Voorbeeld vacature: Vul je vacatures nog sneller in met behulp van de juiste zoekwoorden!

Door Chantal Dentro op 07-11-2011
1 reactie | 13857 views

In mijn vorige blog ‘5 gouden regels voor het optimaliseren van vacatures voor Google’ heb ik je geadviseerd om de juiste keywords te gebruiken bij het schrijven van je vacatures. Maar wat typen kandidaten bij Google in als ze naar jouw vacature zoeken? En welke woorden worden het meest gebruikt?

 

Om hierachter te komen kun je de Google keyword tool gebruiken. Bekijk ook de E-recruitment gids.

 

Voorbeeld vacature: werken in de toerisme branche

Stel je hebt een vacaturetekst geschreven waar je erg tevreden over bent. Dan is nu het moment gekomen om te checken of de juiste keywords er wel inzitten. Als voorbeeld nemen we een vacaturetekst die we in 7 stappen gaan optimaliseren:

 

Werken in toerisme

 

Stap 1: Hoe zou jouw doelgroep naar deze vacature zoeken?

Het belangrijkste zoekwoord in de huidige titel van de voorbeeld vacature is toerisme. Maar als we verder lezen zien we dat het eigenlijk om een telefonische verkoopfunctie gaat (callcenter werk) in de reisbranche. Er zijn mensen die dit werk graag doen, maar die zoeken natuurlijk niet op ‘toerisme’. Andersom zullen de mensen die wel op ‘toerisme’ zoeken zich vast een beetje beetgenomen voelen als ze bij deze vacature uitkomen. Waarschijnlijk hadden ze een functie als reisleider verwacht of iets dergelijks.

 

Zorg ervoor dat je de werkzoeker niet misleidt. Je hebt er echt helemaal niets aan om een functie mooier te maken dan hij in werkelijkheid is, want je trekt er de verkeerde mensen mee aan. In plaats daarvan kun je je beter voorstellen dat er mensen zijn die dit werk graag doen en er goed in zijn. Hoe zouden zij in Google op zoek gaan naar deze functie?

 

Stap 2: Maak mogelijke combinaties van maximaal drie keywords.

Bedenk een aantal relevante keywords en maak hiervan combinaties (maximaal drie!) die de kern van je vacature goed zouden kunnen weergeven. Bijvoorbeeld:

-          Callcentermedewerker toerisme

-          Callcentermedewerker Amsterdam

-          Telefonische verkoper

 

Stap 3: Ga naar de keyword tool van Google.

Vul hier een keyword combinatie in, daarna de beveiligingscode en klik dan op ‘zoeken’.

 

Zoekwoorden vinden

 

Stap 4: Bekijk de resultaten die uit je opdracht komen.

Klik op onderstaand plaatje voor de volledige afbeelding

Callcentermedewerker toerisme

 

Hieruit blijkt dat het zoekvolume op de combinatie callcentermedewerker & toerisme nagenoeg nul is. Als je de suggesties eronder bekijkt (let niet op alles, Google geeft ook suggesties die niets met jouw vacature te maken hebben) dan zie je dat enkel het woord ‘callcentermedewerker’ wel een lokaal zoekvolume van 1600 scoort.

 

Let niet op de cijfers die onder ‘wereldwijd’ staan aangegeven, maar focus je alleen op lokale zoekresultaten. Tenzij je wereldwijd personeel zoekt, is het verstandig om alleen te kijken naar de lokale zoekvolumes.

 

Stap 5: Blijf nu testen.

De vacature is in Amsterdam, wellicht zijn er mensen die hier specifiek op zoeken. Tik in: callcentermedewerker Amsterdam.

 

Klik op onderstaand plaatje voor de volledige afbeelding

Callcentermedewerker Amsterdam

 

Duidelijk is dat niemand hierop zoekt. Maar heb je wel eens bedacht dat je doelgroep misschien anders spelt? Tik in: callcenter medewerker Amsterdam.

 

Klik op onderstaand plaatje voor de volledige afbeelding

Callcenter medewerker AmsterdamL

 

Nu zie je dat hier maandelijks 36 zoekopdrachten voor zijn. Door deze geografische specificatie is het resultaat dan wel een stuk minder, maar tegelijkertijd ook veel waardevoller omdat jouw vacature specifiek aan de zoekwoorden voldoet. Dit zijn 36 mensen die specifiek in Amsterdam een callcenterbaan zoeken!

 

Heb je het gevoel dat ‘callcenter medewerker’ toch niet genoeg de lading van de vacature dekt? Zoek dan nog even verder. Het is tenslotte een functie die ook heel verkoopgericht is. Tik in: telefonische verkoper.

 

Klik op onderstaand plaatje voor de volledige afbeelding

Telefonisch verkoper

 

Uit de resultaten blijkt dat er 320 zoekopdrachten zijn voor deze keyword combinatie. Maar als je verder kijkt zie je dat ‘telefonische verkoop’ met 1900 veel hoger scoort!

 

Je kunt eindeloos doorgaan met het zoeken naar de perfecte keyword combinatie. Onthoud in elk geval: hoe specifieker je keywords, hoe lager het zoekresultaat, maar des te relevanter de doelgroep die jou bereikt. Probeer dus altijd een goede afweging te maken tussen algemene zoektermen (voor een groot zoekvolume) en specifieke zoektermen (voor een relevant zoekvolume).

 

Stap 6: Bepaal je titel met behulp van de keywords.

Kies je voor de keyword combinatie ‘telefonische verkoop’, verwerk deze dan allereerst in je titel. Hierna voeg je er nog extra’s aan toe, om de vacature onderscheidend te maken of wat sprekender te maken.

Bijvoorbeeld:

 

Ben jij een kei in telefonische verkoop van reizen?

of

Goed verdienen met telefonische verkoop van vakanties

of

Parttime baan te Amsterdam in telefonische verkoop 

 

Stap 7: Laat je gekozen keywords nog twee keer terugkomen in de tekst.

Google vindt jouw pagina, als match voor de zoekopdracht, relevanter worden wanneer de keywords nog twee keer terugkomen in de tekst. Zo zou je bijvoorbeeld de korte omschrijving kunnen aanpassen naar:

Vacature telefonische verkoop

Headlines nieuwsbrief november

Reacties

06-06-2016

Tripeconomy:

Ik heb echt genoten van je artikel! Met veel goede items en nuttige informatie. http://blog.tripeconomy.com/did-you-know/8-useful-tips-for-a-travel-to-turkey/

Plaats jouw reactie