Recruitment 3.0: Iedereen is een kandidaat!

Door Karlijn Fiesler op 28-12-2012
0 reacties | 3236 views

De meeste wervingsstrategieën zijn gericht op talent dat werk zoekt. Maar is dat wel zo efficiënt? Want wie zegt dat die ene IT-manager met een geweldige baan, niet gewoon liever dichter bij huis had gewerkt? Of het eigenlijk niet meer naar zijn zin heeft, maar nog geen echte noodzaak heeft om actief te zoeken naar een nieuwe uitdaging? In 2013 wordt het tijd om je recruitmentstrategie helemaal 3.0 te maken: Iedereen is een kandidaat!

 

Recruitment 1.0


Met vacatures posten en achterover leunen wordt de War for Talent niet gewonnen

Er is sprake van een ‘War for Talent’. Deze oorlog wordt gevoerd onder werkgevers en draait voornamelijk om wie het ‘beste’ talent in huis weet te halen. Het is dus eigenlijk een ‘war for the best talent’. Door de toekomstige vergrijzing en ontgroening van de arbeidsmarkt wordt écht talent steeds schaarser. Hier komt bij dat de generatie Y en Einstein er een andere norm op na houden dan werkgevers tot nu toe gewend zijn:

 

  • Het beste talent stelt eisen aan haar werkgever. Ze wil zich kunnen ontwikkelen, groeien en identificeren met haar werkgever.
  • Het beste talent is bereid te verhuizen of te reizen voor de beste werkgever (die bij hem past). Ook naar het buitenland.
  • Het beste talent legt zich niet meer toe op één specifieke branche, maar is inzetbaar in alle branches. Werkgevers vissen dus vaker in dezelfde vijver.
  • Het beste talent is minder loyaal. Talent aan de top is sneller geneigd een overstap te maken voor een beter aanbod of grotere uitdaging.

 

De hierboven beschreven punten veroorzaken ontegenzeggelijk een concurrentiestrijd onder werkgevers om het beste talent. Met recruiters die gewend zijn een vacature te posten en achterover te leunen in afwachting van binnenkomende sollicitaties, wordt deze ‘oorlog’ niet gewonnen. Een nieuwe kijk op het recruitment vak is geboden: Recruitment 3.0.

 

90% van het beste talent heeft al een baan. Dat is 90% aan latent werkzoekenden!

Uit verschillende studies is gebleken dat gemiddeld slechts 10% van het aanwezige top talent op de arbeidsmarkt actief op zoek is naar een baan. Binnen deze minderheidsgroep wordt de War for Talent uitgevochten, geen wonder dat de markt zo krap aanvoelt!

 

Zou het niet fijn zijn als de vijver wat groter was? Goed nieuws: de vijver ís groter! 90% van het aanwezige top talent zoekt misschien geen baan, maar is wel latent werkzoekend. Deze groep wordt echter in de meeste recruitmentstrategieën niet gezien als doelgroep. De meest gebruikte strategie is het posten van vacatures op plaatsen waar kandidaten die werk zoeken, deze zullen vinden. Maar het beste talent komt niet op job boards. Of op jouw werkenbij-site. Het beste talent heeft namelijk al een baan.

 

Kom nu in contact met jong talent

Het is dus van belang dat je ook voor deze groep een recruitmentstrategie uitzet. Breng het beste talent in kaart, kom met ze in contact, weet ze te boeien voor jouw organisatie, te binden aan je merk en bouw alvast aan een professionele relatie. Vroeg of laat wordt dit talent een serieuze kandidaat en loop jij drie stappen voor op je concurrent!

 

Meer weten over recruitment 3.0 en het werven van top talent? Bestel gratis de E-recruitmentgids Vind mY 2012/2013 of neem direct contact op met een van onze vestigingen.


Headlines nieuwsbrief december

Reacties

Er zijn nog geen reacties, ben jij de eerste die een reactie plaatst?

Plaats jouw reactie