Solliciteren doe je in een pak…of toch niet?

Door StudentenWerk op 09-10-2013
0 reacties | 10604 views

Veel mensen grijpen voor een sollicitatiegesprek automatisch naar een (mantel)pak. Dat is namelijk wat een werkgever van je verwacht. Anders kom je niet professioneel over. Maar komt dit idee wel overeen met de werkelijkheid? StudentenWerk dook het werkveld in en voelde drie verschillende bedrijven – elk met een andere werksfeer – eens even stevig aan de tand.


Innovatieve bedrijven verwachten geen pak 

We vroegen Shapeways, een jong en vooruitstrevend bedrijf gespecialiseerd in 3D-printing, naar hun mening over kleding van sollicitanten. Officemanager Antoinette Geldens verwacht niet dat sollicitanten bij Shapeways in een pak of mantelpak komen.

“Sterker nog, we zouden het enigszins raar vinden. Het past gewoon niet bij onze hippe bedrijfscultuur”, aldus Geldens. Dat sollicitanten dit goed aanvoelen, blijkt uit het feit dat slechts twee op de tien sollicitanten zich in driedelig grijs hijsen voor een gesprek bij het bedrijf.

Formele bedrijven houden vast aan traditie

Hoe zit dit bij een formeel bedrijf? Bij het Amsterdamse advocatenkantoor Kennedy Van der Laan wordt een (mantel)pak bij sollicitanten ‘highly appreciated'. Een stropdas hoeft dan weer niet. “We zien zelden een sollicitant in een spijkerbroek”, vertelt HR-manager Machteld Vink. “Dat gaat ons iets te ver.” 


Wat trek je aan bij een semi-informeel bedrijf? 

Bij Cell Signaling Technology Europe (CST), een jong, innovatief doch professioneel bedrijf in life science, zien ze geregeld een pak bij sollicitanten. “Met name bij de mannen. Ik zie ze weleens met giletje en al verschijnen”, weet HR-manager Yvette Buchele te vertellen.

Buchele: “Vooral bij wetenschappelijke functies zien we van die oubollige varianten voorbij komen. Nee, doe ons dan maar een modern pak met een goede pasvorm. Of een mooie pantalon met een nette blouse. We zien onszelf als een hippe wetenschapper. Daar horen geen jasjes en dasjes bij. Dat is mij veel te uptight!” 
Voor een functie als marketeer mag je je creatieve talent best laten terugkomen in je kleding. Een spijkerbroek, mits een nette variant, kan dan best, zo vinden ze bij CST.


Laat zien dat je over je outfit hebt nagedacht

Antoinette Geldens: “Het is altijd fijn om te zien dat iemand zijn of haar best heeft gedaan om er netjes uit te zien, maar daarvoor hoef je zeker niet in een smoking te verschijnen.” Daar is Machteld Vink het mee eens: “Het mag best wat casual, zolang je maar kunt zien dat er goed over de outfit is nagedacht en het geheel er netjes uit ziet. Sowieso geen vlekken.”

“Je maakt maar één keer een eerste indruk”, zegt Yvette Buchele. “In de eerste 30 seconden is de mening over iemand vaak gevormd. Het komt zelden voor dat mijn idee over diegene naderhand nog verandert.”
Vermijd een saai mantelpak of een té groot pak

“Bij vrouwen zie ik graag wat anders dan een mantelpak”, aldus Luis Zaagmans, corporate recruiter bij StudentenWerk. “Bij StudentenWerk staat innovatie hoog in het vaandel, die vernieuwing zie ik graag terug in de kleding van sollicitanten.”

“Ook van een duidelijk te groot pak bij mannen word ik niet blij. Dan kun je beter een mooi aansluitend colbert met een nette (spijker)broek dragen. Het is fijn om te zien wanneer iemand niet zomaar iets uit de kast heeft getrokken.”

Draag iets waar jij je prettig in voelt

Sollicitanten moeten zich vooral goed voelen in hun kleding. Dat is volgens Shapeways de sleutel voor een geslaagd sollicitatiegesprek. “Welke outfit de sollicitant ook besluit te dragen, als het niet lekker zit, zie je dat direct. Iemand die zich goed voelt, straalt van zelfvertrouwen. Dat zoeken wij in een kandidaat.”

Heb je nog wat kledinginspiratie nodig voor je volgende sollicitatiegesprek? StudentenWerk zet een paar sites voor je op een rij: 

Tips voor sollicitatiekleding voor mannen en vrouwen
Theundercoverrecruiter.com: How to dress to your job interview 
Jobfolk.com: How women should dress for job interviews 
Inspiratie op Pinterest voor vrouwen 
Inspiratie op Pinterest voor mannen

Reacties

Er zijn nog geen reacties, ben jij de eerste die een reactie plaatst?

Plaats jouw reactie