Tien fouten in lichaamstaal die je moet vermijden om succesvol te worden

Door StudentenWerk op 16-06-2015
2 reacties | 4885 views


Wil jij schitteren tijdens dat belangrijke sollicitatiegesprek? Of gewoon een vliegende start maken met je carrière? Let dan ook op je lichaamstaal! Vermijd om te beginnen deze tien klassieke blunders.

Tien fouten in lichaamstaal die je moet vermijden om succesvol te worden

Een sollicitatiegesprek valt of staat met een goede voorbereiding. Maar waar veel mensen niet aan denken, is hun lichaamstaal. Je lichaamstaal is iets waar je vaak niet eens over nadenkt. Toch is het verstandig om hier bewuster mee om te gaan.Lees hieronder tien blunders met je lichaamstaal en hoe je ze kunt vermijden tijdens jouw sollicitatie:1. Slungelen

Het is het fijnste wat er is: lekker onderuitgezakt op de bank zitten voor de tv! Maar doe dit niet tijdens je sollicitatiegesprek. Met een slungelige houding lijkt het dat je je verveelt en liever ergens anders zou willen zijn. Zoiets zou je nooit hardop zeggen tegen je baas of een recruiter. Maar als je onderuitgezakt aan tafel zit, zegt je lichaamstaal dit wel; luid en duidelijk. Ga dus goed op die stoel zitten, zodat je opgewekt en geïnteresseerd overkomt!


2. Overdreven gebaren

Met gebaren kun je je verhaal extra leuk maken en je boodschap versterken. Maar doe dit wel met mate, anders lijkt het alsof je de boel opblaast. Als je per se een moderne expressionistische dans wilt uitvoeren, zijn daar betere plekken voor. 

3. Te dichtbij komen

Je kent het wel: iemand staat vlak voor je neus en kijkt je van zo dichtbij aan dat het extreem awkward aanvoelt. Iedereen heeft een natuurlijke persoonlijke ruimte, met een straal van ongeveer een halve meter. Zorg ervoor dat je anderen de ruimte geeft, zodat iedereen zich prettig voelt.

Tien fouten in lichaamstaal die je moet vermijden om succesvol te worden

4. Een slappe handdruk

Zorg voor een stevige handdruk. Met een slap of zweterig handje kom je namelijk een stuk onzekerder over. Let er wel op dat je niet te hard knijpt, we willen natuurlijk niet dat de recruiter in het ziekenhuis belandt.5. Op de klok kijken

Zit je midden in een gesprek en wil je weten hoe laat het is? Wacht hier dan even mee tot de recruiter met zijn of haar verhaal klaar is. Want door steeds op de klok of je telefoon te kijken, krijgt degene tegenover je het idee dat je wel betere dingen te doen hebt. Moet je je oma van het vliegveld halen? Vertel dit dan netjes van tevoren, dan begrijpen mensen het beter. 


6. Wegdraaien of wegkijken
Ben je verlegen, of stelt de recruiter een paar pittige vragen? Dan kan het zijn dat je je onbewust van de recruiter wegdraait of wegkijkt. Probeer in plaats daarvan juist naar je gesprekspartner toe te leunen en oogcontact te behouden zodat je laat zien dat de ander jouw volledige focus en aandacht heeft. 

7. Armen over elkaar

Veel mensen zitten graag met hun armen en benen over elkaar. Maar als je voor de spiegel zou zitten met gekruiste armen en benen, zul je zien dat je hiermee een gesloten indruk maakt. Daarom adviseren wij: doe óf alleen je benen over elkaar, of alleen je armen. 

man nodding head saying yeah


8. Overdreven knikken
Natuurlijk is het fijn als je laat blijken dat je de ander begrijpt. Maar wees zuinig met jouw hoeveelheid knikjes, anders komt het niet meer geloofwaardig over. Extreem vaak knikken geeft namelijk de indruk dat je iets niet goed begrijpt of dat je er stiekem heel anders over denkt. >

9. Aan je haar frunniken

Wanneer je zenuwachtig bent, ga je al snel door je haar strijken of aan je kleding frunniken. Het gevolg is dat je erg ongeduldig overkomt.Tip: Wil je om je zenuwen te bedwingen, toch graag je aandacht ergens op vestigen? Houd dan pen en papier bij de hand. Zo kun je toch wat vasthouden, ben je geconcentreerd aan het meepennen en zien ze direct hoe gemotiveerd je bent!10. Fronsen

Tijdens een serieus of spannend gesprek kun je gaan fronsen. Met een paar dikke fronsrimpels lijk je al snel wat minder enthousiast, ook al ben je eigenlijk in een prima humeur. Uit onderzoek blijkt dat mensen sneller positief reageren op iemand die glimlacht, dus smile! 


Tot slot: blijf jezelf
Het is slim om bovenstaande lichaamstaalblunders te vermijden. Maar probeer wel dicht bij jezelf te blijven. Zolang je doet wat goed voelt, straal je dat ook uit!

Bron: inc.com

Reacties

16-06-2015

StudentenWerk:

Goed gezien, we hebben het aangepast!

16-06-2015

D. van Beers:

Ik ben benieuwd naar de laatste 5.

Plaats jouw reactie