Zeven netwerkblunders die jouw banenjacht in de weg staan

Door StudentenWerk op 14-07-2015
1 reactie | 3466 views

Blijf jij iedere keer steken halverwege de sollicitatieprocedure? Lukt het maar niet om contact te leggen met interessante mensen op LinkedIn? Kijk dan eerst of je één van deze zeven netwerkblunders maakt.


Je hebt goede cijfers en een studierichting waarmee de banen voor het oprapen zouden moeten liggen. Toch krijg je bij sollicitaties de ene na de andere afwijzing. En telkens als je iemand bij een leuk bedrijf benadert, word je afgewimpeld. Wat gaat er mis? 


Netwerken is belangrijk
Iedere reactie op een vacature, ieder sollicitatiegesprek, iedere persoon die je aanklikt op LinkedIn en ieder praatje dat je aanknoopt op een carrièrebeurs of verjaardag, is onderdeel van het opbouwen en onderhouden van jouw professionele netwerk. Netwerken is een vak op zich, dat je moet leren. Maar probeer in ieder geval deze fouten te vermijden:

Blunder 1: alles draait om mij! 
Let op dat je in een brief, e-mail of gesprek niet alleen over jezelf praat. Natuurlijk is het goed dat mensen weten wie je bent en wat je kunt. Maar minstens zo belangrijk is dat jij meer over de andere persoon te weten komt en interesse toont. 

Blunder 2: alleen nemen, niets teruggeven
Netwerken is tweerichtingsverkeer. Als mensen merken dat jij het contact alleen gebruikt om er zelf beter van te worden, zullen ze snel afhaken. Wees dus alert op kansen om anderen te helpen. Zelfs zoiets kleins als twee mensen in jouw LinkedIn-netwerk aan elkaar voorstellen, levert goodwill op waar je jaren later nog plezier van kunt hebben.

Blunder 3: radiostilte … ’Ik heb nu hulp nodig!’ … radiostilte
Je hebt al maanden geen kik gegeven richting je honderden LinkedIn-contacten, maar nu heb je snel een baan of stageplek nodig. Daarom bombardeer je vanuit het niets iedereen in je netwerk met verzoeken om informatie, referenties en andere gunsten. Om vervolgens weer terug te zakken in je online winterslaap, zodra je je doel hebt bereikt. Reken er in dat geval niet op dat die mensen de volgende keer voor je klaarstaan.

Blunder 4: TMI (Too Much Information)
Met je professionele relaties deel je niet dezelfde dingen als met je vrienden. Bespreek die mislukte date met je scharrel dus niet met je stagebegeleider. Klaag niet over je geldproblemen tegen collega’s. Plaats geen bericht online dat je een baan zoekt omdat je huidige baas een eikel is. Daarmee maak je geen goede indruk. Wat ze veel liever willen weten, is wat jij hun of hun organisatie te bieden hebt.

Zeven netwerkblunders die jouw banenjacht in de weg staan


Blunder 5: niet je huiswerk doen
“Vertel eens over het bedrijf waar je werkt”, is een prima openingszin voor een privégesprek in de kroeg. Maar gebruik deze zin nooit in je professionele contacten. Als je laat zien dat je vooraf research hebt gedaan en interesse toont, voelt diegene zich direct gewaardeerd. Of het nu om een sollicitatie gaat of iets anders. 

Blunder 6: liegen
Niemand zal erover vallen als je jouw kwaliteiten of werkervaring een beetje aandikt in je cv of motivatiebrief. Maar pas op dat je niet overdrijft. Stel dat iemand zegt: “Bij ons zoeken ze nog iemand op de ICT-afdeling, maar je moet wel ervaring hebben met softwarepakket X.” Heb je die ervaring niet, ga dan niet lopen bluffen. Tijdens het sollicitatiegesprek val je gegarandeerd door de mand. Nog erger, de persoon die jou enthousiast aan een ander heeft aanbevolen, voelt zich door jou voor schut staan.

Blunder 7: drammen om resultaten
Maandag: “Hallo, Marieke. We hebben elkaar al een tijd niet gesproken, maar ik zou je om een gunst willen vragen …” Dinsdag: “Hoi, Marieke, heb je mijn bericht van gisteren ontvangen?” Woensdag: “Marieke, ik hoop dat je niet op vakantie bent …” Enzovoort.

Opvolging geven aan een belletje of mailtje is belangrijk en nuttig bij het netwerken. Maar je moet ook aanvoelen wanneer je iemand met rust moet laten, ook al krijg je niet de reactie waar je op hoopte. Onthoud dat niemand verplicht is om jou te helpen.

Blijf bij jezelf

Eigenlijk is het best logisch. Gedraag je bij het netwerken zoals je graag wilt dat anderen zich tegenover jou gedragen: wees attent, behulpzaam, niet te opdringerig en denk altijd na over wat jij de ander te bieden hebt. Succes!

Bron: inc.com

Reacties

14-07-2015

Timo Nieuwboer:

Wat een geweldig stukje werk! Zowel de punten als de onderbouwing, het taalgebruik en de praktische toepassing zijn zeer goed in elkaar gestoken. Dit verdiend echt een plaats op ieders schoorsteen want we doen het maar al te gemakkelijk net even fout en het zou jammer zijn als daardoor een goede kans aan ons voorbijgaat.

Plaats jouw reactie