​De zes briljantste filmsollicitaties aller tijden

Door StudentenWerk op 16-02-2016
2 reacties | 3605 views

Sollicitatiegesprekken zijn een perfect onderwerp voor filmmakers om hun kijkers mee te vermaken. Maar naast grappige en awkward situaties leveren deze bekende sollicitaties op het witte doek ook leermomenten op.


Zweethanden, zenuwen, misverstanden en gestuntel; bijna iedereen heeft er tijdens een sollicitatiegesprek wel eens last van gehad. Zo ook de acteurs in de films hieronder. Geniet ervan én doe er je voordeel mee:


Scène 1: Step Brothers

Iedereen kan bij een sollicitatiegesprek wel wat morele steun gebruiken, maar Brennan Huff (Will Ferrel) overdrijft het in Step Brothers wel heel erg door zijn stiefbroer (John Reily) mee te nemen.

Natuurlijk is het slim om netjes gekleed te gaan, maar een smoking is wel erg over de top. Brennan zegt ook nog tegen de interviewer (wiens naam hij ook nog verkeerd uitspreekt) dat hij zijn mond moet houden. Het verklaart wel waarom Brennan en John op hun veertigste nog werkeloos zijn en bij hun ouders wonen.

Leerpuntje
Onthoud de naam van degene die het gesprek voert!

Scène 2: The Internship

Billy McMahon (Vince Vaughn) en Nick Campbell (Owen Wilson) weten zich naar binnen te bluffen als stagiairs bij Google. Maar bij hun sollicitatie lukt het de ouder-dan-gemiddelde stagiairs niet eens om een video-gesprek op te starten. Ook slaan ze de plank totaal mis bij een ‘out-of-the-box’-vraag.

Leerpuntje
Ga je een videosollicitatie doen? Zorg er dan vooraf voor dat je de techniek onder de knie hebt.

Scène 3: Mrs. Doubtfire


Door zenuwen ga je soms rare dingen doen en Daniel Hillard (Robin Williams) in Mrs. Doubtfire weet dit maar al te goed. Wanneer aan hem gevraagd wordt of hij nog speciale vaardigheden heeft, begint hij met een demonstratie van alle stemmetjes en imitaties die hij in huis heeft. Indrukwekkend, maar helaas volledig irrelevant voor de baan.

Helemaal jammer is dat de interviewer er niet de humor van inziet. Zelfs niet van de ‘hotdog’-imitatie!

Leerpuntje
Leg in je antwoorden over je vaardigheden de nadruk op de baan waarop je solliciteert. Ook al heb je nog veel meer andere trucjes in je mars!

Scène 4: You, Me and Dupree

Dupree (Owen Wilson) is een relaxte gast en hoewel hij prima met mensen overweg kan, beschikt hij niet bepaald over een goed cv. Hij klampt zich wanhopig vast aan zijn kindertijd en wil alleen een baan die voldoet aan zijn voorwaarden en zo min mogelijk tijd in beslag neemt.

Daarom opent hij een sollicitatiegesprek meteen met een discussie over hoe vaak hij vrij kan nemen, en een uitleg dat hij werkt om te leven en niet erg resultaatgericht is. Oei.

Leerpuntje
Begin niet over arbeidsvoorwaarden en vakantiedagen totdat je de baan in de pocket hebt.

Scène 5: TED

Waren alle sollicitatiegesprekken maar zo makkelijk. Zeker voor iemand die eigenlijk de baan niet wil, slaagt Ted met vlag en wimpel in dit gesprek. Wij raden niemand aan om te schelden in een sollicitatiegesprek, maar op de een of andere bizarre manier werkt het wel voor Ted.

Leerpuntje
Gebruik nooit grof of beledigend taalgebruik in een sollicitatiegesprek. Laten we het er maar op houden dat het succes van Ted een uitzondering is.

Scène 6: Good Will Hunting

Zelfvertrouwen is natuurlijk goed tijdens een sollicitatiegesprek. Maar er zijn grenzen. Chuckie Sullivan (Ben Affleck) in Good Will Hunting krijgt een baan aangeboden, maar eist vervolgens onmiddellijk een bedrag in contant geld als beloning. Hij weet iedereen helemaal in te pakken en loopt uiteindelijk naar buiten met het geld. De recruiters blijven met stomheid geslagen achter.

Leerpuntje
Ga niet arrogant doen. Eisen stellen nog voordat je begint, is in de praktijk een snelle manier om een baan kwijt te raken.

Conclusie: het is maar een film?
Hoe bizar de scènes hierboven ook lijken, uit ervaring weten we dat ook bij sollicitaties in het werkelijke leven rare dingen kunnen gebeuren. Maar zo lang je het niet zo bont maakt als in deze films, komt het vast goed!

Bron: theundercoverrecruiter.com

Reacties

23-02-2016

YoungCapital:

Dat zijn zeker leuke aanvullingen Leon!

23-02-2016

Leon:

Deze twee mogen eigenlijk ook niet in jullie overzicht ontbreken ;-) Monty Python https://www.youtube.com/watch?v=G4qaDFxHATQ Borat https://www.youtube.com/watch?v=clwlhRSeOA4 Leon | Lifebrander

Plaats jouw reactie