Van gamen je werk maken: drie banen in de gaming-industrie

Door Suzanne Heemskerk op 29-03-2016
9 reacties | 8034 views

Irritant, hè? Als je moeder weer naar je roept dat je écht achter je scherm vandaan moet komen. Maar vanaf nu heb je een weerwoord. Want gamen kan jou een supergave carrière opleveren! Hoe? Dat lees je hier.

Je kunt op veel creatieve manieren professioneel bezig zijn met je gamehobby. Zo spreken wij tijdens de YoungCapital Dutch College League, de eerste nationale eSports-competitie voor studenten, een hoop jongeren die van gamen hun werk gemaakt hebben. Wat blijkt? Met wat creatief denkwerk en ondernemerschap zijn er banen genoeg voor je. Wij interviewden drie jongens die allemaal keihard bezig zijn met hun carrière.


1. Koen deelt zijn gametalent met de wereld als pro-gamer

Ben je supergoed in je favoriete game? Houd dat dan niet voor jezelf! Over de hele wereld verdienen jongeren de kost met eSports, ofwel competitief gamen.

Koen Schobbers, al negen jaar professioneel gamer, weet dat maar al te goed. Hij speelt het racespel Trackmania op hoog niveau. Maar dat is niet Koen’s enige carrièreplan; hij studeert namelijk ook geneeskunde! Tot voor kort speelde hij in het team van Acer, een bekend pc-merk.

“Ik doe mee aan toernooien en zorg zo voor naamsbekendheid van mijn sponsor. Dat doe ik natuurlijk het beste door te winnen! Verder mag ik Acer ook vertegenwoordigen op beurzen en evenementen, om gaming en de producten die je daarvoor nodig hebt, naar mensen toe te brengen.”

Je kunt goed verdienen als professioneel gamer
Belangrijk aan een baan is natuurlijk je salaris. “Ha, leuk dat je het een baan noemt. Voor mij voelt gamen nog steeds als een hobby”, merkt Koen op. “Ik mag niet klagen over wat ik verdien. Ik krijg een vast salaris van mijn sponsor, maar kan nog veel meer verdienen als ik het goed doe op toernooien. Soms win ik geld, andere keren gear om te gamen. Die spullen verkoop ik dan weer door.”

Voor Koen is gamen een bijbaan, maar veel andere gamers, zoals Fabian, spelen games als League of Legends, Dota 2 en Starcraft als fulltimebaan. “Ik heb ervoor gekozen om me niet helemaal te storten op het gamen, maar ook een opleiding te volgen. Een carrière als pro-gamer najagen is cool, maar zorg ervoor dat je altijd een goed evenwicht vindt met je back-upplan.


2. Ruben is directeur van een professionele eSports-club

Veel professioneel gamers zijn aangesloten bij een eSports-club. Daar worden ze getraind om de internationale top te bereiken. Zulke bedrijven houden zich bezig met de populaire eSports-titels van het moment. Zie het als een soort atletiekclub met sporters gespecialiseerd in hun eigen tak.

“Binnen onze club heb je teams en individuele spelers die games als League of Legends, Starcraft en Fifa spelen. Er zijn ongeveer honderdvijftig professionele en semiprofessionele spelers bij ons aangesloten”, zegt Ruben Been, CEO van de eSports-club mCon esports. “De top 5 speelt in het selectieteam, een soort showteam van ons bedrijf.”

Wat voor banen zijn er dan bij zo’n bedrijf?
Er zijn een hoop verschillende functies binnen een eSports-club. Ben je heel goed in een specifieke game? Dan kun je trainer worden van een team, en ze naar de top coachen. Wil je meer de managementkant op? Dan is een baan als divisiemanager, een manager die zich echt op een specifieke game focust, misschien iets voor jou.

Ruben zelf is bestuursvoorzitter. Zijn werk lijkt een beetje op dat van de directeur van Ajax of PSV. “Ik houd me vooral bezig met algehele coördinatie van de eSports-club. Daarnaast richt ik me ook specifiek op de commerciële zaken, zoals sponsordeals en merchandising. Er zijn zeker doorgroeimogelijkheden in deze branche. Het is maar net wat jouw sterke punten zijn!”

