Zes belangrijke eigenschappen voor afstudeerders op zoek naar een baan

Door StudentenWerk op 01-03-2016
0 reacties | 4379 views

zes belangrijke eigenschappen voor afstudeerders op zoek naar een baan

Voor jou tien anderen? Niet als je deze zes eigenschappen hebt. Lees hier hoe jij als afstudeerder positief op kunt vallen tijdens de zoektocht naar de baan van je dromen.

Natuurlijk zijn diploma’s en goede cijfers belangrijk als je op zoek gaat naar je eerste baan. Maar om er positief uit te springen tussen al die andere sollicitanten, heb je meer nodig dan alleen goede studieresultaten.

Wat je nodig hebt, zijn eigenschappen die laten zien dat jij als persoon anders bent dan de rest. Dit zijn de zes kenmerken waar werkgevers naar op zoek zijn:

Eigenschap 1: je bent een positieveling
Er is geen grotere afknapper dan iemand die altijd negatief is, constant klaagt en alleen maar de beren op de weg ziet. Leer jezelf aan om alles positief te benaderen en zorg ervoor dat anderen dit ook aan je zien.

Dat is niet alleen prettig en effectief voor jezelf, je zult ook merken dat mensen je anders benaderen.

Eigenschap 2: je barst van het zelfvertrouwen
Werkgevers zoeken mensen die zelfvertrouwen uitstralen, zonder arrogant te worden.

Het kan zijn dat je even moet zoeken naar de juiste balans, maar rechtop staan, een stevige handdruk geven en duidelijk praten (zonder luidruchtig te worden) zijn de eerste stappen om een goede indruk te maken tijdens een sollicitatiegesprek.

zes belangrijke eigenschappen voor afstudeerders op zoek naar een baan

Eigenschap 3: je social media is brandschoon
Dat je half bewusteloos getagd wordt in foto’s van een wild feestje, is misschien leuk voor je vrienden, maar doet jouw professionele uitstraling geen goed.

Houd je aanwezigheid op social media daarom zo schoon mogelijk. Stel jezelf bij twijfel de vraag: zou mijn oma het leuk vinden als ze dit te zien krijgt? Is het antwoord nee, post het dan niet of zorg ervoor dat het verwijderd wordt.

Eigenschap 4: je bent heel sociaal
Of een werkgever jou een geschikte kandidaat vindt, hangt in veel gevallen af van jouw manier van communiceren. Zorg ervoor dat alles wat je zegt en schrijft, helder en doordacht overkomt.

Oh, en neem de moeite om je e-mails nog eens door te lezen op taalfouten voordat je ze verstuurt. Kleine moeite, groot verschil!

zes belangrijke eigenschappen voor afstudeerders op zoek naar een baan

Eigenschap 5: je denkt net even anders
Anders dan weleens wordt gedacht, zoeken werkgevers geen robots die regel voor regel de functieomschrijving uitvoeren. Ze hebben juist behoefte aan kandidaten die frisse energie en originele ideeën meebrengen.

Laat daarom zien dat je in staat bent om creatief problemen op te lossen en ‘out of the box’ te denken.

Eigenschap 6: je hebt people skills
Vertel in een sollicitatiegesprek niet alleen over je technische vaardigheden. Geef ook voorbeelden die laten zien dat je goed met anderen overweg kunt, en dat mensen graag met jou samenwerken.

Tot slot: de aanhouder wint!
Zelfs als je alle genoemde eigenschappen in huis hebt, kan het even duren voordat je je droombaan in de pocket hebt. Laat je niet ontmoedigen en blijf volhouden!

Inspiratie nodig? Check dan deze video waarin werkzoekende afstudeerders hun eigen draai geven aan de hit van Adele:
Bron: www.theundercoverrecruiter.com

Reacties

Er zijn nog geen reacties, ben jij de eerste die een reactie plaatst?

Plaats jouw reactie