officiële vacaturesites naar de achtergrond verdrongen. Dat blijkt uit onderzoek van StudentenWerk dat maandag is gepubliceerd in de nieuwste editie van de E-recruitment gids Vind mY. Logisch, vindt Rogier Thewessen, directeur marketing van StudentenWerk. “Jongeren kunnen tegenwoordig veel beter googelen dan een paar jaar geleden.” 

Grafiek Grafiek Startpunt online banenjacht jongeren persbericht Vind mY E recruitment gids


 

Invloed van Jobboards en vacaturebanken neemt af
Het onderzoek werd uitgevoerd door TNS NIPO in opdracht van StudentenWerk onder 1.255 hbo- en wo-studenten in hun laatste studiejaar. De cijfers laten zien dat 39% van de jongeren de banenjacht op Google begint. Vorig jaar was dat nog 29%. De invloed van de jobboards en vacaturebanken nam juist flink af, van 31 naar 23,8%. Het onderzoek geeft verder aan dat 22,9% meteen naar de website van de potentiële werkgever surft. Social media zijn veel minder populair: slechts 8,8% raadpleegt eerst Facebook, Twitter of LinkedIn. Websites van uitzendbureaus zijn voor 5,5% het startpunt van de zoektocht.

 

Google-skills van jongeren toegenomen
Volgens Rogier Thewessen, oprichter en directeur marketing van StudentenWerk, volgt de grote invloed van de zoekmachine direct uit de toegenomen ‘Google-skills’ van hoogopgeleide jongeren. “Jongeren kunnen tegenwoordig veel beter googelen dan een paar jaar geleden. Generatie Y weet inmiddels wel hoe je met één slimme zoekopdracht zo veel mogelijk relevante hits op kunt roepen zonder hiervoor aparte vacaturesites te hoeven bezoeken. De statistieken van onze eigen website geven dat ook aan: we krijgen steeds meer inschrijvingen op www.studentenwerk.nl via lange, gespecificeerde zoekopdrachten. Een algemene term als ‘vakantiewerk’ werd vijf jaar geleden nog veel gebruikt, nu zien we meer zoekopdrachten als ‘administratief vakantiewerk Eindhoven’.”

 

“SEO geen keuze, maar een must”
Het groeiende aandeel van Google in de banenjacht heeft belangrijke implicaties voor de online werving van hoogopgeleide jongeren. Thewessen: “Wil je hoogopgeleide jongeren binnenhalen, dan moet je als werkgever dus veel beter nadenken over je online recruitmentstrategie. SEO, ofwel zoekmachineoptimalisatie, is geen keuze meer, maar een absolute must. Ook moet je zorgen dat jouw employer brand online duidelijk en positief naar voren komt.”

 

Nieuwe editie E-recruitment gids: Vind mY 2012-2013
Het is duidelijk: jong talent bevindt zich online. Werkgevers kunnen daar slim op inspelen door hun bedrijfswebsite en wervingssite te optimaliseren voor zoekmachines. “Veel bedrijven weten niet hoe dat moet”, aldus Thewessen. “StudentenWerk heeft twaalf jaar ervaring op dat gebied en werft wekelijks meer dan 5.000 nieuwe kandidaten online. We hebben daarom besloten deze kennis met anderen te delen in Vind mY, onze E-recruitment gids”, zegt Thewessen. StudentenWerk publiceert Vind mY dit jaar voor de tweede keer. De gids bevat praktische informatie en handige tips om generatie Y effectiever te werven. Bijvoorbeeld met tips om het employer brand met een bedrijfspagina op LinkedIn te versterken, of aan een stappenplan om vacatureteksten te optimaliseren voor Google. De E-recruitment gids Vind mY 2012-2013 is gratis te bestellen op www.studentenwerk.nl/vindmy
.

 

 

Headlines nieuwsbrief september

 

 

Share me!