Hoe overleef je een telefonisch interview?

Door Ester Kranendonk op 10-02-2015
1 reactie | 4088 views

Wanneer je volop aan het solliciteren bent, zul je hier ongetwijfeld wel bekend mee zijn: het telefonische interview! Voor recruiters een slimme en snelle manier om meer te weten te komen over jou als potentiële medewerker. Met deze tips weet je zeker dat jouw telefonische interview goed verloopt!

verschillende telefoons aan een muur


Het telefonische interview is voor de recruiter hét moment om meer te vragen naar jouw ervaring, vaardigheden, beschikbaarheid en looneisen. Op basis van dit gesprek worden de kandidaten gekozen die worden uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. Dat kan face to face of middels een videosollicitatie. Spannend dus, maar met de hulp van onderstaande tips ben je al een stap dichter bij de volgende ronde!

1. Neem beleefd en vriendelijk op
Het klinkt simpel en voor de hand liggend, maar een eerste indruk is snel gemaakt. Ook via de telefoon! Het laatste wat je wilt, is een slechte start van het gesprek, omdat jij de telefoon opneemt met: ‘HALLO?’ Het is misschien verleidelijk om te doen wanneer je een nummer niet herkent, maar het komt niet beleefd en professioneel over. Opnemen met jouw voornaam en achternaam klinkt een stuk vriendelijker en beleefder en zorgt voor een goede start van het gesprek! 


2. Vermijd achtergrondgeluiden
Een sollicitatiegesprek voeren terwijl je op een perron van Utrecht CS staat of op de fiets onderweg bent naar huis, is geen goed idee. Als de recruiter jou dan toevallig net belt, geef aan dat het niet gelegen is. Wees assertief en stel een ander, rustiger moment voor. Het mes snijdt aan twee kanten: 1) jij kunt je nog even voorbereiden, en 2) het gesprek hoeft geen hinder te ondervinden van voorbijdenderende treinen en toeterende auto’s! 

 
3. Orden je informatie
Als je snel een (bij)baan zoekt, reageer je misschien op meerdere vacatures. Het is slim om je kansen te spreiden, maar pas op dat je niet vergeet door wie je benaderd kunt worden, en voor welke functie. Tenzij improviseren als kwaliteit op jouw cv staat, wil je ongemakkelijke situaties liever voorkomen. Een handige manier om je sollicitaties bij te houden, is door deze te bundelen op één plek. Dit kan digitaal op je laptop, smartphone, tablet of hardcopy in een map (retro!). Zorg ervoor dat je dit bij iedere nieuwe sollicitatie updatet. Op deze manier voorkom je onaangename verrassingen! 

 
4. Keep it short and simple
Natuurlijk ben je razendenthousiast en wil je je recruiter met duizend woorden overtuigen waarom ze voor jou moeten kiezen. Het onbedoelde resultaat hiervan is dat de boodschap die je wilt overbrengen, steeds onduidelijker wordt en de recruiter aan de andere kant van de lijn halverwege jouw verhaal afhaakt. Dat is dus precies wat je wilt voorkomen! Houd het daarom kort en simpel. Gebruik hiervoor het KISS-principe, dat je helpt je verhaal zo eenvoudig mogelijk te verwoorden. Wanneer je uitgenodigd wordt voor een persoonlijk gesprek, heb je nog tijd genoeg om je verhaal te doen! 


5. Pas je voicemailbericht aan

Heb jij na een avondje stappen vol creativiteit, al rappend het welkomstbericht van je voicemail ingesproken? Hartstikke leuk voor familie en vrienden, maar niet zo professioneel en verstandig als je op zoek bent naar een baan. Zorg ervoor dat jouw welkomstbericht kort en neutraal is, met een duidelijke vermelding van je naam en voornaam. 

verbaasde man aan de telefoon

6. Wacht niet te lang met terugbellen

Als een recruiter jouw voicemail heeft ingesproken met een terugbelverzoek, wacht dan geen drie dagen met terugbellen! Als je geïnteresseerd bent in een vacature, bel je terug zodra je hier tijd voor hebt. Zorg ervoor dat je de juiste informatie bij de hand hebt, zoals de naam van de persoon die je gebeld heeft, en de functie waarop je hebt gesolliciteerd. Laat zien dat je enthousiast en voorbereid bent! 


Tot slot: een goed begin is het halve werk
Zoals je ziet kun je met de juiste tips je telefonische interview goed voorbereiden. Wanneer je deze tips opvolgt staat er helemaal niets meer in de weg voor het vinden van die leuke baan.

Klaar om een poging te wagen? Solliciteer dan nu op één van onze vacatures! 


Reacties

10-02-2015

Jessica de Rijk:

Leuk geschreven Ester!

Plaats jouw reactie