Spaanse jongeren emigreren graag, Belgen blijven liever thuis

Door StudentenWerk op 14-05-2013
1 reactie | 4968 views

Europese jongeren laten hun carrière niet door landsgrenzen aan banden leggen: maar liefst 80 procent is bereid voor werk het moederland te verlaten. Wel speelt nationaliteit een belangrijke rol bij de mate van bereidheid, blijkt uit onderzoek van StudentJob International. We proudly present: de Europese Emigratiedranglijst 2013!
 
StudentJob, de internationale tak van StudentenWerk, ondervroeg de afgelopen weken 10.651 studenten en starters in zeven verschillende Europese landen: Nederland, België, Duitsland, Oostenrijk, Frankrijk, Spanje en Groot-Brittannië. De belangrijkste vraag was in hoeverre zij bereid zijn om voor hun werk naar het buitenland te verhuizen.


lelijke photoshop van verschillende vlaggen op grasveld

Niet bang voor risico’s
“Er zijn grote verschillen te zien tussen de verschillende landen. Maar over het algemeen kun je zeggen dat jongeren op dit moment niet in grenzen denken. Ze willen vooral een leuke baan, en ze zijn daarvoor bereid om risico’s te nemen,” aldus Julien Drewe, manager van StudentJob. “Zelfs als dat betekent dat ze daarvoor huis en haard moeten achterlaten. Hun levenssituatie laat dit veelal ook makkelijk toe; ze hebben meestal nog geen gezin of kinderen.”
 
Met jobboards in zeven verschillende landen beschikt StudentJob inmiddels over een netwerk van 1,2 miljoen jonge talentvolle werkzoekenden buiten Nederland. De totale omvang van de StudentenWerk-database  komt daarmee op ruim 2 miljoen studenten, starters en young professionals.

Spanjaarden meest ambitieus en minst tevreden
De Spaanse jongeren zijn het meest ambitieus. Van hen zegt 88,6 procent graag te willen werken in het buitenland. Ruim de helft van de emigranten in spe geeft als belangrijkste reden, dat zij “alles willen doen voor hun carrière”. Niet verbazingwekkend, gezien het enorme banentekort in eigen land. Slechts 6,9 procent geeft aan tevreden te zijn met de situatie in Spanje; hiermee zijn Spaanse jongeren het minst tevreden van allemaal.staafdiagram die weergeeft hoeveel jongenren bereid zijn te emigreren voor werk 

Oostenrijkers gaan voor avontuur!
Het is een groot contrast met de Oostenrijkers, die met 81,4 procent op de tweede plaats komen van de Emigratiedranglijst. 70 procent zegt dit te willen doen, omdat zij “wel in zijn voor een avontuur”. De carrière is voor Oostenrijkers duidelijk veel minder belangrijk. Ook hebben zij het minste oog voor mogelijke negatieve kanten van emigratie: slechts 2,4 procent geeft aan de risico’s van emigratie voor werk te groot te vinden.


staafdiagram die per land laat zien wie er in is voor avontuur


Kwart Fransen doet alles voor carrière
Op drie staan de Franse jongeren, die met 80,5 procent ook graag in het buitenland zouden werken. Een kwart wil dit omdat zij hun carrière voorop zetten. Hiermee zijn zij naast de Spanjaarden het meest ambitieus. Dit hoge aantal is goed te verklaren: ook in Frankrijk piekt de jeugdwerkloosheid. Recente peilingen tonen aan dat een op vier jongeren geen werk kan vinden.


staafdiagram die laat zien wie er alles voor zijn of haar carriere doet


Duitsers: hoezo conservatief?
Opvallend is dat er ook onder Duitse jongeren veel avonturiers schuilen: 78 procent wil wel emigreren voor werk, 63,9 procent vanwege het avontuur. Het verrast Drewe dat de, in de volksmond vaak als behoudend gekenmerkte, Duitsers en Oostenrijkers zo avontuurlijk ingesteld zijn: “Enerzijds zou je dat niet van deze landen verwachten, maar het is goed te verklaren als je naar de cijfers kijkt. In Duitsland en Oostenrijk is de jeugdwerkloosheid de afgelopen jaren namelijk gedaald. Het is logisch dat het zoeken naar werk over de grens dan eerder voortkomt uit plezier dan uit noodzaak.”


Britten: geen land van extremen
Groot-Brittannië is geen land van extremen. Althans niet wat emigratiedrang betreft: driekwart is bereid het kanaal over te steken voor een baan. Daarmee staan ze op de vijfde plaats. Ook wat betreft adventure spirit vormen zij de middenmoot: 62,6 procent gaat voor avontuur. Wel zijn de Britten met 20,9 procent tamelijk tevreden over hun huidige omstandigheden.
 

staafdiagram die laat zien wie er tevreden is in zijn thuisland

Nederlanders en Belgen blijven liever thuis
De Nederlandse avonturiersgeest van de Gouden Eeuw is anno 2013 ver te zoeken: ‘slechts’ 73,1 procent van de Nederlandse jongeren geeft aan te willen emigreren voor een nieuwe baan. De enige groep die nóg behoudender is, zijn onze zuiderburen: daar is 66,5 procent bereid het thuisland te verlaten. Ook zijn Belgen en Nederlanders met respectievelijk 8,3 en 4,8 procent het meest risicomijdend. “Dit is niet per se een schande”, aldus Drewe. “De Nederlandse en Belgische jongeren zijn ook het meest tevreden van alle ondervraagden. If you’re in a good place, why leave?”
 
‘Werkgevers moeten over de grens kijken’
Zoals meestal het geval is, lopen jongeren met hun internationale mindset een stapje voor op de werkgevers. Hoog tijd dat dit verandert, aldus Drewe. “Het werven van talentvolle jonge medewerkers hoeft zich niet per se te beperken tot het land van vestiging. Vooral aangezien online- en internationaal georiënteerde jongeren heel makkelijk via het internet te vinden zijn.”
 
Ook werkgevers doen er volgens hem goed aan over de grens te kijken. “Mondiale spelers, zoals computerchipfabrikant ASML, hebben ondanks de crisis nog altijd een gigantische behoefte aan specialistisch personeel en kunnen het zich niet permitteren om de werving tot één land te beperken.” Juist jongeren vormen een uitstekende groep voor internationale werving, aldus Drewe. “Technologie en nieuwe media zijn hun met de paplepel ingegoten en de taalbarriere is weg omdat jong toptalent ook goed Engels spreekt.” 

Reacties

02-07-2013

Mohammed Razai:

Spaanse jongeren emegreren graag,Belgen blijven liever thuis

Plaats jouw reactie