Vijf tips voor een killer videosollicitatie

Door StudentenWerk op 10-06-2014
0 reacties | 4043 views

Sollicitatiegesprekken per webcam worden steeds populairder. Reden om je hier goed op voor te bereiden. Lees hieronder de vijf gouden tips. 

De snelle opkomst van de videosollicitatie is één van de belangrijkste trends in recruitment. Online toepassingen zoals Skype maken het makkelijker en goedkoper om elkaar in de ogen te kijken. Dat maakt het sollicitatieproces een stuk persoonlijker. 

filmpklapper voor man aan tafel

Maar videosollicitaties kennen ook hun eigen uitdagingen. Denk bijvoorbeeld aan het belang van je lichaamstaal, maar ook je afhankelijkheid van de techniek. Een goede voorbereiding is vaak het halve werk! Te beginnen met deze vijf gouden tips: 


Tip 1: Kies de juiste plek 
Ga in een rustige en goed verlichte ruimte zitten, waar je niet wordt gestoord. Zorg dat de omgeving en achtergrond een professionele uitstraling hebben. Als je hier niet zeker over bent, ga dan achter een bureau zitten met je rug naar de muur. 


Tip 2: Let op je uiterlijk

Je verschijning is in dit geval net zo belangrijk als wat je te vertellen hebt. Verdiep je vooraf in de cultuur van het bedrijf en pas daar je kleding op aan. Let ook op je lichaamstaal: rechtop en met open armen. Zo kom je enthousiaster en krachtiger over.Tip 3: Zorg dat je apparatuur in orde is

Test vooraf of je computer en webcam naar behoren functioneren. Check ook je internetverbinding. En geef een alternatief telefoonnummer door, zodat je het gesprek kunt voortzetten mocht je Skype-verbinding wegvallen.Tip 4: Neem je huiswerk mee

Een groot voordeel van videosolliciteren is dat je tijdens het gesprek nuttige informatie bij de hand kunt houden, zoals de details van de vacature. Maak ook een checklist met punten die je zelf wilt bespreken, en gebruik die als richtlijn tijdens het gesprek.Tip 5: Maak oogcontact

Het lijkt misschien lastig, maar probeer oogcontact te houden met je gesprekspartner en focus je op de bovenste helft van het scherm (dus in het blikveld van de camera). Pas op dat je niet naar je eigen beeld op het scherm staart; voor de ander oogt dit alsof je afgeleid of zelfs ongeïnteresseerd bent.Tot slot: vergeet niet om je gesprekspartner helemaal in te pakken met een stralende glimlach. Succes!


Bron: www.stelfox.ie

Reacties

Er zijn nog geen reacties, ben jij de eerste die een reactie plaatst?

Plaats jouw reactie