Generatie Y & Einstein: Nieuwsoverzicht september

Door StudentenWerk op 29-09-2011
0 reacties | 9736 views

In de maand september hebben we weer wekelijks het nieuws rondom de generaties Y en Einstein bijgehouden. Inmiddels is de maand ten einde en hebben wij een selectie gemaakt van het leukste en belangrijkste nieuws dat deze maand voorbij kwam in de weekoverzichten.

 

DONDERDAG 1 september

Kans op vast contract starters historisch laag


Een baan vinden is een hele klus maar een baan vinden met een vast contract is al helemaal moeilijk. Althans dat blijkt uit onderzoek van Elsevier (Studie & Werk 2011).

41% hbo’ers en 34% academici na anderhalf jaar vaste baan
Uit het onderzoek blijkt dat steeds minder starters na anderhalf jaar een vaste baan hebben. In 2011 was dit slechts 41% van de hbo’ers en 34% van de academici. In het onderzoek wordt de kans op een vast contract ‘historisch laag’ genoemd.

 

persoon zet handttekening onder contract

 

Gezondheidszorg meest zekere sector
Bij de afgestudeerde hbo’ers steken er twee sectoren in negatieve zin bovenuit: de cultuursector (sport & recreatie) en de horeca. Slechts 12 en 26% van de starters heeft een vast contract in deze sectoren. De meest zekere sector voor hbo’ers, wat betreft een vast contract, is de gezondheids- en welzijnszorg; 50% van de hbo’ers heeft binnen deze sectoren een vast contract en 35% heeft daar uitzicht op.

Opvallend: academici in de horeca wél vaak een vast contract
Bij academici is de variatie veel groter. In de sectoren landbouw/visserij en
nutsbedrijven krijgt 66% van de academici een vast contract, terwijl het in de sectoren onderwijs en zorg droevig is gesteld: minder dan één vijfde is zekerheid gegund. Academici die in de industrie (incl. uitgeverijen) werkzaam zijn hebben ook vaak een vaste aanstelling: 61% heeft een vast contract en 31% heeft daar uitzicht op. Opvallende uitschieter in positieve zin is de horecasector: 64% van de academici heeft hier een vast contract. Een groot verschil met hbo’ers (26 procent) in dezelfde sector.

 

Een paar dagen voor verschijning van dit artikel las ik ook al een ander interessant nieuwsbericht dat volledig in lijn staat met dit artikel. In dat bericht werd aangegeven dat er over een jaar of twintig helemaal geen ruimte meer zal zijn voor vaste contracten of CAO’s. “De arbeidsmarkt wordt steeds flexibeler”, aldus Marjolein ten Hoonte directeur Arbeidsmarkt van uitzendbureau Randstad. De daling is in ieder geval ingezet. Ik ben benieuwd…

 

WOENSDAG 14 september

Bevlogen jong talent. Hoe kom je er aan en hoe behoud je ze?

 

Het is geen geheim dat het lastig is om jonge talentvolle werknemers aan te trekken en vooral voor langere tijd binnen je organisatie te houden. De eisen van de jonge generatie talentvolle werknemers zijn anders dan haar voorgangers. De recente Global CEO survey van PwC komt deze week met vier interessante tips om bevlogen jong talent aan te trekken en vast te houden.

 

1. Geef ze een goede coach of mentor. Voor de generatie Y is opleiding en ontwikkeling de meest gewaardeerde arbeidsvoorwaarde. Het percentage dat kiest voor opleiding en ontwikkeling als hun eerste keuze is drie keer hoger dan diegenen die kiezen voor cash of bonussen. 98% gelooft dat het werken met sterke coaches en mentors een belangrijk onderdeel is van hun ontwikkeling.

2. Minimaliseer hiërarchieën. Generatie Y is opgegroeid met technologie en sociale media als onderdeel van hun dagelijks leven. Zij zijn gewend geraakt aan ‘informeel contact met anderen’. Als je jonge talentvolle werknemers wilt aantrekken en behouden dan moeten hiërarchieën verdwijnen. Wellicht is dit niet iets wat je direct kunt en wilt waarmaken maar minimaliseer op zijn minst, waar het kan, hiërarchieën in je bedrijf en focus op zelfwerkende teams. Generatie Y verwacht te werken in teams en gemeenschappen met wederzijds belang en passie. Niet in gestructureerde hiërarchieën.

