Generatie Y nieuws wk 7 met o.a. Eén op de vijf generatie Y medewerkers wil beroemd worden

Door Lisa Klijn op 17-02-2012
0 reacties | 4125 views

MAANDAG

Meer succes met makkelijke naam

Mensen met een naam die eenvoudig uit te spreken is, hebben meer kans op een succesvolle carrière. Dat blijkt uit onderzoek van drie samenwerkende universiteiten uit Melbourne, New York en Leuven. Hiervoor is gekeken naar 500 pas afgestudeerden uit hetzelfde studiejaar.

Uit het onderzoek blijkt dat iemand met een 'makkelijke' naam sneller een positieve indruk maakt, en ook meer kans heeft op een hogere functie binnen bedrijven. Achternamen als Smith en Gant scoorden bijvoorbeeld veel beter dan Colquhon en Farquharson. De onderzochte afgestudeerden met zowel een simpele voor- als achternaam, bleken het 't allerbeste te doen.

Om dit grappige feitje even te checken ben ik natuurlijk eens gaan kijken naar de namen van willekeurige topmannen bij grote Nederlandse bedrijven. En wat blijkt? Jan Hommen (ING), Eelco Blok (KPN) en Paul Polman (Unilever) zijn inderdaad allemaal prima uit te spreken...

Lees het hele artikel: Eenvoudige uitspreekbare naam is de sleutel tot succes

DINSDAG

Eén op drie mbo'ers leert te weinig om vak te kunnen uitoefenen

Eén op de drie studenten van een mbo opleiding leert zijn vak niet. Dat blijkt uit een onderzoek onder mbo’ers door het hele land door leden van Rood, de jongerentak van de SP.

Schokkende zaken in het mbo onderwijs
Overal in het land heeft ROOD op ROC’s studenten gevraagd wat ze van hun onderwijs vinden. Daaruit kwam een aantal schokkende zaken naar voren. Zo blijken er met grote regelmaat onbevoegde docenten voor de klas te staan. Bovendien weet twee op de drie studenten niet dat de eigen bijdrage op het MBO een vrijwillige bijdrage is. Ook blijkt er vaak een gebrek aan de meest normale schoolvoorzieningen zoals kluisjes en computers te zijn.

'Geld moet in de klas belanden'
Omdat uit het artikel niet precies blijkt hoeveel studenten er zijn ondervraagd, is het lastig om echt conclusies te trekken. Toch is het natuurlijk een slechte zaak als zoiets aan het licht komt. Rood neemt de uitkomsten in ieder geval serieus en heeft ook de oplossingen al klaarliggen: in het rapport staan voorstellen over hoe het mbo verbeterd kan worden. Het geld dat scholen krijgen moet volgens de SP-jongeren daadwerkelijk in de klas belanden en het competentiegericht onderwijs moet stoppen.

Lees het hele artikel: Eén op drie mbo’ers leert te weinig om vak te kunnen uitoefenen

MAANDAG

Stijging universitaire studenten


In 2011 hebben meer studenten zich aangemeld voor een universitaire opleiding ten opzichte van 2010. Ook het aantal buitenlandse studenten blijft stijgen. Dat blijkt uit cijfers van de Vereniging van Universiteiten (VSNU).


Meer studenten kiezen voor natuur en techniek
83% van de geslaagde vwo-scholieren koos het afgelopen jaar voor een bachelorstudie. Dat is een stijging van 1% in vergelijking met het jaar daarvoor. Ook de doorstroom van de universitaire bachelor naar de universitaire master is toegenomen met 6%. Vanuit het Hbo stroomde 8% minder studenten in. Goed nieuws voor de sectoren natuur en techniek: het aantal studenten dat koos voor een opleiding binnen deze richtingen is gestegen met respectievelijk 9% en 3%.


Buitenlandse studenten gaan voor economische studie
Ook het aantal buitenlandse studenten op Nederlandse universiteiten groeit mee. In 2011 steeg het aantal internationale studenten met 13% naar ongeveer 105.000 studenten. Het grootste deel van deze studenten kiest voor een opleiding economie, maar ook de studies techniek, onderwijs en gezondheid worden steeds populairder.


Een stijging van het aantal hoogopgeleide studenten is natuurlijk positief voor de Nederlandse arbeidsmarkt, nu maar hopen dat deze hoogopgeleiden straks ook allemaal aan de bak komen. Lees het hele artikel: VSNU-cijfers: minder doorstroom vanuit hbo naar universiteit

WOENSDAG


Eén op de vijf generatie Y medewerkers wil beroemd worden

Eén op de vijf Nederlandse 15- tot 25-jarigen geeft aan dat beroemd worden één van hun persoonlijke ambities is. Voor 58% is dat absoluut niet het geval. Nederlandse jongeren blijken meer te kijken naar bekende sportfiguren (13%), muziekartiesten (13%) dan naar andere celebrities. 10% van de Nederlandse jongeren zou, als er geen beperkingen waren, het liefst een beroemde wetenschapper worden. Opvallend: een baan als CEO (6%) komt niet in de top-5 voor. Dat blijkt uit onderzoek van InSites Consulting onder meer dan 4000 respondenten, waaronder Nederlandse jongeren tussen de 15 en 25 jaar.

Media- en reissector meest geliefd onder generatie Y medewerkers
Nederlandse generatie Y’ers zouden het liefst bij media & uitgevers (28%) en in toerisme & entertainment werken. De ICT (19%), modewereld (19%) en financiële sector komen op de derde tot vijfde plaats. Minder populair zijn banen in de nucleaire energie (23%), de alcohol en de tabaksindustrie (22%) en de fast food branche (22%).


Helft jongeren wil zelfstandig worden
48% van de Nederlandse 15- tot 25-jarigen overweegt om zelfstandig aan de slag te gaan. Zelfstandig ondernemen lijkt populair te zijn onders Y’ers, in het Generatie Y nieuws van week 2 schreef ik ook al over een groot aantal jonge ZZP’ers. Nederlandse jongeren die momenteel nog wel gewoon als werknemer actief zijn, zijn van plan de komende jaren te switchen: slechts 15% verwacht een volledige loopbaan bij diezelfde werkgever te blijven.

Lees het hele artikel: Jongerenonderzoek: 2011 wordt een beter jaar

Reacties

Er zijn nog geen reacties, ben jij de eerste die een reactie plaatst?

Plaats jouw reactie