Waarom interactieve vacatures solliciteren makkelijker maken

Door StudentenWerk op 05-03-2013
0 reacties | 5115 views

Gezocht: 'creatieve allrounder' of 'administratieve spin in het web'. "Ja ja, dat kennen we nou wel" , zegt oprichter van StudentenWerk Rogier Thewessen. "Maar wat wil de kandidaat nou écht weten over een vacature?"


StudentenWerk heeft een handige manier gevonden om daarachter te komen: bij alle achthonderd vacatures die online staan, kunnen kandidaten voortaan meteen hun vragen posten. De recruiter geeft antwoord.


Interactieve vacatures StudentenWerk


StudentenWerk keek het trucje af bij Google, vertelt Thewessen. "Vaak zet Google onder een tekst: 'Was deze informatie nuttig voor je?' Dat deden wij ook al bij artikelen, we kregen altijd heel nuttige feedback van onze bezoekers. Waarom zouden bezoekers niet kunnen reageren op vacatures?" Zie daar: de interactieve vacature. Even simpel als innovatief.


Een goede vacaturetekst schrijven is namelijk a hell of a job", weet Thewessen. "Soms worden kleine dingen vergeten, zoals: krijg je een reiskostenvergoeding, hoe lang duurt de inwerkperiode? Als de kandidaten met vragen blijven zitten, zijn ze minder geneigd om te solliciteren."


‘Recruiter wordt contentspecialist’

Het vak van recruiter begint steeds meer te lijken op dat van een online marketeer of contentspecialist, meent Thewessen.  “De vacatureteksten moeten overtuigend zijn, rekening houden met belangrijke zoektermen en relevante informatie bieden voor een specifieke doelgroep.”

Een vacature met reacties draagt bij aan de unieke content van de website, en dus aan een hogere waardering in de zoekmachine, vertelt Thewessen. De drempel om een vraag op internet te stellen is voor sommigen bovendien veel lager dan de telefoon te pakken. "Als iemand een vraag post, volgt de rest vanzelf - mensen zijn tenslotte kuddedieren."


Niet dertig keer dezelfde vraag

De reactiemogelijkheid is niet alleen voor de kandidaten handig. De recruiters worden er beter en efficiënter van. Ze hoeven minder telefoontjes - met soms dertig keer dezelfde vraag - af te handelen, en ze leren welke informatie ze beslist niet kunnen weglaten.

Je kunt experimenteren met de content, zegt Simone Lucchesi, recruiter voor KPN in Eindhoven. "Soms laat ik in de vacature expres dingen open, zodat een breed publiek zich aangesproken voelt. Als je bijvoorbeeld schrijft dat je in een bepaalde periode beschikbaar moet zijn, dan sluit je al meteen een groep uit. Als mensen geprikkeld worden door een vacature, gaan ze vanzelf vragen stellen. Zo kom je er ook achter welke informatie je wel en niet kunt weglaten."


Supersnelle beschikbaarheid voor spoedklusjes

De vraagbaak-vacature is niet de enige uitvinding die StudentenWerk onlangs heeft gedaan om het solliciteren makkelijker te maken. Binnenkort komt er ook een nieuwe versie van de app. Thewessen: "Mobiel solliciteren kon al, maar voortaan kun je ook heel makkelijk aangeven wanneer je beschikbaar bent. De recruiter ziet het meteen als je je schema hebt aangepast, zodat 'ie er rekening mee kan houden en je bijvoorbeeld voor een spoedklus kan inzetten."


Solliciteren? Lees onze tips & tricks

Voor wie er door al het nieuwe gemak, nu helemaal zin in krijgt om te gaan solliciteren: bezoek hier onze vernieuwde sollicitatiepagina, met tips over de inzet van social media bij je sollicitatie en het pimpen van je cv.

Reacties

Er zijn nog geen reacties, ben jij de eerste die een reactie plaatst?

Plaats jouw reactie