De zes belangrijkste redenen om voor jezelf te beginnen

Door Suzanne Heemskerk op 12-04-2016
0 reacties | 2689 views

Mag je eindelijk gaan werken, krijg je opeens te maken met een lastige baas en regeltjes. Tenzij je voor jezelf begint! Lees hier waarom freelancen een slim idee kan zijn.

De zes belangrijkste redenen om voor jezelf te beginnen

Yes, je eerste serieuze (bij)baan! Nu kun je het verschil gaan maken in het echte leven! Ga je in dienst bij een werkgever? Dan loop je natuurlijk wel tegen wat beperkingen aan. Zo bepaalt je baas waar en wanneer je aanwezig moet zijn, wat je moet doen én hoe je dat moet doen. Heb je daar geen zin in? Dan is een carrière als freelancer misschien wel wat voor jou. Wij zetten de voordelen voor je op een rij.

Voordeel 1: je zit niet vast aan één werkplek
Elke dag weer van 9 tot 5 op een kantoor zitten, is soms best saai. Dezelfde omgeving, dezelfde mensen: na een tijdje gaat het vervelen.

Als freelancer heb je daar geen last van, je zit namelijk niet vast aan een werkplek. Zo kun je zelf kiezen hoeveel mensen je om je heen hebt. Ga bijvoorbeeld gezellig samen met andere freelancers vanuit een flexplek werken. Zit je een keertje in de trein? Dan kun je er makkelijk je laptop bij pakken. Zo bespaar je een hoop tijd, en hoef je je onderweg niet te vervelen!

Voordeel 2: je bepaalt zelf je werktijden
Steeds meer bedrijven zeggen flexibel te zijn wat betreft werktijden. Dat klinkt natuurlijk hartstikke relaxed, maar in de praktijk valt het vaak tegen. Uiteindelijk beslist alsnog je manager hoe laat je werkdag begint, en wanneer die eindigt.

Als freelancer kun je wat flexibeler met je werktijden omgaan. Natuurlijk heb je nog steeds te maken met deadlines van klanten, maar je hebt wel meer vrijheid: je kunt namelijk zelf bepalen hoe je die deadlines haalt. Zo kun je in de ochtend gerust nog een uurtje snoozen. Of je begint juist heel vroeg, zodat je ’s middags nog tijd hebt voor leuke dingen. Aan jou de keuze!

Voordeel 3: oefen met ondernemen
Voor jezelf beginnen is een sprong in het diepe. Want hoe zorg je voor naamsbekendheid? En hoe kom je aan klanten? Gemakkelijk is het niet: alles is nog nieuw, en je moet het allemaal zelf uitzoeken. Wil je toch wat meer zekerheid? Dan is franchisehouder worden misschien iets voor jou.

Als franchisehouder run je een eigen filiaal van een grote keten. Zo ben je zelfstandig, maar heb je toch een groot merk achter je staan. Alles, van assortiment tot marketing, wordt voor je geregeld. Op die manier kun je op een chille manier ervaring opdoen als ondernemer. En je legt alvast wat belangrijke contacten binnen je branche. Dat scheelt je later heel wat netwerkborrels!

Voordeel 4: je bent je eigen baas
Superfijn als je bij je eerste (bij)baan een baas hebt die je supergoed begeleidt. Maar vaak zijn managers hartstikke druk, en hebben ze niet veel tijd voor je.

Als je voor jezelf begint, heb je daar geen last van. Je bent je eigen baas: bepaal zelf welke opdrachten je aanpakt en met welke mensen je samenwerkt. Ook wel zo fijn: je hebt geen last van betweterige collega’s. Je kunt je werk doen op de manier die jij het beste vindt, en je hoeft daarbij met niemand rekening te houden. Best lekker, toch?

De zes belangrijkste redenen om voor jezelf te beginnen

Voordeel 5: je kunt op vakantie gaan wanneer je wilt
Heb je eindelijk voor een spotprijsje vliegtickets naar Thailand gescoord, kun je geen vrij krijgen van je werk. De reden? Je collega’s hebben al maanden geleden hun vakantie geboekt in dezelfde periode. Pech, dus. Zeker als je nieuw bent, is de kans groot dat je in dit soort gevallen moet inschikken voor je collega’s.

Als freelancer heb je dat probleem niet. Wil je op vakantie? Dan ga je gewoon! Ook voor een bezoekje aan de tandarts of kapper hoef je aan niemand toestemming te vragen.

Tip: laat het natuurlijk wel op tijd aan je opdrachtgevers weten als je er even tussenuit gaat. Dit is wel zo netjes. Je wilt tenslotte dat ze jou blijven zien als een betrouwbare professional!

Voordeel 6: je bent extra trots op je werk
Als freelancer ben je zelf overal verantwoordelijk voor. Dat is natuurlijk spannend, maar het zorgt er ook voor dat je supertrots bent op je werk. Alles wat je bereikt, heb je volledig aan jezelf te danken. Die klant die na een goede referentie contact opneemt? Daar heb jij voor gezorgd! Een oude opdrachtgever die je belt voor een nieuwe opdracht? Een groter compliment kun je niet krijgen! Iedere factuur die je uitschrijft, is 100% jouw prestatie. Als dat geen kick geeft!

Tot slot: denk er goed over na
Voor jezelf beginnen betekent natuurlijk niet dat je zomaar kunt doen en laten wat je wilt. Om genoeg te verdienen, moet je net zo hard, misschien zelfs harder, werken als voor een baas. Zeker aan het begin staat je sociale leven waarschijnlijk op een laag pitje. Zo moet je soms een avondje met vrienden afzeggen vanwege een deadline.

Toch kan het de moeite waard zijn om de sprong te wagen. Zelfs als freelancen niet jouw ding blijkt te zijn, doe je ervaring op waar je de rest van je leven nog wat aan hebt!

Bron: TheUndercoverrecruiter.com

Reacties

Er zijn nog geen reacties, ben jij de eerste die een reactie plaatst?

Plaats jouw reactie