E-recruitment tips: 3 manieren om video te gebruiken in je wervingsstrategie

Door Karlijn fiesler op 31-10-2012
0 reacties | 3349 views

Wist je dat YouTube, na Facebook, het grootste social medium van Nederland is? Maar liefst 6,9 miljoen Nederlanders maken gebruik van dit videokanaal, waarvan 1 miljoen dagelijks. Een goede reden om video te betrekken bij je wervingsstrategie.

 

Video gebruiken als e-recruitment tool

Volstonden 50 jaar geleden nog de poster en de advertentie voor het vinden van geschikt personeel, tegenwoordig doen we aan e-recruitment en worden alle online middelen uit de kast getrokken. Gelikte wervingssites, Google Adwords, social media, QR-codes… En video. Video is perfect te optimaliseren voor Google, ondersteunt je contentmarketingstrategie en biedt dynamiek aan een wereld vol statische tekst en beeld.

 

Video kun je op verschillende manieren inzetten voor je recruitmentstrategie. Maar dit zijn de belangrijkste drie:

 

1)     Video is een perfecte employer branding tool voor de ‘werken bij’-site

Verwar deze video niet met een bedrijfsvideo. Een bedrijfsvideo is gericht op klanten, een ‘werken bij’-video is gericht op de arbeidsmarkt. Met deze video laat je zien waarom iemand bij jouw bedrijf zou willen werken. Uiteraard is het belangrijk dat je laat zien wat je bedrijf doet, maar het is vooral de bedoeling dat je de sfeer en bedrijfscultuur op de kijker overbrengt. Wie worden zijn collega’s? Hoe zien de werkplekken eruit? Kortom: als de kijker vijf dagen per week gaat werken, hoe ziet zijn leven er dan uit?

 

Een mooi voorbeeld van een employer branding video is die van Twitter. Hoewel het bedenken van het concept ongetwijfeld veel tijd heeft gekost, is de video duidelijk lowbudget geproduceerd, laat hij humor en zelfspot zien, toont hij een creatief bedrijf met veel jonge mensen en straalt hij vooral plezier uit.

 

 

 

2)     De videovacature

Ieder midden- en kleinbedrijf heeft terugkerende vacatures. Zoals StudentenWerk altijd recruiters nodig heeft, zal een softwarebedrijf altijd op zoek zijn naar developers, en een retailer altijd naar winkelmedewerkers. Het verfilmen van je vacature kan werkzoekenden sneller en beter een beeld geven van de baan. In plaats van de eeuwige opsomming bij functie-inhoud en -eisen kan een afdelingsmanager in zijn of haar eigen woorden vertellen waar het bedrijf naar op zoek is. Een videovacature is persoonlijk, springt eruit en bovenal: heeft een hoge deelfactor op social media! Bekijk deze lowbudgetvideo die Google maakte, toen het bedrijf in 2011 op zoek was naar autocompleters.

 

 

3)     Als selectietool voor het selecteren en interviewen van sollicitanten

Om de cost per hire omlaag te halen, kun je video inzetten in het selectieproces. Het voordeel hiervan is dat je direct een selectie kunt maken op soft skills, die je op papier nooit zou kunnen zien. Het scheelt tijd, dus geld! Denk bijvoorbeeld aan:

 

  • video-cv: vraag kandidaten zichzelf te presenteren op video. Deze manier van personal branding onder werkzoekenden is inmiddels niet nieuw meer. Het zijn echter nog vooral de creatievelingen die hier echt werk van maken. Toch hoeft een video-cv niet zo ingewikkeld te zijn. Laat duidelijk naar voren komen wat je verwacht van de sollicitant en hou het laagdrempelig.
  • sollicitatiegesprek: heb je een aantal kandidaten die je graag wilt zien, maar waar je echt geen tijd voor hebt? Stel van te voren vragen op die de kandidaat op video kan beantwoorden. Het is niet hetzelfde als een echt sollicitatiegesprek, maar het helpt je bij het maken van een goede voorselectie!
  • live interviews: geen gedoe meer met het maken van afspraken, te laat komen door files of het ‘niet kunnen vinden’ enzovoort. Zet Skype in om live het gesprek aan te gaan op video. Het is snel en efficiënt!

Headlines nieuwsbrief oktober

Reacties

Er zijn nog geen reacties, ben jij de eerste die een reactie plaatst?

Plaats jouw reactie