Generatie Y nieuws wk 29 met o.a. Jonge werknemers willen smartphones en tablets op de werkvloer

Door Lisa Klijn op 20-07-2012
0 reacties | 2528 views

MAANDAG

Social screening werkt sollicitanten op de zenuwen

 

Het is algemeen bekend dat recruiters steeds vaker gebruikmaken van social media om hun sollicitanten te screenen. Uit onderzoek van de Universiteit van North Carolina blijkt dat sollicitanten er schoon genoeg van krijgen dat werkgevers op het internet hun handel en wandel nagaan. Sommige sollicitanten geven zelfs aan liever niet te willen werken voor een bedrijf dat hun privésfeer binnendringt.

 

Uitnodigen op basis van Facebook profiel
Uit het onderzoek blijkt dat zeven op de tien bedrijven het Facebook profiel van hun sollicitanten onderzoekt. Wat zij daar aantreffen, speelt bij zes op de tien bedrijven mee in de beslissing om de kandidaat wel of niet uit te nodigen voor een gesprek. Gekke uitschieters kunnen sollicitanten (en werknemers) hun baan kosten

 

Recruiters trekken foute conclusies uit Facebook
Toch blijkt uit ander recent onderzoek, uitgevoerd door Prof. Ralf Caers en Vanessa Castelyns van de Hogeschool-Universiteit Brussel, dat sollicitanten screenen op Facebook helemaal niet zo’n goed idee is. Recruiters vormen op basis van eén blik op een social media profiel een beeld over een sollicitant. Dat beeld is volgens de onderzoekers weinig accuraat. De recruiters overschatten hun vermogen om de persoonlijkheid af te leiden uit wat te zien is op Facebook.  De kans dat iemand foutieve conclusies trekt en eigen ideeën op de sollicitant projecteert, is veel te groot.

Lees het hele artikel: Social screening werkt sollicitanten op de zenuwen

 

MAANDAG

 

Grote werkloosheidsstijging onder allochtone jongeren

 

De werkloosheid onder allochtone jongeren van 15 tot 25 jaar loopt snel op. Terwijl de werkloosheid onder autochtone jongeren in het eerste kwartaal van dit jaar naar 10% steeg, nam die onder allochtone leeftijdsgenoten toe van 22% tot 29%, vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. Dat blijkt uit onderzoek van het instituut voor multiculturele vraagstukken Forum.

 

 

Typisch Nederlandse gebruiken
Allochtone jongeren hebben volgens Forum meer moeite om een baan te vinden, omdat ze vaak geen goed netwerk hebben. Ook zijn hun sociale vaardigheden soms minder goed ontwikkeld. Het gaat dan met name om typisch Nederlandse gebruiken zoals iemand bij binnenkomst een stevige handdruk geven en iemand aankijken als je met hem praat. Verder hebben allochtone jongeren nog altijd vaker problemen met de Nederlandse taal en zijn ze lager opgeleid.

 

Concurrentie
De werkloosheid loopt momenteel ook op doordat jongeren die aan het begin van de crisis besloten om nog even door te studeren nu op de arbeidsmarkt terechtkomen. Daardoor is de concurrentie onder werkzoekenden sowieso al groter.

 

Lees het hele artikel: Meer allochtone jongeren werkloos

 

WOENSDAG

Jonge werknemers willen smartphones en tablets op de werkvloer

HR en management moeten smartphones en tablets onderdeel maken van het werk, willen ze de nieuwe generatie werknemers boeien en binden. Dat blijkt uit onderzoek van HR- en salarisdienstverlener ADP.

 

Arbeid is steeds minder plaatsgebonden
Technologie maakt flexibel en mobiel werken mogelijk en dat trekt de jongere generatie aan. Jongeren zijn gewend aan hun tablet en smartphone en zetten die niet ineens uit op hun werk. Net zoals ze ook thuis of onderweg nog even wat afhandelen voor hun werkgever. ‘Organisaties zullen de verandering die zich voordoet in de arbeidswereld moeten begrijpen, willen ze de komende tien jaar de strijd om talentvol personeel winnen', zegt Leon Vergnes, algemeen directeur van ADP Nederland. ‘Bedrijven moeten zich realiseren dat arbeid steeds minder plaatsgebonden wordt en meer een manier van denken is’.

 

 

Werknemerstevredenheid
De voornaamste reden om deze technologieën in het bedrijfsleven te integreren is simpelweg het verhogen van de werknemerstevredenheid. Andere argumenten zijn de verhoging van productiviteit, de verbetering van directe besluitvorming en het beter kunnen inspelen op organisatorische veranderingen.

 

Lees het hele artikel: HR en bestuur moeten tablets omarmen

 

DONDERDAG

Banenmarkt speelt geen rol bij studiekeuze

Ruim driekwart van de huidige generatie schoolverlaters (78%) laat de situatie op de arbeidsmarkt geen rol spelen bij hun studiekeuze. Eén op de vijf scholieren met een diploma op zak heeft de situatie op de arbeidsmarkt wel laten meewegen bij de studiekeuze, maar de meerderheid kiest puur op interesse een vervolgopleiding. Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag onder 650 middelbare scholieren.

 

Baangarantie en salaris niet doorslaggevend
85% van alle ondervraagde scholieren vindt  het belangrijk een studie te kiezen waarmee de kans op een baan groot is; 56% vindt het van belang dat de studie uitzicht geeft op een hoog salaris. Toch is dit bij slechts één op de tien doorslaggevend voor de studiekeuze. 52% kiest in de eerste plaats voor de studie die hen het interessantst lijkt en 37% voor de studie die hen voorbereidt op de baan die ze ambiëren.

Uit eigen onderzoek van StudentenWerk bleek eind mei nog dat een kwart van de starters spijt heeft van de studiekeuze. Zij hadden een andere studie gekozen als ze hadden geweten van de huidige economische crisis en de impact ervan op de arbeidsmarkt.  

Lees het hele artikel: Uitslag: banenmarkt speelt geen rol bij studiekeuze

Reacties

Er zijn nog geen reacties, ben jij de eerste die een reactie plaatst?

Plaats jouw reactie