Banenjacht: terug naar de basis

Door StudentenWerk op 06-05-2015
0 reacties | 3088 views

Ondanks alle vacaturesites en social media blijft het succes van je banenjacht afhankelijk van een aantal basics. Wij zetten ze hier nog eens op een rij.

Banenjacht: terug naar de basis

Anno 2015 heb je meer mogelijkheden dan ooit bij het zoeken naar een baan. Helaas bestaat er nog steeds niet zoiets als een magische formule om je droombaan te krijgen. 

Houd je basics fris en scherp

De basisvoorwaarden van een succesvolle sollicitatie zijn namelijk nog steeds dezelfde. Om jezelf goed te presenteren, is het verstandig om die basics voor je banenjacht regelmatig een update te geven.Gebruik hiervoor deze checklist:Aandachtspunt 1: je cvCijfers

Natuurlijk zet je mooie omschrijvingen van je vorige baantjes in je cv. Maar nog beter is het om deze aan te vullen met cijfers. Dit geeft een recruiter of werkgever de indruk dat je niet zomaar wat roept, maar echt iets gepresteerd hebt.Denk aan facts & figures van projecten, de bezoekersaantallen van evenementen die je hebt georganiseerd, of zelfs de omzet die je maakte in je bijbaan als verkoper. Wil je de cijfers op een leuke manier presenteren? Check hier de leukste cv's. 


Houd het kort

Zou je zelf een cv van zes pagina’s gaan lezen? Nee. Schrap daarom lange zinnen en vervang ze door bullets; ga alleen dieper in op punten die direct relevant zijn voor de vacature; kijk kritisch naar de opmaak en probeer je paginaruimte zo goed mogelijk te gebruiken.Zorg voor maatwerk

We kunnen het niet vaak genoeg benadrukken: gebruik niet telkens hetzelfde standaard-cv! Lees de vacaturetekst zorgvuldig, bedenk waar ze op zullen letten bij het lezen van je cv en pas daar de tekst op aan.

Banenjacht: terug naar de basisAandachtspunt 2: het sollicitatiegesprekZorg ervoor dat je beschikbaar bent

Maak het een werkgever niet moeilijk om jou te ontmoeten. Heb je momenteel een andere baan? Neem dan een dagje vrij, of zorg ervoor dat je een excuus klaar hebt als je uitgenodigd wordt op gesprek.


Doe research naar het bedrijf

Doe je huiswerk! Spit de website van het bedrijf door. Bestudeer alles; de mensen, de producten, de klanten, de projecten, enzovoort. Hebben ze een speciale ‘werken bij’-pagina? Die vertelt veel over met wat voor werkgever je te maken hebt.Dresscode

Als het goed is, weet je na je research ook meer over de bedrijfscultuur. Gebruik die kennis om ervoor te zorgen dat je er tiptop uitziet tijdens je sollicitatie. Niet zeker of je de juiste look te pakken hebt? Dan geldt: beter wat netter gekleed dan te slordig. Meer kledingtips vind je in dit blog.

Banenjacht: terug naar de basis

Aandachtspunt 3: jijzelfWees interessant

Natuurlijk beweren we niet dat je saai bent. Waar het om gaat, is dat je interessant overkomt. Bedenk welke van jouw hobby’s en interesses ervoor kunnen zorgen dat jij in positieve zin opvalt. Geef ze een reden om jou te onthouden!


Weet hoe je jezelf verkoopt

Je hoeft geen opschepper of slijmbal te zijn om jezelf te verkopen. Jouw doel is om de werkgever ervan te overtuigen dat jij het beste matcht bij wat hij nodig heeft. Een goede verkoper kan vooral goed luisteren. Vraag in het gesprek wat de werkgever nodig heeft en tegen welke problemen hij aanloopt, en vertel vervolgens hoe jouw ervaring en vaardigheden daarbij aansluiten.Tot slot: blijf jezelf!

Natuurlijk wil je graag dolgraag die baan, maar blijf wel jezelf. Weet wie je bent, wat je sterke en zwakke kanten zijn, en vooral: wat je wilt. Pas dan kun je gericht gaan zoeken naar de ideale baan en kun je iedereen overtuigen dat jij de perfecte kandidaat bent! Bron:theundercoverrecruiter.com 

Reacties

Er zijn nog geen reacties, ben jij de eerste die een reactie plaatst?

Plaats jouw reactie