​Vier gedachten die je zoektocht naar een baan in de weg zitten

Door Suzanne Heemskerk op 26-04-2016
0 reacties | 3962 views

Het vinden van een nieuwe (bij)baan gaat meestal niet zonder slag of stoot. Van het scrollen door honderden vacatures tot het schrijven van de zoveelste motivatiebrief: het is af en toe best vermoeiend. Tijd om je aanpak eens onder de loep te nemen!

De kans is groot dat je jezelf (onbewust) een beetje tegenwerkt in je zoektocht naar een leuke (bij)baan. Lees hier vier angsten waar elke sollicitant weleens tegenaan loopt, en waarom deze volkomen onterecht zijn.

Angst #1: je bent al je vrije tijd kwijt aan het zoeken naar een baan
Oké, laten we eerlijk zijn: het zoeken naar een nieuwe job is een tijdrovende klus. Voordat je een leuke vacature hebt gevonden, ben je alweer een halve dag verder. En eigenlijk begint het echte werk daarna pas, want nu moet je nog een goede motivatiebrief en cv in elkaar gaan knutselen. En wat dacht je van het voorbereiden op een sollicitatiegesprek? Ook daar gaat aardig wat tijd in zitten. Conclusie: solliciteren is bijna een baan op zich!

Maar er is ook goed nieuws: als je het slim aanpakt, kun je namelijk flink wat tijd besparen! Plan bijvoorbeeld een paar keer per week een moment in waarop je volledig focust op het solliciteren. Houd je daarbij aan een strakke planning.

Dus niet: 'Ik ga het ergens in het weekend doen', maar: 'Ik ga dit elke maandag en vrijdag doen van 12.00 tot 17.00 uur.' Is het vijf uur? Dan kan je laptop dicht en ben je vrij om te gaan!

Probeer jezelf ook steeds een aantal doelen te stellen, zoals:

  • 'Ik solliciteer op minstens drie vacatures.'
  • 'Ik schrijf een open sollicitatie voor functie X bij bedrijf X.'
  • 'Ik ga mijn cv updaten.'

Wedden dat het vinden van een nieuwe baan op deze manier veel makkelijker gaat? Want echt effectief is het natuurlijk niet, dat scrollen door vacatures met Netflix op de achtergrond. Zeker niet als je tussendoor ook nog eens je Facebook, Twitter en Instagram checkt. Aan de slag dus!

Angst #2: je beschikt niet over de juiste kwalificaties
Je kent het wel: je ziet alleen maar saaie vacatures, maar ineens trekt er een je aandacht. Enthousiast begin je te lezen, tot je bij het gevreesde ‘eisenpakket’ komt. Shit, je hebt helemaal geen vijf jaar ervaring, en kennis van dat specifieke systeem heb je ook al niet.

Bah, dat is toch juist je hele doel! Je bent op zoek naar een baan waar je die ervaring kunt opdoen en waar je meer kunt leren over dat ene systeem. Maar als je daar niet eens de kans voor krijgt…

Laat je niet afschrikken door al die eisen. De meeste bedrijven geven hier simpelweg een beschrijving van hun ‘droomkandidaat’. Denk maar niet dat die vacature net zolang open blijft staan, totdat ze die hebben gevonden. Zie de eisen vooral als bonusvaardigheden die mooi meegenomen zijn, en focus op de vaardigheden waar je wél over beschikt.

Probeer wel een beetje realistisch te blijven in je zoektocht. Hoewel je waarschijnlijk veel meer kunt dan je zelf denkt, ben je natuurlijk niet óveral voor weggelegd. Solliciteer dus niet op een functie als medisch-specialist als je op de kunstacademie zit.

Angst #3: je valt niet genoeg op
De gedachte dat jouw sollicitatiebrief ergens op een berg vol andere sollicitaties belandt is best deprimerend. Het is dan ook verleidelijk om aan jezelf te gaan twijfelen, want waarom zou juist jij worden uitgekozen uit al die andere sollicitanten?

Twijfel niet teveel: als je hebt gesolliciteerd op een functie waarvoor je gekwalificeerd bent, heb je net zoveel kans om te worden uitgekozen als alle andere kandidaten – misschien zelfs wel meer!

Toch ben je er nog niet met het versturen van een motivatiebrief en cv. Om echt op te vallen moet je nét dat extra stapje zetten. Toon initiatief en stuur bijvoorbeeld een link naar je portfolio of je persoonlijke blog. Of maak een leuke video-cv waarin je meteen laat zien wie je bent.

Probeer die saaie standaardopeningszinnen in je motivatiebrief te vermijden. Begin bijvoorbeeld eens met een grappige anekdote of een leuk weetje over jezelf. Let er wel op dat je opening iets te maken heeft met de functie waarnaar je solliciteert. Een random weetje is leuk, maar kan ook heel verwarrend zijn.

Angst #4: misschien is de baan wel helemaal niet zo leuk
Tijdens je zoektocht naar een baan gaan er waarschijnlijk meerdere dingen door je heen. Wat als je het daar straks niet naar je zin hebt? Wat als je geen leuke collega’s hebt? En wat als de baan totaal niet bij je past? Je brengt aardig wat tijd op je werk door, dus het laatste wat je wilt is er elke dag met tegenzin heen gaan.

Toch is het goed om je het volgende te realiseren: net als dat er geen garantie is dat je het leuk zult vinden, is er ook geen garantie dat je het niks zult vinden. De enige garantie die je wél hebt, is dat je geen idee hebt hoe alles uiteindelijk zal lopen. Maak dus geen probleem van iets wat nog geen probleem is.

Zie je een baan die je leuk lijkt? Ga er dan voor! Blijkt het toch niet leuk te zijn? Dan deal je daar op het moment zelf wel mee. Je zit niet levenslang aan een baan vast. Bevalt het je niet, dan ga je gewoon weer op zoek naar iets anders.

Dit betekent trouwens niet dat je maar op elke willekeurige vacature moet solliciteren, in de wetenschap dat je er elk moment weer mee kunt stoppen. Uiteindelijk wil je natuurlijk iets vinden voor de lange termijn. Daarnaast staat al dat jobhoppen niet zo goed op je cv.

Tot slot: ga ervoor!
Het zoeken naar een nieuwe baan kan af en toe best eng zijn. Toch moet je het vooral zien als een grote kans: vanaf nu kun je het verschil maken in het echte leven! Verloopt je zoektocht stroef? Ga op zoek naar de oorzaak, tackel het probleem en ga verder. Succes!

Bron: The Muse


Reacties

Er zijn nog geen reacties, ben jij de eerste die een reactie plaatst?

Plaats jouw reactie