In vijf stappen naar een stage in het buitenland

Door StudentenWerk op 10-03-2015
0 reacties | 3801 views

Misschien droom je er weleens over: je stage in het grauwe Nederland inruilen voor een stageplek in het buitenland. Een superleuke en waardevolle ervaring, maar er komt ook heel wat bij kijken. Wij helpen je op weg.

Nieuwe mensen leren kennen, andere culturen ontdekken en je cv glans geven met internationale werkervaring; geen wonder dat zoveel mensen in het buitenland willen werken.Denk jij er ook over om die stap te maken? Wij zijn de eersten om je aan te moedigen. Bedenk wel: een serieuze stage vinden in een ander land is wat anders dan een jaartje backpacken met wat bijverdienen achter de bar in het hostel.Als je echt een stage wilt vinden die past binnen je vakgebied, die een waardevolle toevoeging is op je cv, zul je flink aan de bak moeten. Maar het is de moeite meer dan waard!Wij geven je vijf gouden tips:Tip 1: verdiep je in het land

Ga niet meteen op zoek naar een stage, maar verdiep je eerst in het land zelf. Begin met de politieke en economische situatie. Biedt het land een stabiele en veilige werkomgeving?Check ook of je beroep daar onderdeel is van een beschermde bedrijfstak. Veel landen hebben beschermde beroepen en sectoren, waarin geen buitenlanders mogen werken. Kijk ook naar andere bijzonderheden. In sommige landen valt het weekend bijvoorbeeld niet op zaterdag en zondag! En hoe het zit met visa, werkvergunningen, enzovoort.Ook taal is een aandachtspunt. Beheers je de lokale taal niet? Kijk dan van of je uit de voeten kunt met de talen die je wel beheerst. Met Engels, Frans en Spaans kom je heel ver, maar ook Chinees en Russisch worden steeds belangrijker.Tip 2: onderzoek de lokale markt

Om een kans te maken op een stageplek, moet je eerst kennis hebben over de plaatselijke sector. Denk aan de belangrijkste bedrijven, trends én tradities. Een voorbeeld: in Azië moet je een visitekaartje met beide handen aannemen, niet meteen in je zak stoppen maar goed bekijken, en met een hoofdknik of kleine buiging bedanken.

Doe je huiswerk en leer je plaatselijke concurrentie kennen. Welke opleiding en diploma’s hebben professionals in jouw vakgebied? Van welke brancheorganisaties en vakbonden zijn ze lid? 

Nog een tip: kijk niet alleen naar de grootste en bekendste bedrijven. Juist kleinere bedrijven hebben vaak meer moeite om talent aan te trekken, en zijn op zoek naar jou!

Tip 3: schakel de juiste recruitmentplatforms in

Nu je de markt beter kent, is het tijd om de beste vacatures te vinden. Online platforms als expatjob.net, expatfocus.com en expatjobs.eu zijn een goede plek om te beginnen. Hier vind je ook een schat aan praktische informatie over werken in een ander land.Sommige universiteiten, zoals de Rotterdam School of Management, hebben hun eigen internationale recruitment platform. En je vindt natuurlijk honderden interessante vacatures in heel Europa via ons label StudentJob International.


Tip 4: zoek contact

Goed, je hebt een leuk bedrijf met een nóg leukere functie gevonden. Tijd om contact te leggen! Stel een professioneel pakket samen van je cv, motivatiebrief en referenties, en zorg voor een goede vertaling van je tekst.Ook in het buitenland geldt: op goed geluk recruiters een standaardmail sturen, of je cv uploaden op honderden vacaturesites is misschien niet de meest effectieve manier om een stage te vinden.Maak gebruik van je social media-netwerk door toonaangevende personen in je sector te volgen. Reageer op blogs en interessante discussies. Grote kans dat je wordt opgemerkt door recruiters op jacht naar buitenlands talent. Komt die Facebook- en Twitter-verslaving toch nog van pas ;-).


Tip 5: bereid jezelf voor op het leven van een expat

In de hectiek van het boeken van vluchten, aanvragen van visa, voeren van Skype-gesprekken en het zoeken van woonruimte vergeet je al snel dat het echte leven pas begint als je aankomt op je bestemming.Wonen en werken in een ander land kan – zeker in het begin – best even wennen en zwaar zijn. Houd er rekening mee dat je je vrienden en familie minder zult spreken. Plan daarom hoe je met hen contact houdt en wat de beste tijden zijn dat je bereikbaar bent, zodat je hen zo min mogelijk hoeft te missen.Maar probeer naast kletsen met het thuisfront ook nieuwe mensen te leren kennen! Veel landen hebben plaatselijke expat-verenigingen, dit zijn leuke plekken om je nieuwe sociale leven op te bouwen.Oriënteer je op taalcursussen zodat je de basics van de plaatselijke taal zo snel mogelijk onder de knie hebt. Je draai vinden in een nieuwe omgeving is een stuk makkelijker als je kunt communiceren met de mensen om je heen. 


Kortom: geen makkie, maar zeker de moeite waard!
Het vinden van een leuke stageplaats is een uitdaging, maar in het buitenland is het nog iets moeilijker. Maar laat je niet te snel uit het veld slaan. Juist jouw frisse blik en expertise uit een ander land, kunnen enorm aantrekkelijk zijn voor een werkgever.Met een goede voorbereiding en een beetje geduld kom je al een heel eind! En van de ervaring die je opdoet met een stage in het buitenland kun je je hele carrière plezier hebben. Succes!

Bron: theundercoverrecruiter.com 

Reacties

Er zijn nog geen reacties, ben jij de eerste die een reactie plaatst?

Plaats jouw reactie