Wat je van James Bond kunt leren voor je banenjacht

Door StudentenWerk op 27-11-2015
1 reactie | 2569 views

Een bijbaan zoeken, dat kun je gerust een belangrijke missie noemen. Dat roept meteen de vraag op: hoe zou James Bond dit aanpakken? Lees mee wat je van 007 kunt leren voor je banenjacht.
Om je doel te bereiken, moet je slim, snel en zelfverzekerd te werk gaan. En op dat gebied is er geen betere inspiratiebron dan een zekere geheim agent van MI6.

Gebruik deze zes tips om als een echte 007 een baan te scoren:

Tip 1: maak slim gebruik van de nieuwste tools en gadgets
Nee, je hebt geen exploderende pennen of een kogelvrije Aston Martin nodig. Gebruik gewoon jouw online en technologische kennis bij het vinden van je droombaan.

Struin het internet af op zoek naar vacatures. Plaats je cv met een oproepje op social media. Via direct messaging en chats kun je laagdrempelig contact leggen met recruiters en mensen in je netwerk.

Tip 2: ken je vijand
In ieder gesprek weet 007 binnen een minuut of hij te maken heeft met een bondgenoot of iemand die hem wil vermoorden. Die antenne kan ook jou van pas komen.

Je wil niet dat klasgenoten met dezelfde opleiding en achtergrond jouw droomstage of -baan voor je neus inpikken. Dus doe je uiteraard geen domme dingen zoals het delen van vacatures. Kijk ook uit met het doorsturen van je unieke motivatiebrief, die kunnen je concurrenten een-op-een kopiëren.

Natuurlijk kun je wel mensen in je netwerk benaderen bij het zoeken naar een baan, maar dan moeten ze wel begrijpen dat die vacature niet hun ‘call’ is.

Tip 3: laat geen alarmbellen afgaan
Ongemerkt een gebouw binnensluipen kun je wel aan James Bond overlaten. Wil je dat je nieuwe baas jou aanneemt, dan is het allereerst belangrijk om te weten wanneer bij hem een alarm zal afgaan.

Oftewel, als je solliciteert, zorg er dan voor dat je profiel op Facebook er netjes uitziet, of is afgeschermd. Hoe fris en fruitig je er ook uitziet, het is niet verstandig dat je toekomstige werkgever jouw dronken partyfoto’s te zien krijgt. Maak in plaats daarvan een professioneel account aan op LinkedIn en gebruik dat voor alle communicatie tijdens je banenjacht.


Tip 4: maak een stappenplan
“Bedankt voor je sollicitatie. We zijn geïnteresseerd in je cv, kun je morgen langskomen voor een gesprek?” Nu is het jouw moment om jezelf te presenteren en alles te geven.

Net als bij de spectaculaire reddingspoging van James Bond is een goede voorbereiding hier cruciaal. Doe onderzoek naar het bedrijf, zorg dat je weet met wie je een gesprek hebt en bereid je voor op vragen die je tijdens het sollicitatiegesprek kunt krijgen. Bedenk ook welke vragen je zelf kunt stellen, zo kom je proactief en geïnteresseerd over.

Top 5: gooi je charme in de strijd
Misschien wel het krachtigste wapen van James Bond is dat hij vriend en vijand helemaal inpakt met zijn charme en charisma. Hoe attenter, charmanter en sympathieker jij overkomt, hoe sneller je die nieuwe baan in de pocket hebt!

Tot slot
Ook Bond loopt tijdens zijn missie nog weleens blauwe plekken op, maar door het hoofd koel te houden, komt hij altijd als overwinnaar tevoorschijn. Met de juiste mentaliteit kan jou hetzelfde lukken. Succes!

Bron: theundercoverrecruiter.com

Reacties

02-12-2015

Marc:

Juist,.. Het krachtigste wapen is charisma en charme. Zorg er voor dat je foto precies de goede uitstraling heeft! Als je die foto nou net even niet hebt liggen check dan www.headshotfactory.nl the-place-to-be voor een serie perfecte foto's. Want je wordt al op je charme beoordeeld voordat je uitgenodigd wordt :)

Plaats jouw reactie