Je moet je eigen kansen creëren
Rubens start in de eSports-wereld is alweer even geleden. “Het begon allemaal met een liefde voor de game Counterstrike en een stage bij een moderne bibliotheek. Na mijn stageperiode, waarin ik een gameproject opzette, heb ik nog twee jaar voor de bibliotheek gewerkt aan dat project. Daarna ben ik voor mezelf begonnen.”

Ruben startte een eSports-team op dat ging spelen in naam van de bibliotheek, en legde ondertussen aan alle geïnteresseerden uit wat deze sport nu eigenlijk inhoudt. Anderhalf jaar later startte hij met een vriend het bedrijf mCon esports. “Met een flinke bak lef, doorzettingsvermogen en ondernemerschap heb ik het ver weten te schoppen. En nu? Nu heb ik een van de leukste banen, met de leukste mensen om me heen. We delen allemaal dezelfde passie voor gamen, en dat merk je.”


3. Floris toont ondernemerschap als manager van een game-eventsorganisatie

Gamen en ondernemen blijken dus supergoed samen te gaan. Dat weet ook Floris Buurman, manager bij GamersHub. “Ik houd van gamen, vooral van het sociale eraan in de vorm van eSports. En wat is er nou leuker dan van je grootste hobby je werk maken?”

GamersHub is een eSports-platform dat actief is in de Benelux en wordt ingehuurd om specifieke delen van eSports-events te regelen. Dat kan lopen van het becommentariëren van wedstrijden, het verzorgen van mediacontent, tot alle streamtechnische aspecten rondom zo’n event.

“Wij zijn er om alles op professioneel gebied goed te laten verlopen, en ervoor te zorgen dat de eSporters tevreden zijn. Momenteel werken we mee aan de Dutch College League en The Party, een LAN-event voor zo’n duizend man. Dat is natuurlijk heel gaaf, en als alles lukt, geeft dat enorm veel voldoening!”

Bouwen aan je toekomst
Net als Koen, studeert Floris nog. Hij zit in zijn vierde jaar van de opleiding technische bedrijfskunde. “Op het moment is GamersHub voor mij een supergave en heel drukke bijbaan. Overdag ga ik naar school, en vooral in de avonden en weekenden ben ik bezig met voorbereidingen van events. Ik regel veel en maak afspraken. Dat kost me toch al gauw wel zo’n twintig tot zestig uur per week.”

Op de vraag of Floris na zijn studie in de eSports-wereld wil blijven werken, antwoordt hij direct ja. “Natuurlijk ga ik het liefst fulltime aan de slag met GamersHub! Maar ik heb er goed over nagedacht, hoor. Met zo’n ambitieus bedrijf als het mijne, moet je altijd in de gaten houden of de Nederlandse markt wel met je meegroeit. Dat is tenslotte nodig voor een gezond bedrijf!”

Tot slot: doe wat je leuk vindt
Van je hobby je werk maken kan dus echt, bewijzen Koen, Ruben en Floris. Misschien zelfs op manieren waar je in eerste instantie nog helemaal niet aan dacht. Je moet er zelf iets van maken! Of je nu supergoed bent in gamen, een echte regelaar bent, of graag een eigen bedrijf op wilt zetten: je hebt kansen genoeg in deze groeiende markt.

Neem een kijkje bij de YoungCapital Dutch College League
Wij bij StudentenWerk zien maar al te goed in dat gamen ‘serious business’ voor ‘serious talent’ is. Daarom is ons moederbedrijf, YoungCapital, naamgevend sponsor van de YoungCapital Dutch College League. Wil jij live een eSports-event meemaken? En jonge toptalenten in actie zien? Check dan zeker even onze website en koop je tickets online!


Reacties

06-11-2017

Milou van der Woude:

Hi Rowen, ik heb je een mailtje een gestuurd!

