Waarom je niet bang moet zijn om werkgevers op te zoeken

Door StudentenWerk op 19-01-2016
0 reacties | 3788 views

We blijven het zeggen: als je echt die ene droombaan wilt, moet je niet afwachten, maar zelf actie ondernemen. Lees hieronder waarom het de moeite loont om zelf op een werkgever af te stappen.
  

Waarom je niet bang moet zijn om werkgevers op te zoeken


Natuurlijk kunnen wij heel veel doen om jou aan een leuke baan te helpen. Toch adviseren we je om altijd zelf te blijven zoeken en – als het even kan – ook zelf actief contact op te nemen met een recruiter of potentiële werkgever.

Nu is de kans groot dat je denkt: Makkelijk gezegd, maar ik kan toch niet zomaar een onbekend iemand bij een bedrijf gaan bellen? Die zit daar toch niet op te wachten? Ons antwoord daarop is: ja, dat kan wel degelijk; ze zitten daar wel degelijk op te wachten – mits je het goed aanpakt!

Hier volgen drie goede redenen waarom:

Reden 1: werkgevers bijten niet

Iedere manager, directeur of recruiter is zelf ook ooit student geweest, en moest ook een begin maken met zijn banenjacht. Ook zij hebben geworsteld met het opstellen van hun cv en met klamme handen zitten wachten tot ze naar binnen werden geroepen voor een sollicitatiegesprek.

Kortom, vrijwel iedereen snapt hoe spannend het voor jou is om zelf contact op te nemen. Als je dan tóch het initiatief neemt en opbelt of een berichtje stuurt, zullen ze dat extra waarderen.

Reden 2: jong talent is hot

Ja, het klopt nog steeds dat veel vacatures tientallen reacties opleveren. Maar dat betekent niet dat het argument ‘voor jou tien anderen’ opgaat. Er is juist een strijd om talent ontstaan.

Zowel grote als kleine bedrijven staan te springen om jonge mensen zoals jij met ambitie.
Grote bedrijven zitten vaak met een grote groep medewerkers die binnenkort met pensioen gaan. En om in de toekomst succesvol te blijven, hebben ze mensen met frisse ideeën nodig, die opgegroeid zijn met online technologie.

Bovendien schieten start-ups als paddenstoelen uit de grond. Die hebben heel snel nieuwe mensen nodig omdat ze groeien. In alle gevallen geldt dus dat bedrijven dringend op zoek zijn naar toppers zoals jij. Kansen genoeg, maar je moet die kansen zelf grijpen!


Waarom je niet bang moet zijn om werkgevers op te zoeken


Reden 3: als je iets echt wilt, moet je dat ook laten zien
Stel, je hebt een bedrijf of een vacature gevonden waarvan je denkt: dit past helemaal bij mij. De vraag die je jezelf dan moet stellen, is hoe je jouw kansen op die baan zo groot mogelijk maakt. Een goed geschreven sollicitatiebrief en cv zijn noodzakelijk, maar is het genoeg? Durf je ervan uit te gaan dat ze jouw sollicitatie eruit zullen pikken tussen al die andere reacties?

Wat je eigenlijk wilt, is dat die werkgever al aan jou denkt, nog voordat hij die hele stapel sollicitaties gaat doorspitten. Het mooie is, met één goed voorbereid belletje of Twitter-bericht kun je dat voor elkaar krijgen.
Zelfs als een werkgever je vervolgens doorverwijst naar de officiële sollicitatieprocedure, heeft zo’n persoonlijke benadering effect. Als ze jou al eens aan de lijn hebben gehad en later bij het doorlezen van alle sollicitaties jouw naam en profielfoto tegenkomen, denken ze geheid: oh ja, die was vorige week al zo enthousiast aan de telefoon. Zo sta je meteen al met 1-0 voor op je concurrentie!

Go for it!

Dus nee, het is niet raar of eng om zelf contact op te nemen met een recruiter of potentiële werkgever. Grote kans dat ze blij en opgelucht zijn om jou aan de lijn te krijgen. Jong talent met lef en ambitie is namelijk goud waard. Go for it!

Bron: theundercoverrecruiter.comReacties

Er zijn nog geen reacties, ben jij de eerste die een reactie plaatst?

Plaats jouw reactie