 

 3. Maak het grotere doel helder. Maak helder hoe hun werk bijdraagt aan het grotere doel. Deze generatie is opgegroeid met de wetenschap dat hun relatie met een bedrijf niet een leven lang zal zijn. Generatie Y werknemers zijn op zoek naar meer in het leven dan “gewoon een baan”. Meer geld en carrière maken is niet wat hen drijft. Maar zinvol en waardevol werk, werk dat gelinkt is aan een groter doel, is wat hen wel drijft.

 

 4. Geef ze ruimte. De oude manier om talent bevlogen te houden was om ze veel mogelijkheden tot face-to-face contact te bieden. Tegenwoordig zul je ze veel meer autonomie moeten bieden, meer flexibele carrière opties en meer mogelijkheden voor erkenning van peers. Kortom; een mix van face-to-face tijd en facebook tijd.

 

Ik (als generatie Y medewerker) heb de afgelopen tijd erg veel gelezen (en geschreven) over generatie Y en heb ook veel tips en adviezen voorbij zien komen over hoe je met de generatie om moet gaan. Ik moet zeggen dat ik mij goed herken in deze vier tips en dat ik het zeker prettig zou vinden wanneer deze vier tips toegepast worden binnen een organisatie. Een aanrader voor de werkgever dus!

 

DINSDAG 20 september

De gevolgen van de Miljoenennota 2012 voor studenten

 

Afgelopen dinsdag, de derde van september, was het weer zo ver: de Miljoenennota werd gepresenteerd. De koningin zei dat we er allemaal op achteruit gaan, dat geldt dus ook voor de studenten. Door alle bezuinigingen gaan het onderwijs, de huur en de zorg in 2012 flink op de schop. Prinsjesdag is misschien niet iets waar studenten met spanning op wachten en waar ze de televisie voor aanzetten, toch is het wel interessant om even te kijken naar wat de Miljoenennota in petto heeft voor de student.

 

Enkele gevolgen voor de student op een rij:

De langstudeerboete wordt ingevoerd, waardoor studenten die te lang over hun studie doen extra zullen gaan betalen.

 

De studiefinanciering voor de masterfase wordt afgeschaft: studenten krijgen voortaan dus nog maar 3 of 4 jaar studiefinanciering, afhankelijk van de duur van de bachelor.

 

Voor een tweede studie, waar een schakeljaar ook onder valt, gaan studenten instellingscollegegeld betalen. Dat bedrag kan oplopen tot meer dan €10.000.

Studenten die een kamer of appartement huren en dat bekostigen met de huursubsidie, gaan er voortaan €9,25 per maand op achteruit. Jaarlijks is dit een bedrag van €111.

 

prinsjesdag koffer met opscheift derde dinsdag in september


De regering geeft aan dat men het onderwijs niet de dupe wil laten worden van de overheidsbezuinigingen. De overheid vraagt wel van het beroepsonderwijs de opleidingen meer te laten aansluiten op de arbeidsmarkt en van universiteiten om onderzoek meer relevant te laten zijn voor de arbeidsmarkt.

 

De zorgpremie stijgt jaarlijks. En nu het eigen risico ook met €50 omhoog gaat, wordt de drempel om medicijnen te bestellen of een tandartsbezoekje iets hoger. Het kabinet gaat hier echter jaarlijks €20 van aftrekken.

Het onderwijsbudget voor de komende jaren stijgt waarschijnlijk niet, het aantal studenten echter wel. Het beschikbare bedrag per student zal dus stevig dalen.

 

Het is moeilijk om een oordeel te vellen als het gaat om bezuinigingen. Bezuinigingen moeten nou eenmaal doorgevoerd worden om het begrotingstekort terug te dringen. Toch zet ik soms mijn twijfels bij enkele bezuinigingen. Als Nederland een kennisland wil zijn, zal ze in ieder geval studenten moeten motiveren en aanmoedigen om zo lang en goed mogelijk door te studeren. Hoe duurder je het voor ze maakt, hoe groter de kans is dat ze niet verder studeren of helemaal niet kunnen gaan studeren. Met als gevolg dat je straks een groot deel van de bevolking uitsluit en alleen nog maar elite verder kan studeren… Is dat niet een beetje ouderwets?  

