Generatie Y nieuws wk 19 met o.a. Steeds vaker ontslag door social media

Door Lisa Klijn op 11-05-2012
0 reacties | 10786 views

MAANDAG

Steeds vaker ontslag door uitlatingen op social media

 

Negatief gedrag van werknemers op social mediakanalen als Twitter en Facebook is steeds vaker een reden voor ontslag. Eén op de drie ondernemers blijkt zijn werknemers namelijk regelmatig te controleren op social media.

Ziekmelden en feestend op foto’s staan
Bedrijven houden hun personeel goed in de gaten op internet en dat leidt tot een toenemend aantal conflicten, constateren juridisch dienstverlener Arag en advocatenkantoren. Met name werknemers die negatieve uitlatingen over de werkgever doen en werknemers die zich ziekmelden maar vervolgens feestend of vakantievierend op foto’s staan, doen zichzelf de das om.

 

vind ik niet leuk duimpje facebook

Betrapt op Facebook is rechtsgeldig bij ontslag
Je kunt je in dit soort situaties afvragen in hoeverre social media privé is en wat een werkgever op de persoonlijke pagina’s van zijn werknemers te zoeken heeft. Rechters erkennen uitingen op internet echter als geldig bewijs bij ontslag. Dat bleek onlangs nog uit een ontslagzaak bij Blokker waarin een medewerker op zijn Facebookpagina behoorlijk tekeer ging tegen het bedrijf. En ook een operatieassistente verloor haar baan nadat bleek dat zij met haar bandje optrad terwijl ze zich ziek had gemeld.

 

Lees het hele artikel: Werkgever volgt personeel op social media

 

MAANDAG

 

Ernst & Young favoriete accountantskantoor onder studenten en starters

 

Ernst & Young is net zoals vorig jaar het favoriete accountantskantoor onder studenten en starters met een accountancy achtergrond. Dat blijkt uit het Imago-onderzoek Accountancy van Memory Magazine.

Top-of-mind positie
Ernst & Young wordt door de respondenten als eerste genoemd bij het vragen naar een accountantskantoor (top-of-mind positie) en dat is niet het enige, het Big Four kantoor heeft ook het hoogste imagocijfer (7,5). PricewaterhouseCoopers staat op nummer 2 (top-of-mind positie) met een imagocijfer van 7,3. KPMG staat op plek 3 (top-of-mind positie) met een imagocijfer van 7,3.

 

ernst and young logo

 

79% van de studenten hoeft geen eigen accountantskantoor
Bij de keuze voor een werkgever is de hoogte van het salaris niet doorslaggevend, zo blijkt uit het onderzoek. 80,4% geeft aan dat een dik salaris geen rol speelt. Ook kan er geconcludeerd worden dat accountancy studenten geen entrepreneurs in spe zijn: een eigen accountantskantoor beginnen hoeft voor 79% van de respondenten niet.

 

Wil je meer lezen over bijvoorbeeld de verwachtingen van studenten en starters over hun toekomst, lees dan het

 

DINSDAG

 

Jongeren gestresst door social media

 

De jeugd van tegenwoordig lijdt aan social media stress, omdat ze bang zijn de laatste berichten van hun vrienden niet mee te krijgen en buitengesloten te raken. Dat blijkt uit recent onderzoek van de Nationale Academie voor Media & Maatschappij. Door geluidjes, pushberichten, aandacht en beloningen kunnen Nederlandse jongeren maar moeilijk loskomen van hun mobieltje.

 

Negeren lijdt tot onrust
Zodra jongeren een nieuw bericht ontvangen, kunnen ze de drang niet weerstaan om het bericht onmiddellijk te lezen. Ongeveer een kwart van de jongeren geeft aan dat ze zich gestresst voelen als ze hun social media-accounts niet kunnen bijhouden. Hetzelfde aandeel erkent dat dit ‘enigszins’ het geval is. Zes op de tien jongeren geeft aan dat het niet direct kunnen bekijken van een berichtje tot onrust leidt. De ondervraagde jongeren melden ook dat het gebruik van social media soms ten koste gaat van hun concentratievermogen op school en zelfs tot slaapproblemen kan leiden.

 

Lees het hele artikel: Jongeren gestresst door social media

 

DONDERDAG

 

Flexibel werken heeft grens bereikt bij helft MKB-bedrijven

 

Meer dan de helft van de MKB-bedrijven wil de mogelijkheden voor flexibel werken niet verder uitbreiden in de toekomst. Ruim 20% heeft deze toekomstplannen wel en de overige MKB’ers zijn er nog niet over uit of zij de mogelijkheid om tijd- en plaatsonafhankelijk te werken binnen hun organisatie willen vergroten. Dat blijkt uit de MKB Marktmonitor 2011/2012 van Unique in samenwerking met TNO.

 

 

60% werkt altijd vanuit kantoor
Ook werd de huidige stand van zaken van het flexibel werken onderzocht: bij 60% van de MKB-bedrijven werkt het personeel altijd vanuit kantoor en 42% werkt op vaste tijden. Bij 51% van de organisaties zijn begin- en eindtijden flexibel af te stemmen en bij 7% van de MKB’ers mogen werknemers hun eigen werktijden indelen.

 man in ongemakkelijke positie voor laptop

 

Overheid is meest flexibel
Wie graag flexibel werkt, kan het beste aan de slag bij de overheid: zowel in plaats- als tijdsonafhankelijkheid is de overheid de meest flexibele sector. Bij 9 op de 10 overheidsorganisaties kunnen medewerkers begin- en eindtijden flexibel afspreken. De sector vervoer & opslag blijkt het minst flexibel als het gaat om werktijden en de call- en contactcenters het minst flexibel als het gaat om plaatsonafhankelijkheid.

 

Lees het hele artikel: Flexibel werken heeft grens bereikt bij helft MKB-bedrijven

 

 

Reacties

Er zijn nog geen reacties, ben jij de eerste die een reactie plaatst?

Plaats jouw reactie