Tien socialmediablunders die jouw banenjacht kunnen verpesten

Door StudentenWerk op 04-01-2016
0 reacties | 6999 views

Wil jij 2016 beginnen met een nieuwe bijbaan? Social media kunnen zowel je beste vriend als je ergste vijand zijn bij je zoektocht naar werk. Bedenk dus wat je wel en wat je vooral niet moet doen online. Wij zetten de tien grootste ‘don’ts’ op een rij.

Tien socialmediablunders die jouw banenjacht kunnen verpesten


We hoeven je vast niet te vertellen hoe handig social media zijn om vacatures te vinden en om jezelf te promoten als de perfecte kandidaat voor de job.


Maar pas op dat je je kansen niet compleet vergooit omdat je op social media de verkeerde dingen doet. Bedenk dus goed hoe je je online gedraagt en vermijd in elk geval deze tien blunders:

Blunder 1: ongepaste foto’s
Lachen, hoor, de beelden van die wilde stapavond van afgelopen weekend. Maar als je ze deelt met je vrienden, bestaat ook de kans dat jouw toekomstige baas ze te zien krijgt.
En video’s van jou bewusteloos tussen de bierflesjes of rondlopend in een 'mankini' vergroten je kansen op een bijbaan niet.

Blunder 2: grof taalgebruik
Je beleefd en charmant gedragen tijdens je sollicitaties is zinloos als je vervolgens vloekend en scheldend je tijdlijn op Twitter vervuilt.Blunder 3: afkraken van een (oud)collega of werkgever
Word je helemaal gestoord van die vervelende baas of collega? Dan kan het verleidelijk zijn om je hart te luchten op social media.

Maar pas op, een nieuwe werkgever die dat leest, denkt: als ik hem aanneem, praat hij straks ook zo over mij! Om jou vervolgens toch maar niet uit te nodigen voor een gesprek.

Blunder 4: praten over illegale acties
Dit zou voor zich moeten spreken, maar je drugsgebruik of de keer dat je een bushokje hebt gesloopt, zijn dingen waarvoor je je zou moeten schamen. Of in elk geval geen dingen om over op te scheppen op social media.

Blunder 5: extremistische uitspraken
Ja, je hebt hier – gelukkig – het recht om op social media controversiële of zelfs extreme uitspraken en meningen te verkondigen.
Maar bedenk wel dat jouw toekomstige baas op basis van die mening kan besluiten om jou toch maar van het kandidatenlijstje te schrappen.


Blunder 6: zeuren en klagen
Niemand wil werken met een chronische zeurpiet. Is jouw tijdlijn gevuld met geklaag en gemopper? Dan is dat een signaal dat je geen vrolijke collega bent. Een werkgever die al die klaagzangen leest, zal snel verder zoeken.

Blunder 7: commentaar en tags van anderen
Heb jij ook zo’n vriend die jou telkens tagt in vreselijke foto’s of in posts met dubieuze links? Dat is niet alleen irritant, maar ook schadelijk voor jouw online reputatie.

Heb je hiermee te maken, pas dan je instellingen aan, zodat mensen jou alleen kunnen taggen met jouw toestemming.

Blunder 8: haastige en slordige posts
Ben jij ook zo razendsnel met reageren op social media? Pas op, want als je het schrijven van posts of tweets afraffelt, kunnen er al snel taalfouten en/of ongelukkige formuleringen in sluipen.
Werkgevers of recruiters die jouw online activiteiten checken, kunnen daardoor al snel het idee krijgen dat je een slordig of onbeholpen type bent. Lees daarom altijd even je tekst goed door, voordat je op ‘share’ drukt.


Blunder 9: jezelf verraden
Nog zoiets wat verbijsterend vaak gebeurt: lacherig doen of zelfs opscheppen over het feit dat je weer eens te laat bent voor je werk, of jezelf zogenaamd ‘ziek’ hebt gemeld. Voor werkgevers een luid en duidelijk signaal dat ze jou vooral moeten vermijden.

Blunder 10: helemaal niets posten
Volledig afwezig of onvindbaar zijn op social media, kan net zo slecht zijn voor je reputatie als de verkeerde dingen posten. Van een jong talent zoals jij wordt verwacht dat je een expert bent op het gebied van online én actief bouwt aan je professionele netwerk.

Conclusie: wees je bewust van je online doen en laten
Eigenlijk is het vrij simpel. Houd in gedachten dat 1) wat je schrijft en plaatst op social media, openbaar is, en 2) dat recruiters en werkgevers jou online opzoeken om te checken wat voor vlees ze in de kuip hebben.

Check daarom regelmatig je profiel en tijdlijn en vraag jezelf af: hoe komt dit over op anderen? Als er iets staat wat schadelijk is voor jouw kansen op een bijbaan, pas het dan aan. Succes!

Bron: theundercoverrecruiter.com

Reacties

Er zijn nog geen reacties, ben jij de eerste die een reactie plaatst?

Plaats jouw reactie