Zo maak je een superindruk op je eerste werkdag

Door StudentenWerk op 08-12-2015
0 reacties | 8092 views

Zenuwachtig voor je eerste werkdag? Begrijpelijk, maar met de juiste voorbereiding hoef je je geen zorgen te maken. Lees hier hoe je soepel en zelfverzekerd aan je nieuwe bijbaan begint.


Yes! Je hebt die bijbaan! Alle energie en voorbereiding die je in je sollicitatie hebt gestoken, worden nu beloond. Maar let op, nu pas begint het echte werk – letterlijk en figuurlijk. Sneller dan je in de gaten hebt, breekt de dag aan dat je moet beginnen in je nieuwe bijbaan. Het is tijd om kennis te maken met je nieuwe werkplek en voor het eerst je collega’s te ontmoeten.

Natuurlijk ben je opgewonden en nerveus. Een eerste werkdag is altijd spannend. Niet alleen omdat alles nieuw voor je is, maar ook omdat je die – o zo belangrijke – goede eerste indruk wilt maken.

Gelukkig kun je je daar prima op voorbereiden! Gebruik hiervoor deze tips:

Tip 1: kom op tijd

Zorg ervoor dat je een goede nachtrust krijgt voor je eerste dag. Je wilt immers niet gapend binnen wandelen met wallen onder je ogen – en al helemaal niet te laat komen.
  
Ben je echt een nachtmens? Train jezelf dan om een vroege vogel te worden (tenzij je in ploegendiensten werkt, maar dat is een ander verhaal). Dat betekent ook dat je de nachtelijke Netflix-marathons voortaan moet bewaren voor het weekend. Wees gerust, Game of Thrones is er zaterdag ook nog.

Tip 2: zorg ervoor dat je gepast gekleed bent
Wat de juiste dresscode is, verschilt per bedrijf. Je hoeft echt niet in een (mantel)pak te lopen, maar laag uitgesneden topjes en korte broeken zijn in de meeste gevallen een ‘no go’. Sommige bedrijven hebben formele kledingvoorschriften. Zijn die er niet, gebruik dan je gezond verstand. Zeker in het begin kun je beter iets te netjes gekleed gaan dan andersom.
Misschien nog wel belangrijker: zorg ervoor dat je kleren schoon zijn en je schoenen gepoetst. Een verzorgd uiterlijk is een signaal dat jij je baan serieus neemt en oog hebt voor detail. Precies wat je op je eerste dag wilt uitstralen!

Tip 3: ken je bedrijf

Als het goed is, heb je jezelf al vóór je sollicitatie grondig verdiept in het bedrijf. Doe in de dagen voordat je aan de slag gaat, je research nog eens dunnetjes over.
Check de website voor updates en kijk of het bedrijf de laatste tijd nog in het nieuws is geweest. Misschien is er wel een nieuwe directeur aangesteld, of is er een probleem met een product waar in de media over gesproken wordt. Als je op de hoogte bent van wat er speelt, kun je makkelijker gesprekken en meetings volgen en voorkomen dat je domme dingen zegt.

Tip 4: leer je collega’s kennen 
Blijf de eerste dag niet achter je bureau zitten, maar maak een rondje en stel jezelf voor aan je collega’s. Met deze mensen ga je dag in dag uit samenwerken. Zorg er daarom voor dat je hun namen kent en weet wat ze doen. Bovendien is werken een stuk leuker als je goed kunt opschieten met de mensen om je heen! 

Tip 5: maak aantekeningen
De kans is groot dat je op je eerste dag gebombardeerd wordt met informatie: IT-systemen, veelgebruikte apparatuur, contactpersonen bij andere afdelingen, huisregels, enzovoort. Minstens zo groot is de kans dat je dat nooit allemaal gaat onthouden. Neem daarom een notitieboekje mee en noteer de belangrijkste dingen. Zelfs een enkel steekwoord kan later een handig geheugensteuntje zijn.

Tip 6: vraag om hulp


Niemand verwacht dat je als nieuweling alles al weet. Heb je vragen, of hulp nodig bij een klus? Wees dan niet bang om het een collega te vragen.
Maak niet de vergissing dat je jezelf moet bewijzen door alles zelf uit te zoeken. Je loopt het risico dat je onbedoeld iets helemaal verkeerd doet en daarmee veel tijd verspilt.

Tip 7: probeer minder te praten en meer te luisteren
Oftewel, ga niet de wijsneus lopen uithangen. Als je ergens nieuw bent, is het beter om te luisteren dan te praten. Je collega’s werken er langer dan jij en je kunt ervan uitgaan dat ze weten waar ze het over hebben.

Tot slot: vergeet niet om te genieten!
Ja, het is spannend, je krijgt heel veel nieuwe indrukken en je moet heel veel onthouden. Maar je eerste werkdag is ook het begin van een spannend nieuw hoofdstuk. Geniet ervan en gebruik die positieve energie om een vliegende start te maken. Succes!

Bron: theundercoverrecruiter.com

Reacties

Er zijn nog geen reacties, ben jij de eerste die een reactie plaatst?

Plaats jouw reactie