Generatie Y nieuws wk 1 met o.a. Student heeft grote moeite met vinden van juiste stageplek

Door Lisa Klijn op 06-01-2012
0 reacties | 4157 views

MAANDAG

Student heeft grote moeite met vinden van juiste stageplek

De recessie eist niet alleen een hoop banen op de arbeidsmarkt, ook studenten hebben steeds meer moeite om een stageplek te bemachtigen. Bedrijven hebben geen tijd meer voor goede begeleiding en zeggen daarom sneller nee als er gevraagd wordt om een stageplaats, dat zegt Joop Schippers, hoogleraar arbeidseconomie aan de Universiteit van Utrecht.

Oud-Hollands tegeltje: stagaire zoekt begeleiding

Hoewel stagiairs minder goed worden betaald dan normale werknemers, vormen ze toch een kostenpost door de uren begeleiding die ze vragen, aldus Schippers. Aan de andere kant vind ik dat je ook zeker de voordelen van stagiaires niet moet vergeten. Zoals ik eerder al schreef, biedt de stagiair in tijden van crisis en vergrijzing juist perspectief. Een stagiair is dé uitgelezen mogelijkheid om op een relatief goedkope manier jonge frisse mensen binnen je organisatie te halen. Het kost misschien wat tijd en energie, maar dan heb je ook wat!

 

Lees het hele artikel: Stagiair heeft grote moeite met vinden van juiste stageplek

 

MAANDAG

 

Tienduizenden studenten stoppen door bezuinigingen met studie

Het invoeren van de langstudeerboete en het mogelijk afschaffen van de studiefinanciering, het zijn twee van de overheidsmaatregelen die er voor gaan zorgen dat tienduizenden studenten dit jaar noodgedwongen moeten stoppen met hun studie. Volgens de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) kunnen zij door deze nieuwe maatregelen van de overheid hun studie niet meer betalen.

Leeg klaslokaal met omgekeerde stoelen

 
Pascal ten Have, voorzitter van de LSVb:"Wij vrezen dat 15 tot 20% jaarlijks noodgedwongen vroegtijdig afhaakt. De bezuinigingsmaatregelen raken de ziel van het onderwijsstelsel. Alleen als je rijke ouders hebt, dan kun je blijven zitten". Een schandalige situatie als je het mij vraagt, het begint er steeds meer op te lijken dat studeren iets voor de ‘elite’ wordt. Het lijkt mij belangrijk om, in tijden van vergrijzing en recessie, juist wél te investeren in jongeren.. het is ten slotte de toekomst!   

 

Lees het hele artikel: Tienduizenden studenten stoppen door bezuinigingen met studie

 

 DINSDAG

 

Steeds meer vrouwen en afgestudeerden gaan werken, werkloosheid stijgt

 

De zware economische recessie drijft een heel nieuwe groep werklozen naar de arbeidsmarkt: steeds meer pas afgestudeerde studenten en huisvrouwen zoeken naar een baan. De werkloosheid blijft echter stijgen. Dat blijkt uit onderzoek van Ria Cats, redacteur bij het Financieel Dagblad. 

 

Eerste baan niet meer uitstellen
Huisvrouwen willen iets bijdragen aan het gezinsinkomen, omdat het inkomen van hun echtgenoten onzeker wordt. Maar ook pas afgestudeerden begeven zich sneller op de arbeidsmarkt. Volgens Cats komt dat door een gevoel van urgentie: ”Veel oud-studenten die een tijd lang hebben gefreewheeld, vinden dat ze nu toch echt aan de slag moeten. Ze kunnen hun eerste baan niet meer langer uitstellen”. Daarnaast doen studenten normaal gesproken langer over hun scriptie. Maar dat kan inmiddels niet meer, ze moeten toch iets gaan verdienen. Niet werken is een luxe-beslissing.

Vergrootglas dat het woord banen vergroot

 

Overschot aan studenten betreedt arbeidsmarkt
In eerste instantie begreep ik de kop van het artikel niet helemaal, steeds meer vrouwen en afgestudeerden gaan werken terwijl de werkloosheid blijft stijgen. Dit heeft echter te maken met het overschot aan studenten dat de arbeidsmarkt gaat betreden. Het betreft studenten die afgestudeerd zouden zijn rond 2008/2009 maar destijds van het voormalig kabinet te horen hebben gekregen dat de baankansen zo somber zijn dat ze beter nog een extra studie konden  gaan volgen om over 2a3 jaar meer kans te hebben op de arbeidsmarkt. Deze studenten zijn nu klaar en stromen alsnog massaal de arbeidsmarkt op en dragen daardoor bij aan de verdere stijging van de werkloosheid. Ik ben benieuwd hoe deze studenten het op de arbeidsmarkt gaan doen en hoeveel van hen er werkelijk aan de bak komen.

 

Lees het hele artikel: Werkloosheid stijgt door huisvrouwen

 

Reacties

Er zijn nog geen reacties, ben jij de eerste die een reactie plaatst?

Plaats jouw reactie