Generatie Y & Einstein: Weekoverzicht WEEK 29

Door Lisa Klijn op 22-07-2011
1 reactie | 2994 views

VRIJDAG  

LinkedIn zet studenten in de spotlight

Steeds meer studenten hebben een profiel op LinkedIn, maar toch zijn de mogelijkheden om zichzelf te presenteren als ‘aantrekkelijke werknemer’ lastig voor hen. Op LinkedIn profileren gebruikers zich immers voornamelijk met het vermelden van hun (jarenlange) werkervaring. En dat is juist iets wat de meeste studenten na hun studie nog verder moeten opbouwen. LinkedIn biedt de oplossing! Studenten kunnen vanaf nu naast werkervaring ook hun schoolprestaties toevoegen aan hun profiel.

 

LinkedIn

 

Topprestaties tijdens studie
LinkedIn is en blijft een uitstekend middel om je online te profileren. Het is echter wel erg belangrijk dat een profiel zo volledig mogelijk is. Deze mogelijkheid is vooral van belang voor studenten en pas afgestudeerden die op zoek zijn naar een baan, maar ja dat is nogal lastig voor studenten als ze weinig ervaring hebben opgedaan op de arbeidsmarkt. En dat terwijl ze misschien  wel geweldige prestaties hebben geleverd tijdens hun studie!

 

Nieuwe tools voor studenten

Om studenten te helpen biedt LinkedIn studenten de mogelijkheid om naast hun werkervaring  projecten, onderscheidingen & awards, organisaties en gevolgde cursussen toe te voegen aan hun LinkedIn profiel. Een echte aanwinst dus! Want echt niet alle studenten hangen naast hun schoollessen in cafeetjes of liggen thuis voor de televisie. Het lijkt me een prima manier om studenten die wel alles uit hun studententijd hebben gehaald de mogelijkheid te bieden dit te laten zien aan wie weet hun toekomstige werkgevers….

MAANDAG

 

Mobiel internetten steeds populairder onder jongeren

 

Steeds meer Nederlanders maken gebruik van mobiel internet. Vorig jaar had een derde van de internetters mobiele toegang tot het web. In 2007 was dat nog een op de vijf. Dat blijkt uit cijfers van het CBS.

 

En dat ook de jongeren met hun tijd mee gaan, zal je niet verbazen. Het zijn namelijk vooral de jongeren die veel gebruikmaken van internet op hun mobiel. Van de jongeren tussen 12 en 25 jaar maakt bijna de helft gebruik van mobiele apparatuur om te internetten. Oudere internetgebruikers maken veel minder gebruik van mobiele apparatuur om te internetten. Het verschil tussen jongeren en ouderen is nog groter bij het gebruik van mobiele telefoons met een internetverbinding. Van de 12- tot 25-jarigen gebruikt 30% wel eens internet via de mobiele telefoon tegen 11% van de 45- tot 65-jarigen.

 

 Mobiel internet steeds populairder

De uitslag van dit onderzoek verbaast me eigenlijk niet. Kijk voor de grap eens in een openbare ruimte, bijvoorbeeld in de trein, een kroeg of een winkelcentrum, om je heen en ik durf te wedden dat een groot deel van de jongeren een smartphone in z’n hand heeft.

 

WOENSDAG

Hbo’er snel aan het werk

Afgestudeerde Hbo’ers vinden snel een baan. Driekwart heeft al binnen een maand werk gevonden. Bijna 90% heeft binnen drie maanden na het afstuderen een baan. Dat blijkt uit de Hbo-monitor, het jaarlijkse onderzoek van de HBO-raad naar de arbeidspositie van afgestudeerden dat dinsdag gepubliceerd is. Het onderzoek is uitgevoerd onder ongeveer 18.000 studenten die ongeveer anderhalf jaar daarvoor hun Hbo-diploma haalden. 

 

Vorige week bleek uit het onderzoek Studie&Werk dat in opdracht van weekblad Elsevier is uitgevoerd dat starters moeite hebben bij het vinden van een baan. Maar als je het onderzoek van de HBO-raad leest, lijkt dat allemaal wel mee te vallen

 

Hbo'er snel aan het werk

 

Afgestudeerde Hbo’ers komen goed terecht
Bijna 8 op de 10 afgestudeerden heeft na anderhalf jaar een functie waarvoor minimaal een Hbo-opleiding is vereist. Ook de aansluiting tussen opleiding en werk is goed: 79% werkt in een functie binnen het eigen vakgebied.

5,2% zoekt na 1,5 jaar nog steeds een baan
Het percentage afgestudeerde Hbo’ers dat na anderhalf jaar nog geen werk heeft is ten opzichte van 2009 licht gedaald naar 5,2%.

 

Volgens de voorzitter van de HBO-raad, Guusje ter Horst, spreken de cijfers voor zich. “Afgestudeerde Hbo-studenten zijn goed voorbereid op de arbeidsmarkt. Ze vinden snel een baan die aansluit bij hun opleiding”.

 

DONDERDAG

Werkgevers slordig met jeugd tijdens vakantiewerk

Werkgevers gaan vaak slordig om met regels voor kinderen en jongeren met een vakantiebaantje. Dat blijkt uit onderzoek van de Arbeidsinspectie, waarbij vorig jaar ruim 700 inspecties werden verricht in de horeca, bij supermarkten en in de land- en tuinbouw.

Er blijkt dus nogal wat mis met de vakantiebaantjes van jong Nederland. Vorige week kwam nog in het nieuws dat in veel gevallen de jongere vakantiewerkers meer kunnen verdienen als zij met hun werkgever afspraken maken en onderhandelen over het loon. Maar buiten het loon blijkt dus dat de overige voorwaarden ook niet altijd optimaal zijn.

 

Meer dan de helft gaat in de fout
In de horeca bleek 60% van de ondernemers zich niet te houden aan regels voor werk- en rusttijden voor jongeren. In de land- en tuinbouw bleek de helft van de bazen in de fout te gaan.

 

Werkgevers gaan slordig om met vakantiewerkers

  

Twee keer werk stil gelegd wegens acuut gevaar
Tijdens de controles werd zelfs twee keer het werk stilgelegd wegens acuut gevaar voor medewerkers. In totaal werden 55 boetes en 661 waarschuwingen uitgedeeld. Dit jaar besteedt de Arbeidsinspectie in voorlichting extra aandacht aan de regels over werken met jongeren onder de 18 jaar.

 

Een kwalijke zaak dus. Het is van groot belang dat er goed met jongeren en in sommige gevallen zelfs kinderen(!) wordt omgegaan. Motiveer, inspireer en waardeer ze zoals ze dat verdienen, ze hebben namelijk nog heel wat jaartjes op de arbeidsmarkt te gaan!

Reacties

18-12-2015

horeca apparatuur:

interesant artikel!

Plaats jouw reactie