Waargebeurd: de vijf grootste sollicitatiebloopers aller tijden

Door StudentenWerk op 18-08-2015
0 reacties | 4605 views

Te laat? Portfolio thuis laten liggen? De naam kwijt van de persoon tegenover je? Een schrale troost, sommige sollicitanten maken het nog veel bonter. Lees en lach om deze vijf waargebeurde megabloopers.

Waargebeurd: de vijf grootste sollicitatiebloopers aller tijden


Vrijwel iedere recruiter of manager snapt dat je gespannen bent tijdens een sollicitatiegesprek, en dat daardoor dingen fout kunnen gaan. Op zich geen ramp. Zolang je jezelf maar herpakt en sterk verder gaat, is de kans groot dat je gesprekspartner die ene uitglijder al snel is vergeten.

Maar sommige sollicitanten slaan de plank zo ongelooflijk mis, dat de betreffende werkgever het zich jaren later nog herinnert. Hier vertellen vijf managers de grootste sollicitatiebloopers die ze ooit hebben meegemaakt:

Blooper 1: Even dit level afmaken
De meeste sollicitanten zouden er alles voor overhebben om een baan te krijgen. Helaas niet het type met wie manager Sjoerd een gesprek had. “Ik was op bezoek bij een klant in New York, maar omdat ik deze kandidaat zelf wilde ontmoeten vloog ik speciaal terug naar Amsterdam. Toen ik het café binnenkwam waar we hadden afgesproken, zat hij er al.”

“In plaats van op te staan en me een hand te geven, bleef hij zitten en vroeg me om te wachten tot hij zijn spelletje Candy Crush had afgemaakt. Hij had namelijk bijna een nieuwe maximumscore gehaald. Die ontmoeting heeft dus geen vervolg gekregen.”

Blooper 2: Een kleverige kwestie
Recruiter Sarah was blij dat ze een perfecte kandidaat had gevonden voor één van haar opdrachtgevers. Dat de jongen al op zijn twintigste zijn haar begon te verliezen, was voor Sarah totaal geen issue. Totdat hij kwam opdraven voor een sollicitatiegesprek en over zijn hele hoofd camouflagespray had gebruikt om de kale plekken weg te werken." 

“Het was een heel warme dag, en naarmate het gesprek vorderde begon hij te zweten. De spray begon uit te lopen in straaltjes over zijn voorhoofd. Niet heel veel, maar een paar centimeter. Ik heb niet gelachen, maar ik moest wel een paar keer op mijn lip bijten. Achteraf heb ik het wel ter sprake gebracht, en gezegd dat ik hem wilde voorstellen aan mijn opdrachtgever op voorwaarde dat hij die spray achterwege zou laten. Het mooie is, dat hij uiteindelijk nog de baan kreeg ook!”

Blooper 3: Je talenten in de etalage zetten

Brigitte, directeur van een groot fashionmerk, was onaangenaam verrast toen ze in de receptie een sollicitant kwam ophalen en een jongedame aantrof die enkel gekleed was in een minirokje en doorkijkshirt.

“Ze zag duidelijk aan mijn gezicht hoe ongepast ik haar outfit vond en verontschuldigde zich meteen. Later bleek dat ze had verwacht dat ik een man zou zijn, doordat ze mijn secretaresse aan de telefoon had gehad om de afspraak te maken. In plaats van te focussen op haar studieresultaten of werkervaring, leek het haar effectiever om haar decolleté in de strijd te gooien. Dat was geen goede inschatting, om het zachtjes uit te drukken.”
    

Waargebeurd: de vijf grootste sollicitatiebloopers aller tijden


Blooper 4: Biertje?
Voorafgaand aan een sollicitatiegesprek besloot marketingmanager John om een kandidaat nog even op te zoeken via Google. “Eigenlijk deed ik dat alleen omdat ik benieuwd was of zijn naam zou opduiken in artikelen over de universiteit waar hij was afgestudeerd. In plaats daarvan vond ik een Twitter-foto van hem, duidelijk stomdronken, liggend in een stapel bierflessen. Ik begon erover tijdens het gesprek, om te zien hoe hij zou reageren." 

Vervolgens werd hij woedend omdat ik zijn privacy had geschonden en werkgevers geen mensen mogen ‘bespioneren’ op sociale netwerken. Van iemand die solliciteert naar een marketingfunctie zou je verwachten dat hij beter weet hoe je met  social media moet omgaan.”

Blooper 5: Too much information  
Niet zo netjes, maar het komt voor: een sollicitatiegesprek dat onderbroken wordt doordat de kandidaat per ongeluk zijn telefoon aan heeft laten staan. Martijn, directeur van een telecombedrijf, maakte het nog veel gekker mee.

“Ik was in gesprek met een veelbelovende jongedame voor een salesfunctie, toen ze werd gebeld. Om precies te zijn, over een ‘onbeschermde’ intieme ontmoeting de avond ervoor. Hoe ik dat weet? Doordat ze opnam tijdens ons gesprek, en over de telefoon tekeer ging tegen haar vriendje terwijl ik erbij zat. Het is waarschijnlijk overbodig om te vermelden dat ze de baan niet kreeg.”

Zoiets zou ik nóóit doen
Natuurlijk zijn dit extreme voorbeelden van bloopers tijdens een sollicitatiegesprek. Maar ook al zou jij het misschien nooit zó bont maken, voorkomen is beter dan genezen. Denk na hoe je overkomt, en bovenal, zorg dat je goed bent voorbereid. Je wilt immers niet dat een werkgever ooit zo’n verhaal over jou kan vertellen!

Bron: careerbliss.com 

Reacties

Er zijn nog geen reacties, ben jij de eerste die een reactie plaatst?

Plaats jouw reactie