PvdA populairste jongerenpartij

Door StudentenWerk op 11-09-2012
0 reacties | 3517 views

Als het aan de jonge kiezers ligt, krijgt de Partij van de Arbeid de meeste zetels in de Tweede Kamer. Dat blijkt uit onderzoek van StudentenWerk onder 498 respondenten. De partij van Diederik Samsom haalt 23,1% van de stemmen en verslaat daarmee de partij van Mark Rutte (18,3%). De derde partij is de SP met 14,7%. D66 is met 13,5% de vierde grootste jongerenpartij. De PVV sluit de top vijf met 6,8% van de stemmen. Dat is net iets minder dan het percentage jongeren dat zich van een stem onthoudt, wegens gebrek aan vertrouwen in de politiek (7,6%).

 

Verkiezingen 2012 peiling StudentenWerk

StudentenWerk vroeg in de week voor de verkiezingen aan 498 studenten, starters en young professionals van 18 tot en met 35 jaar op welke partij zij gaan stemmen. De poll geeft inzicht in het geslacht, de leeftijd, het opleidingsniveau en de studierichting van de ondervraagde. En dat levert opmerkelijke resultaten op.

 

VVD mannenpartij

Populairst bij de vrouwelijke respondenten zijn Groen Links (84,6% vrouw), de SP (71,2% vrouw) en de PvdA (59,1% vrouw). Echte mannenpartijen zijn de VVD (69,2% man) en de Piratenpartij (100% man). Bij de overige partijen is de man-vrouwverhouding evenwichtiger.

D66 bollebozenpartij

D66 is de partij met in verhouding de meeste hoogopgeleide kiezers: 80,6% volgt een hbo- of wo-opleiding, of heeft deze afgerond. Ook de VVD trekt veel hoogopgeleide kiezers (74,4%), van welke veruit het grootste deel (23,1%) een financiële of administratieve achtergrond heeft. De PVV van Geert Wilders is vooral populair bij respondenten met een middelbareschooldiploma of een mbo-opleiding (68,4%), veelal in de richting ‘Landbouw/Natuurlijke Omgeving/Natuurwetenschappen/ Chemie’ (34,2%). Deze richting is ook bij de PvdA populair (15,2%), net als ‘Gedrag en Maatschappij’ (16%). Bij de SP en de PvdA zijn de kiezers gelijkmatiger verdeeld over de opleidingsniveaus.

 

Ruim een op de tien jongeren stemt niet

Van alle respondenten geeft 11,2% aan niet te stemmen. De meeste onthouders (7,6%) zeggen geen vertrouwen te hebben in de politiek. De rest vindt politiek gewoon niet zo boeiend (3,6%). Opmerkelijk is hierbij dat de onthoudersgroep gedomineerd wordt door mannen (56,9%) en lageropgeleiden (63,8%).

Reacties

Er zijn nog geen reacties, ben jij de eerste die een reactie plaatst?

Plaats jouw reactie