05-11-2017

Rowen cuperi:

Hallo ik heb een vraag.ik ben Rowen 14 jaar oud zit in de 2e van vmbo bb. Ik ben heel erg gericht op schiet games en ik wil graag later werken als een pro gamer ik speel nu vooral Warface hebben julie mis iets voor mij? Laat het me weten via mijn mail graag. Met vriendelijke groet.rowen cuperi

02-10-2017

Wesley de martelaere:

Beste Jaap Visser Kunnen wij elkaar even spreken op skype of discord? Ik wil graag bekijken of we elkaar kunnen helpen, ik ben een sponsorhunter en wil graag meer sponsors aantrekken voor de Esports. Mvg Wesley

30-08-2017

Arda:

cool vertel ik aan mijn vriend

07-05-2017

Jaap Visser:

Hoi Anita, Wellicht dat wij iets voor je kunnen betekenen. Momenteel ben ik echter in Sydney voor een van onze esports evenementen. Aangezien ik je niet persoonlijk kan benaderen, bij deze het verzoek om via onze website (emense.nl) contact met mij op te nemen. Wij zijn zelf gevestigd in Haarlem. Zie je email graag tegemoet!

07-05-2017

Anita:

Hallo ik heb een vraag m'n zoon is 14 jaar en echt game fanaat nu zou hij na z'n vmbo diploma verder willen in de game wereld op zich ben ik hier niet op tegen ik ben van mening dat je hart miet volgen maar ben zelf niet zo bekent ermee nu speel hij 1 spel in competitie nivo en dat gaat goed nu kwam hij met de vraag of hij zich mocht aan melden om dat ik wedstrijd verband mag doen hij hoef nog maar 1 level hoger gekomen om dat nivo te komen hoe gaat dat in z'n werk ? En nu moet hij in de derde klas van vmbo snuffel stage lopen om te kijken welke richting hij op wil hij zou dol graag stage willen lopen bij een bedrijf die games maken of waar hij games kan spelen om uit te proberen waar kan hij terecht hoop dat jullie m'n verder kunnen helpen wij wonen in de randstad dus in het midden van alle grootte steden groetjes Anita

31-03-2016

Ferry Naaijer:

Wat Jaap zegt, op dit moment is er alles behalve sprake van een overvloed aan 'banen' binnen deze markt. Zelf besteed ik met een aantal andere professionals ontzettend veel tijd aan het organiseren van een esports evenement met de nadruk op plezier. Dit alles vrijwillig, omdat er simpelweg niet genoeg verdiend wordt binnen deze evenementen om de organisatie te betalen voor hun inzet. Wij zien het graag nog een stuk groeien voordat we met zekerheid kunnen zeggen dat er brood mee te verdienen is. Zo lang dat niet zo is blijft het een leuk voor naast onze vaste banen.

31-03-2016

Jaap Visser:

Uiteraard juich ik alle communicatie, pr en toffe content om esports heen toe. Echter is het ook zo dat we een eerlijk beeld moeten schetsen van de esports industrie in binnen en buitenland. Het mag duidelijk zijn dan esports booming business is en er wereldwijd grote evenementen worden georganiseerd met tienduizenden bezoekers op locatie en miljoenen viewers online. Helaas staan we binnen de Benelux nog in onze kinderschoenen en het beeld wat er met dit artikel wordt geschetst is dat er 'banen' voor het oprapen zijn. In praktijk zijn er maar weinig mensen die hun broek omhoog kunnen houden met verdiensten uit esports. De meeste mensen die dit kunnen werken (gedeeltelijk) internationaal en kunnen hiervan goed leven. Uiteraard hoopt iedereen dat esports meer draagvlak gaat krijgen binnen de Benelux en dat daardoor kansen ontstaan om binnen deze industrie te werken. Door de industrie nu groter voor te doen dan het is binnen onze regio werk je hier niet aan mee. Een eerlijk en open verhaal zou dan beter zijn. Voor de rest een interessant artikel, hoop snel meer te lezen!

30-03-2016

Ronald:

Of je gaat bij een game publisher werken als designer, product manager, klantenservice, marketing etc :)

Plaats jouw reactie