Vijf manieren om je ondernemerschap te trainen tijdens je studie

Door StudentenWerk op 27-10-2015
0 reacties | 2164 views

Je studietijd is een ideale periode om je ondernemerschap een boost te geven. Misschien schuilt in jou wel de volgende Mark Zuckerberg! Lees hier hoe je die droom werkelijkheid laat worden.
Ondernemer zijn is hot. Wie droomt er niet stiekem van om miljonair te worden met zijn eigen start-up? Maar ook in steeds meer vacatures zie je bedrijven vragen om ‘ondernemerschap’ of een ‘ondernemersmentaliteit’.

Studeren vs. ondernemen?

Maar als het allemaal draait om ‘ondernemerschap’, hoe belangrijk is een diploma dan eigenlijk voor je carrière? Heel belangrijk, zeggen wij er meteen bij. Al laten mensen als Mark Zuckerberg, Steve Jobs en vele anderen zien dat je ook zonder papiertje grootse dingen kunt bereiken.Maar ook voor hen was hun opleiding vaak cruciaal voor hun latere succes. Dat is niet zo vreemd. Je studietijd is namelijk hét moment om je talenten als ondernemer te ontwikkelen. Hoe precies? Wij geven vijf tips:Tip 1: maak gebruik van het lokale Centre for Entrepreneurship

Steeds meer universiteiten en hogescholen werken samen met bedrijven in een Centre for Entrepreneurship, met allerlei activiteiten om ondernemers in de dop op weg te helpen.Heb je nog geen concrete plannen? Ook dan is het slim om eens langs te gaan. Je kunt meedoen aan workshops, kennismaken met ondernemende (ex)studenten, en je idee pitchen bij ervaren ondernemers en investeerders. Of vraag om gratis advies bij het opstellen van een businessplan!Tip 2: netwerk, netwerk, netwerk!

In iedere studentenstad is wekelijks wel een (netwerk)evenement of –borrel te vinden! Probeer iedere maand iets te bezoeken. Niet voor de gratis drank, maar om contacten te leggen met mensen die jou kunnen helpen met je eerste stappen als ondernemer.Je hoeft niet direct te linken met de volgende Steve Jobs. Probeer gewoon zo veel mogelijk interessante mensen te ontmoeten. Benieuwd naar de do’s en don’ts bij het netwerken? Lees dan dit blog.

Tip 3: loop stage bij een start-up

Door stage te lopen bij een start-up ontdek je wat er komt kijken bij het starten van een onderneming. Maar je leert ook veel over jezelf. Wat vind je leuk, waar ben je goed in, en waar moet je bij jezelf aan werken?Natuurlijk kost een stage veel tijd, en je kunt hem niet altijd laten meetellen voor je studie. Maar het is de moeite waard en staat goed op je cv!Ben je op zoek naar een start-up? In veel studentensteden zijn incubators actief, die kantoorruimte bieden aan startende bedrijfjes. Dit zijn de perfecte plekken waar jij een stageplek kunt veroveren.

Tip 4: leer hoe klanten denken 
De sleutel tot succes? Het begrijpen van je klant! Tijdens je studie kun je daar veel in oefenen. Volg bijvoorbeeld een extra module onderzoekstechnieken of psychologie. Maar je kunt ook je eigen marktonderzoek opzetten. Vraag je klas- of huisgenoten naar hun mening over jouw business-idee. 

Op een tablet kunnen ze eenvoudig jouw zelfgemaakte app uitproberen. Ook wordt het steeds goedkoper om bij een 3D-printshop een prototype van jouw product te laten maken. Zelfs als jouw idee volledig wordt afgebrand leer je daarvan. 

Tip 5: Onderneem iets! Ook al is het kleinschalig

De beste manier om te leren, is door te doen! Begin bijvoorbeeld met een bedrijfje waar altijd vraag naar is. Denk bijvoorbeeld aan een hondenuitlaatservice, een t-shirtdrukkerij of wasseretteservice voor je medestudenten.Go for it!

Heb je eenmaal ervaring opgedaan in de basics van het runnen van een bedrijfje? Dan kun je die kennis en vaardigheden inzetten om jouw revolutionaire idee in de markt te zetten!

Reacties

Er zijn nog geen reacties, ben jij de eerste die een reactie plaatst?

Plaats jouw reactie