 

WOENSDAG 21 september

Jongeren liever aan het werk voor baas dan als ZZP’er

 

Jongeren van nu staan bekend om hun hoge mate van zelfstandigheid, zelfverzekerdheid en hun behoefte aan vrijheid. Alles wat je nodig hebt om zelfstandig ondernemer te worden, althans dat zou je zeggen… Toch verkiest het merendeel van de jongeren tussen de 25 en 35 jaar een vast dienstverband boven een baan als ZZP’er (zelfstandige zonder personeel). Dat blijkt uit onderzoek van onderzoeksbureau EIM. 

 

10% jongere werknemers ZZP’er
Jonge zelfstandigen zijn zwaar ondervertegenwoordigd op de huidige arbeidsmarkt. Nog geen 10% van alle zelfstandigen is jonger dan 35 jaar. Van dit percentage werkt het merendeel als ZZP’er in de dienstverlening. Autonomie en flexibiliteit zijn de belangrijkste redenen om als zelfstandige te gaan werken. Verder ambiëren ZZP’ers geen traditionele baan en hebben ze in de regel een hekel gekregen aan de bureaucratische cultuur en het politieke gekonkel.  

 man die ondersteboven laptop bekijkt

 

Gezien de eigenschappen van de jonge starters is het opmerkelijk te noemen dat er in deze groep zo weinig ZZP’ers zitten. Dick Dam, directeur van Hollandse Nieuwe, een netwerkorganisatie voor zelfstandigen zegt daarop: “Wellicht zien jongeren een loondienstverband als noodzakelijke werkervaring voordat ze zichzelf als professional kunnen verhuren. Een soort verlengde stage".

 

Toename jonge ZZP'ers verwacht
De verwachting is dat de vraag naar jonge ZZP'ers fors zal toenemen. Organisaties kiezen meer en meer voor wendbare oplossingen als het gaat om het organiseren van arbeid. “In de toekomst nemen netwerkorganisaties een nog sterkere positie in. Zelfstandigen spelen daarin een belangrijke rol. Organisaties zullen vaker tijdelijke teams van zelfstandigen (laten) samenstellen die oplossingen bieden voor organisatievraagstukken. De frisse, eigenwijze blik van jonge zelfstandigen is hierin keihard nodig”, aldus Dick Dam.

 

Als je naar de eigenschappen van de jonge starters kijkt is het misschien een opvallend nieuwtje. Toch begrijp ik de jongeren wel. Je bent nog jong, onervaren en je hebt nog een hoop te leren. Waar kun je dat nou beter doen dan in vast dienstverband binnen een bedrijf? Daarnaast lijkt het mij (als generatie Y werknemer) een hoop gedoe en geregel om je zelf als ZZP’er op de markt te zetten.

 

MAANDAG 26 september

Young Professional 2.0 vraagt nieuwe manier van werven

 

Als het aan Young Professionals ligt maakt traditioneel werven, zoals een advertentie in de krant, plaats voor de combinatie van social media en vacaturesites. Deze online combinatie is de manier om de nieuwe generatie werknemers te werven. Dat blijkt uit een onderzoeksrapport van ASA Student.

 

Internet is dé leefomgeving van de Young Professional. Het zal je dan ook niet verbazen dat deze groep middels vacaturesites zoeken naar een nieuwe baan. Daarnaast oriënteren de studenten en starters van nu zich via social media op de achtergrond van bedrijven. Young Professionals 2.0 hebben tijdens hun studie continu via het internet gecommuniceerd en kennis en informatie gedeeld. Het internet vormt ook de basis in de zoektocht naar een baan. Voor organisaties is het daarom ook belangrijk om te investeren in 'netwerkdenken'. Zichtbaarheid op diverse platforms en podia en actief contact met de starter is essentieel.

 

zoekmachine met als zoekopdracht het woord jobs 

Voor mij als medewerker van StudentenWerk is het leuk om dit soort artikelen te lezen! StudentenWerk werft al jaren studenten online. Dat de jongere generatie aan een ‘nieuwe manier van werven’ toe is, is voor mij dan ook geen verrassing…. Wij hebben niets voor niets een database waar meer dan 60% van studerend Nederland staat ingeschreven!

 

Katinka Habermehl-Reuling, directeur van ASA Student, sluit af met een goede tip voor de werkgevers: werk aan je employer brand, onder andere door zichtbaarheid op social media. De Young Professional zal voorbij gaan aan werkgevers die zich niet online hebben geprofileerd.

 

Headlines nieuwsbrief september

Reacties

Er zijn nog geen reacties, ben jij de eerste die een reactie plaatst?

Plaats jouw reactie