11 tips om het beste uit uw vakantiekracht te halen

Door Karlijn Fiesler op 29-05-2012
0 reacties | 2398 views

Het werken met vakantiekrachten is een uitdaging. Ze behoren niet tot uw reguliere personeelsbestand, waardoor ze zich minder betrokken kunnen voelen bij uw bedrijf. Ze zijn vaak jonger en misschien wat onervaren. Hierdoor kan er sneller sprake zijn van onbegrip op de werkvloer. Ook kost het tijd om ze in te werken en tegen de tijd dat ze alles weten, is de vakantie weer voorbij. Ziet u er tegenop?

 

ZO HAALT U HET BESTE UIT UW VAKANTIEKRACHT:

 

 1. Voorkom scheve verhoudingen: Laat vakantiekrachten niet minder verdienen dan vast personeel voor het zelfde werk. Op de werkvloer wordt gepraat, ze zijn er gauw genoeg achter!
 2. Behandel ze als uw eigen personeel: Het lijkt een overbodige tip, maar tijdelijk personeel valt vaak buiten de boot. Begroet ze zoals u uw vaste personeel begroet, wees duidelijk in uw verwachtingen, betrek ze bij vergaderingen, vraag ze mee met uitjes.
 3. Combineer krachten: Laat uw vaste, oudere personeel eens samenwerken met uw vakantiekrachten. Niets is zo verhelderend als een frisse blik op de werkvloer. Bovendien kunnen ze goed van elkaar leren.
 4. Stel een inwerkrooster op: Als u de inwerkperiode goed voorbereidt voorkomt u dat de uitzendkracht zich verloren voelt en draait het op de werkvloer tegelijkertijd lekker door.
 5. Meeloopdag: Nodig uw vakantiekracht al een keer voor een meeloopdag uit, voordat de vakantieperiode überhaupt is begonnen. Zo heeft hij of zij een beter idee wat het werk inhoudt en wie zijn collega’s zijn.

 

 

EN ZO HOUDT U ZE BINNEN:

 

 1. Bied een flexibel rooster: Uit onderzoek van StudentenWerk blijkt dat de meeste jongeren graag flexibel zijn in het inplannen van extra uren, afzeggen of ruilen.
 2. Geef ze genoeg uren: Uit hetzelfde onderzoek blijkt ook dat ze gewoon veel willen werken. Het gaat tenslotte om de centen. Zorg er dus voor dat die uren er ook zijn!   
 3. Het gemak van eerstejaars studenten: Informeer naar hun studievorderingen. Is uw vakantiekracht eerstejaars? Dan heeft hij of zij volgend jaar vast weer een zomerbaantje nodig.
 4. Bewaar de gegevens: De student van vandaag is uw werknemer van morgen. En zo niet, dan zeker toch de toegang tot een geheel nieuw netwerk aan jong talent. Sla die gegevens op, wordt vrienden op Facebook, Hyves of LinkedIn. Gebruik dat netwerk!
 5. Don’t be a stranger: Laat wat van je horen, ook na de zomertijd. Stuur een verjaardags- of kerstkaart. Zo blijf je het hele jaar top of mind 
 6. Bied ze een stage aan: Bent u erg tevreden? Wellicht wil uw vakantiekracht wel terugkomen als stagiair. U hoeft zich dan geen zorgen meer te maken over inwerktijd en teleurstellingen.

 

 

Headlines nieuwsbrief mei

Reacties

Er zijn nog geen reacties, ben jij de eerste die een reactie plaatst?

Plaats jouw reactie