De stagiair: slaaf in crisistijd of carrièretijger?

Door StudentenWerk op 21-03-2013
0 reacties | 5087 views

Afgestudeerd en werkloos? Voor sommige werkzoekenden reden om langer stage te lopen. Maar waarom zou je voor een hongerloontje – of soms zelfs voor niks – aan het werk gaan? En hoe voorkom je dat je wordt uitgebuit? 5 tips van StudentenWerk! Levenslang stage lopen is geen prettig vooruitzicht. Toch kan het in deze tijd gebeuren dat een leuke baan, die past bij je opleiding en je interesses, nauwelijks te krijgen is. Een extra stage lopen bij gebrek aan werk in jouw vakgebied is dan ook geen overbodige luxe: je profileert jezelf binnen een bedrijf als een gemotiveerde kracht, iets waar werkgevers veel waardering voor tonen. “Het is natuurlijk maar net waar de prioriteiten van de afgestudeerde liggen, maar natuurlijk is het belangrijk dat je werkervaring blijft opdoen”, zegt HR- adviseur Tecla van Vastenhoven van StudentenWerk. De afgelopen jaren zag zij bij StudentenWerk een flinke toename in het aantal afgestudeerden dat solliciteerde op een stage. StudentenWerk is hierin nog steeds behoorlijk streng: een stagiair moet op het moment dat hij of zij stage loopt ingeschreven staan bij een onderwijsinstelling. “Voor ons is het vooral belangrijk dat wij genoeg mensen en tijd hebben om de stagiair echt goede begeleiding te bieden.” 
Tip 1: Wees kritisch 

Van Vastenhoven weet echter dat het inhuren van afgestudeerden als stagiair steeds vaker voorkomt: “Het is niet verboden om iemand na zijn studie te laten werken voor een stagevergoeding. Of dit een goede zet is, hangt sterk af van het bedrijf.” Maak dus voor jezelf een goede afweging: “Wees kritisch, en weet dat een stage geen garantie is op een baan. Onderzoek ook of er een goede balans is. De werkgever heeft iets aan de stagiair, maar voor jou moet de stage meer opleveren dan alleen een opvulling van een lege plek op je cv.” 
Tip 2: Loop stage bij Facebook 

Dat stagiaires geen veredelde slaven hoeven te zijn, bewijst de multinational Facebook maar weer eens: daar verdienen zelfs de ‘allerlaagste’ werknemers – de stagiairs – iedere maand meer dan vierduizend euro. Niet voor niets staat het bedrijf dan ook op één in de lijst van bedrijven waar mensen het liefst willen werken. 


Tip 3: Blijf niet thuiszitten 

Goed, we begrijpen dat zo’n felbegeerde stage bij Facebook niet voor iedereen is weggelegd. Toch is het belangrijk jezelf mooie doelen voor ogen te stellen waar je naartoe kunt werken. Alles is beter dan thuiszitten. ‘Littekens’ op je cv kun je beter voorkomen. Bezoek daarom bijvoorbeeld netwerkbijeenkomsten waar je ervaringen en tips kunt uitwisselen met andere afgestudeerden en houd je ogen open voor interessante bedrijven waar je – al dan niet als stagiair – graag zou willen werken. 
Tip 4: Leg de kaders van je stage goed vast 

Heb je een bedrijf gevonden waar je na je afstuderen stage wilt lopen, maak dan in ieder geval een goede (schriftelijke) overeenkomst met het betreffende bedrijf, adviseert Tecla van Vastenhoven van StudentenWerk. “Laat hierin vastleggen hoe lang de stage duurt, of je reiskosten worden vergoed, wat de stagevergoeding is, of je vakantiedagen hebt en wat er gebeurt als je moet overwerken. Daarbij ben je stagiair en dat betekent dat goede begeleiding erbij hoort.” 

Ook goed is om in je overeenkomst mee te nemen dat je in aanmerking wilt komen voor interne vacatures. Van Vastenhoven: “In deze tijd is extern werven bij veel bedrijven namelijk niet toegestaan. Een stagiair die als interne medewerker wordt beschouwd, heeft dus een streepje voor.” 
Tip 5: Update je profiel bij StudentenWerk regelmatig

Een laatste tip: sta je ingeschreven bij StudentenWerk? Zorg er dan voor dat je profiel volledig en up to date is. “Bij de inschrijving maken werkzoekenden een profiel aan, waarin opleidingen en werkvoorkeuren tot in detail kunnen worden aangeven”, legt Van Vastenhoven uit. “Op basis hiervan matchen onze recruiters werkzoekenden aan vacatures. Als je gegevens actueel zijn, is de kans dat je snel passend werk vindt veel groter.”

Reacties

Er zijn nog geen reacties, ben jij de eerste die een reactie plaatst?

Plaats jouw reactie