Vrienden maken op je werk in zes stappen

Door StudentenWerk op 04-02-2016
0 reacties | 3746 views

Vrienden maken bij je sportclub of studentenvereniging is makkelijk zat. Maar hoe zit dat in de professionele wereld van je werk of stageplek? Met deze stappen lukt het je daar ook prima om vriendschappen op te bouwen.

Vrienden maken op je werk in zes stappen


Natuurlijk wil je tijdens die belangrijke stage of je eerste ‘echte’ bijbaan graag serieus genomen worden. Maar dat betekent niet dat je geen vrienden kunt maken. Het hebben van vrienden op je werk maken je bijbaan of stage juist een stuk leuker!

Natuurlijk kan het best lastig zijn om op je werk vrienden te maken, zeker als je nog niemand kent! Wij helpen je daarom op weg met deze zes stappen:

Stap 1: wees positief
Alles is een stuk leuker als je positief bent. Je maakt geen vrienden door direct te gaan klagen tegen vreemde mensen, in de hoop dat ze met je mee gaan doen.

Natuurlijk kan het lekker zijn om samen te mopperen over het weer, die (ex)scharrel, je lege bankrekening of de baas. Maar als je in plaats daarvan vrolijk of grappig uit de hoek komt, vinden je collega’s het een stuk leuker om tijd met je door te brengen!

Stap 2: zoek naar dingen die je met elkaar gemeen hebt
Vraag bijvoorbeeld naar de Netflix-verslaving van je collega’s, hoe hun weekend was, welke sport ze doen of welke muziek ze leuk vinden! Grote kans dat jullie veel meer lijken op elkaar dan je eigenlijk had verwacht!

Vrienden maken op je werk in zes stappen


Stap 3: zoek ze op social media
Je hebt je collega’s misschien al op Facebook, omdat ze langskwamen bij ‘Mensen die je misschien kent’. Maar je kunt nog verder zoeken: Twitter, Instagram, Snapchat, Pinterest, YouTube en natuurlijk LinkedIn.

Via social media kom je van alles over je collega’s te weten. Hebben ze broers of zussen, wat was hun laatste vakantie, naar welke feestjes gaan ze?

Hoe meer je weet over hun bezigheden naast het werk, hoe meer gespreksonderwerpen je hebt. Oh, en vergeet natuurlijk niet om te reageren op wat ze posten!

Stap 4: wees geduldig
Het maken van vrienden kun je niet overhaasten. Echte vriendschappen zijn gebouwd op gedeelde geheimen, maar het werkt niet om iemand die je net kent, direct te overladen met spicy details van je leven.

Stap 5: praat niet alleen over werk!
Hebben jij en je collega een goede klik samen? Dan zou het natuurlijk zonde zijn om het alleen maar over werk te hebben. Zo laat je zien dat je iemand niet alleen als collega, maar ook als persoon gezellig vindt!

Vrienden maken op je werk in zes stappen


Stap 6: doe samen dingen buiten het werk
Misschien zien jullie elkaar al tijdens de vrijdagmiddagborrel of bedrijfsuitjes. Als je elkaar wat beter hebt leren kennen, kun je ook buiten werktijd een keer iets afspreken.

Ga een keer lunchen, of nodig hem of haar uit op je verjaardag, om een keer voetbal te kijken of om te komen barbecueën in het park.

Een bijkomend voordeel als je elkaar ook buiten het werk ziet, is dat je op kantoor minder tijd kwijt bent aan het onderhouden van je vriendschap. Je wilt immers geen problemen krijgen met je baas omdat je constant met je nieuwe maatje zit te kletsen!

Tot slot: wees jezelf

De stappen hierboven zijn heel handig, maar je kunt vriendschappen nou eenmaal niet afdwingen. Wees relaxed, sta open voor anderen en bedenk dat jij niet de enige bent die graag vrienden wil maken. Succes!

Bron: theundercoverrecruiter.com

Reacties

Er zijn nog geen reacties, ben jij de eerste die een reactie plaatst?

Plaats jouw reactie