Online referral recruitment voor ‘dummies’!

Door StudentenWerk op 30-06-2011
2 reacties | 11245 views

Referral recruitment is niet nieuw. Meer dan 50 jaar geleden werden er al vrienden, bekenden, ex-collega’s of anderen ‘via via’ aan een baan geholpen. Door de ontwikkeling van internet is de ‘via via’ weg alleen nog een stuk eenvoudiger en vooral sneller geworden. Met een paar drukken op de knop kunnen steeds grotere sociale netwerken met een vacature worden bereikt en direct matchen wordt hierdoor ook steeds gemakkelijker! Referral recruitment wordt online referral recruitment.

 

Deze vorm van recruitment is in te delen in twee vormen: employee referral recruitment en open referral recruitment:

 

Employee referral recruitment: werving door medewerkers

Bij employee referral recruitment maken bedrijven bij de werving en selectie gebruik van de netwerken van de werknemers. Een eenvoudige vorm hiervan is dat bedrijven regelmatig een mail met interne vacatures sturen aan hun medewerkers. Deze medewerkers kunnen vervolgens personen uit hun netwerk voordragen en krijgen (veelal) een bonus wanneer deze persoon geschikt wordt bevonden en aangenomen wordt.

 

Open referral recruitment: iedereen kan werven!

Open referral recruitment gaat een stap verder. Niet alleen werknemers worden ingezet, maar ook mensen buiten het bedrijf. Een aantal bedrijven in Nederland bood/biedt hiervoor een ‘tool’ aan, zoals  Zubka, Friendhunter en SpotAJob. Deze ‘tools’ werken ongeveer hetzelfde: je plaatst als recruiter een vacature op de website. Je vermeldt een ‘vindersloon’ en je laat de bij de website aangemelde ‘spotters’ of netwerkers het werk doen. Zij gaan hun eigen netwerk af op zoek naar een geschikte kandidaat. Hebben ze een goede match gevonden? Dan betaal je als bedrijf vindersloon + een provisie over de uitgeloofde premie.

 

Open referral recruitment werkt niet

Open referral recruitment blijkt echter niet goed te werken. Zubka is inmiddels voltooid verleden tijd en de meest recente vacature op Friendhunter is in december 2010 geplaatst.  SpotAJob lijkt zich nog even staande te houden. Maar schijn bedriegt. De website bestaat nog, maar nieuwe vacatures blijven uit. Wat is er aan de hand? Waarom hebben deze partijen het zo moeilijk? Wie of wat is hun grote concurrent…

 

Social referral recruitment:
Een mix van employee referral recruitment en social media

Combineer employee referral recruitment met social media en je hebt social referral recruitment! Werknemers worden net zoals bij employee referral recruitment ingezet voor de werving en selectie en krijgen tools aangeboden om hierbij hun online netwerk(en) op een eenvoudige manier in te zetten. Vier voorbeelden:

 

Recruitr.nl

Dit is een website waarop bedrijven vacatures kunnen plaatsen. Medewerkers kunnen vervolgens de vacature op een eenvoudige manier via hun sociale netwerken zoals Facebook, Twitter en LinkedIn verspreiden. Mensen binnen deze netwerken zien de vacatures en kunnen rechtstreeks een reactie naar het bijbehorende bedrijf sturen. Het nadeel hiervan is dat het moeilijk is om na te gaan via welke werknemer deze persoon is binnengekomen. Het werken met bonussen wordt hierdoor lastig.

 

Socialreferral.com

Dit werkt anders bij socialreferral.com. Bedrijven vragen hun werknemers zich in te schrijven bij socialreferral.com en hun sociale netwerken, zoals Hyves, Twitter en Facebook te delen. Recruiters plaatsen vervolgens vacatures in het systeem en het systeem matcht de vacatures op basis van 5 criteria met de verschillende connecties. Elke keer wanneer het systeem geschikte kandidaten vindt, wordt de ‘gelinkte’ werknemer hiervan op de hoogte gesteld. De werknemer kan vervolgens beslissen of hij/zij diegene wil voordragen voor de desbetreffende functie. Voordeel: de werknemer hoeft zelf niet actief in zijn netwerk rond te vragen en kan beloond worden als hij/zij een geschikte kandidaat heeft aangedragen!

 

LinkedIn referral engine

LinkedIn komt binnenkort met een soortgelijke tool waarmee er binnen het LinkedIn netwerk nieuwe werknemers ‘via via’ gevonden kunnen worden. Met de LinkedIn referral engine kunnen bedrijven openstaande vacatures samen met het functieprofiel, functie-eisen en gevraagde ervaring via LinkedIn registreren. Werknemers van het bedrijf krijgen een bericht wanneer mensen in hun netwerk matchen met het profiel van deze vacatures. Hierna worden ze uitgenodigd om hun ‘contact’ binnen 1 of 2 klikken voor te dragen voor de functie. Het voordeel hiervan is dat werk en privé gescheiden blijven. Het nadeel is natuurlijk wel dat vrienden buiten het LinkedIn netwerk niet met deze tool gematcht kunnen worden.

 

NIEUW! BeKnown

Monster Worldwide heeft op 27 juni j.l. BeKnown gelanceerd, een netwerkapplicatie waarmee  Facebook-gebruikers een professioneel netwerk via Facebook kunnen opbouwen. Via deze applicaties kunnen gebruikers een professioneel profiel aanmaken  en vrienden via Facebook en andere sociale mediakanalen uitnodigen om hun professionele netwerk uit te breiden. Hiernaast biedt BeKnown een social referral programma aan, waarbij medewerkers vacatures door te kunnen sturen via hun BeKnown netwerk.  

 

Online referral recruitment: wat werkt wel en wat niet?

Wat zijn de succesfactoren van online referral recruitment? Waarom zou social referral recruitment wel succesvol kunnen zijn, terwijl open referral recruitment dat niet blijkt te zijn? Wat werkt wel en wat werkt niet op het gebied van online referral recruitment?

 

Benieuwd naar de antwoorden? Volgende week wordt het vervolgartikel op de StudentenWerk blog geplaatst: ‘5 tips voor succesvolle online referral recruitment’! Houd ons blog dus goed in de gaten!Headlines nieuwsbrief juni

Reacties

04-07-2011

Chantal Dentro:

Mee eens. De vraag is alleen of je naast je werknemers ook externen moet inschakelen. Zijn deze mensen genoeg betrokken bij het bedrijf en weten ze genoeg van het bedrijf om uiteindelijk goede kandidaten voor te stellen? Meer hierover in mijn volgende blog: '5 tips voor succesvolle online referral recruitment!'

02-07-2011

Team Referralrecruitment.com:

Onze ervaring is dat referral recruitment alleen goed werkt als er voldoende krapte op de arbeidsmarkt is zodat werkgevers bereid zijn om voldoende beloning uit te loven aan medewerkers of externe netwerkers. Nu dat arbeidsmarkt weer krapper wordt zie je dat referral recruitment weer actueel wordt. Door opkomst van social media zal het alleen nog maar eenvoudiger en sneller gaan.

Plaats jouw reactie