De Top 10 HR-hotspots in online recruitmentland

Door Karlijn Fiesler op 30-06-2011
0 reacties | 2997 views

Met alle online communities die als paddenstoelen uit de grond schieten, is het niet gek dat je als recruiter of HR-manager door de bomen (of moeten we zeggen paddenstoelen) het bos niet meer ziet. Wil je netwerken in recruitmentland dan doe je dat natuurlijk online, maar waar zitten die hotspots toch?

 

Wie zit waar op welk netwerk?

Personeelslog, het weblog van personeelsnet.nl, maakte deze week een overzicht van de populairste HR-netwerken. Handig om meteen even door te spitten welke groepen voor jou de meeste waarde hebben. Zo zijn er veel communities te vinden op zowel Facebook als LinkedIn met betrekking tot Het Nieuwe Werken, maar ook tot arbeidsmarktcommunicatie of social media recruitment. Ook zijn er veel blogs of nieuwssites die een spin off hebben op één van de social mediakanalen. Bijvoorbeeld het blog Hi-RE.nl, dat een fansite op Facebook is begonnen. Of personeelsnet.nl zelf, dat een Hyve heeft opgericht. Het is een lange lijst geworden, maar is het allemaal wel even interessant?

 

Netwerk communities succesvolst op LinkedIn

Opvallend is dat LinkedIn de grootste groei doormaakt op het gebied van HR-communities. De Groups, zoals ze in dit zakelijke netwerk heten, bieden een perfecte basis om naar hartenlust te discussiëren en te netwerken. Facebook is wel een platform waar professionals zitten, maar biedt toch minder faciliteiten voor discussie, zo blijkt uit nader onderzoek. De facebookpagina’s die personeelslog op de lijst zet, zijn niet erg effectief. Sommige bestaan maar uit 14 leden, andere posten slechts via een automatische Twitter- of blogfeed, maar al met al vertoont het weinig activiteit.

 

StudentenWerk top 10 selectie van netwerksites die wél werken

StudentenWerk besloot van deze uitgebreide lijst een selectie te maken, speciaal voor de professionals die meer willen weten over de werving van starters en alles wat daarbij komt kijken. Dit zijn onze online HR-netwerk tips, die wél werken:

 

Facebook

De aanhangers van Het Nieuwe Werken blijken elkaar massaal te hebben gevonden op Facebook. Maar, zoals ik al zei, het lijkt erop dat de meeste communities niet erg actief zijn maar eerder een verlengde van een platform dat ergens anders online staat. Moesten we dan toch een community aanraden op Facebook dan zou het Het Nieuwe Werken Blog zijn, en wel omdat deze behoorlijk wat likes (fans) heeft ten opzichte van andere pagina’s. Mocht je hierop een bericht willen plaatsen dan weet je dus dat je daarmee op de overzichtpagina komt van maar liefst 774 profielen.

 

LinkedIn
Het aantal HR-groepen op LinkedIn blijft sterk groeien. De groepen van deze netwerksite bieden toegang tot de uitgebreide profielen van vakgenoten, nieuws- en forumberichten en vacatures. Onze aanraders:

 

1)       Arbeidsmarktcommunicatienetwerk: Kennis delen, vragen stellen en discussiëren over arbeidsmarktcommunicatie. (verbonden aan AMCinfo). 2.699 members.

2)      Dutch HR-HRM-P&O Professionals : Doelstelling van deze groep is het verrijken van elkaars netwerk en nuttige discussies over de veranderingen in het vakgebied te starten. 4.179 members.

3)      eWerving: De eWerving groep voor Nederlandse recruiters en werving & selectie professionals bevat actueel nieuws, blogs, discussies, evenementen en banen op het gebied van e-recruitment. 1.926 members.

4)      HRpraktijk Professionals: HR praktijk is een breed platform voor HR-professionals die op zoek zijn naar praktische oplossingen op het gebied van personeelsmanagement. Naast actuele HR-ontwikkelingen krijgt u van experts antwoord op prangende HR-vragen waar u op de werkvloer mee te maken heeft. 5.108 members.

5)      HRcommunity: Speerpunten zijn: Strategisch HRM, leiderschap, diversiteit, vitaliteit, arbeidsmarkt, talentmanagement, verandermanagement en sociale media. 13.461 members.

6)      Het Nieuwe Werken: Inrichten van een kennisnetwerk van managers/consultants die Het Nieuwe Werken uitdragen met als doel: het structureel en substantieel verbeteren van de productiviteit van de kenniswerker. 14.819 members.

7)      Social Media Recruitment: Deze groep richt zich op het signaleren en verspreiden van best practices op het gebied van social media in combinatie met recruitment. 2.978 members.

 

HRbase
VNU Media, de uitgever van Intermediair PW, timmert aan de weg met het eigen netwerk HRbase. Dit netwerk heeft meer dan 13.000 leden en biedt ook ruimte voor blogposts. Binnen HRbase zijn inmiddels méér dan 75 groepen aangemaakt. De grootste en meest actieve zijn:

 

8)      Arbeidsmarktcommunicatie: Kennisdelen, vragen stellen en discussiëren over arbeidsmarktcommunicatie. 75 members. Van dezelfde makers als de LinkedIn Group arbeidsmarktcommunicatie.

9)      e-HRM netwerk : Het e-HRM netwerk is er voor de innovatieve HR-professional. Of je nu e-HRM specialist bent, of als vakgenoot de personeelsprocessen van de organisatie wil digitaliseren. 103 members.

10)   Het Nieuwe Werken: Van dezelfde maker als de gelijknamige Facebookpagina en Het Nieuwe Werken Blog. 156 members.

 

Bonus track:

11)   Generatie Y & Z @ work: De LinkedIn Group die StudentenWerk onlangs is opgestart. Hier discussiëren we graag over alle trends en ontwikkelingen die zich voordoen in de wereld van de tegenwoordige starter, zoals social media, management & beleid, arbeidscommunicatie, technologie en recruitment. 295 members.

 

Bekijk hier het volledige HR-netwerken overzicht van Personeelslog.Headlines nieuwsbrief juni

Reacties

Er zijn nog geen reacties, ben jij de eerste die een reactie plaatst?

Plaats jouw reactie