Dertig must-do's voor je dertigste: deel 3

Door StudentenWerk op 30-12-2014
0 reacties | 3002 views

Nog één dag en dan luiden we al drinkend, etend, dansend of lallend (you name it) het nieuwe jaar in. Hét moment om alvast goede voornemens voor je carrière te maken. StudentenWerk helpt je alvast met de must-do’s voor je dertigste. Want als je de belangrijkste dingen nu al doet, heb je later meer succes en plezier in je werk. 

Dertig must-do's voor je dertigste

Wat zijn jouw carrièregoals voor later? Eerder hebben we al geblogd over de must-do’s 1 t/m 10 en 11 t/m 20. Hieronder lees je de laatste tien.

21. Leer ijzersterke e-mails schrijven
Wat je aan je vrienden of je jaargenoten schrijft, moet je lekker zelf weten. Maar in het professionele leven maakt de boodschap die je verstuurt, een cruciaal verschil.

Schrijf nooit een e-mail waar je niet trots op bent, of waarvan je niet wilt dat je baas hem leest. Onzeker over de e-mail-etiquette? De belangrijkste basisregels vind je hier.

22. Oefen je handdruk
Dit klinkt als iets onbenulligs, maar een handdruk is de snelste manier om een goede (of verkeerde) indruk te maken. Vergis je niet, je zult niet de eerste zijn die vanwege een slap handje door de zenuwen wordt gepasseerd voor die ene topbaan. Oefenen dus, en gebruik daarbij deze tips.

23. Gebruik een to-do lijst
De een wil een digitaal overzicht dat gesynchroniseerd wordt met al zijn apparaten, de ander zweert bij een traditioneel papieren notitieboekje. Het gaat erom dat je iets vindt wat voor jou lekker werkt om je workflow te organiseren.

24. Peil je energieniveau
Er is niets zo vervelend als iets gedaan proberen te krijgen wanneer je niet op je best bent. Iedereen heeft zijn eigen bioritme, dat bepaalt wanneer zijn of haar productieve piekuren zijn en wanneer hij of zij juist inzakt.

Leer jouw eigen pieken en dalen kennen, en gebruik die kennis om je werkdag zo effectief mogelijk te gebruiken.

25. Zorg voor voldoende slaap
Dit wist je waarschijnlijk al sinds je eerste tentamenweek, maar zo niet: slaap is belangrijk!

Of je nu zeven of negen uur nodig hebt, weet wat jouw optimale hoeveelheid slaap is en zorg ervoor dat je die in de regel ook krijgt. Je gezondheid en carrière kunnen hiervan afhangen. Luister maar naar Arianna Huffington, een van de machtigste vrouwen ter wereld volgens Forbes.

26. Leer dealen met stress 
Heb je vaak last van buikpijn voor een tentamen? Dan is er kans dat je later op de werkvloer ook gevoelig bent voor stress. Leer dus nu al omgaan met hoge werkdruk of deadlines. Als stress een vaste factor in je leven wordt, kan dat heel schadelijk zijn voor je fysieke en mentale gezondheid.

Heb je een keer een tentamen niet gehaald? Wanhoop niet, maar bedenk dat je soms angsten moet overwinnen voor je succes behaalt. 

Dertig must-do's voor je dertigste

 27. Stop met onnodige excuses bedenken

Misschien denk je dat het beleefd en sympathiek is om sorry te zeggen. Toch kan te veel excuses maken – zeker voor kleinigheden of dingen buiten jouw macht – juist twijfel zaaien over jouw kundigheid en professionaliteit.Bied alleen excuses aan als je een serieuze fout hebt gemaakt, niet wanneer iemand bijvoorbeeld vraagt of je wat harder kunt praten tijdens je presentatie.28. Maak een back-up-plan

Wat zou je doen als je je studie niet haalt? Of als het bedrijf failliet gaat waar je net een traineeship bent begonnen? Als je op deze vraag geen antwoord hebt (of je antwoord is: ‘Paniek!’), is het tijd om na te gaan denken over een vangnet.Hevige tegenslagen, of ingrijpende gebeurtenissen die alles op zijn kop zetten, horen bij het leven. Een back-up-plan kan je helpen om snel weer je draai te vinden.Denk bijvoorbeeld aan mogelijkheden voor een alternatieve studie, of iets wat je op freelancebasis kunt doen wanneer je je baan verliest.29. Wees ondernemend

Vraag je je weleens af hoe je het zou doen als bierbrouwer? Zou je een schoonheidssalon willen openen? Of oude auto’s willen opknappen en verkopen? Probeer het gewoon!In het beste geval vind je een nieuwe roeping of een mooie extra inkomstenbron. Een eigen bedrijfje staat heel goed op je cv en is goed voor je netwerk. Je leert in elk geval heel veel van het ondernemerschap.30. Investeer in een appeltje voor de dorst

We weten het, je bent allang blij als je een keer niet rood staat, maar probeer toch te sparen. Met een paar tientjes per maand kun je al een aardige financiële buffer opbouwen.En als je laptop het begeeft, of als je cash nodig hebt voor een eigen start-up (zie punt 29), ben je des te blijer dat je geld opzij hebt gezet.Maak een superstart in 2015!

Dat waren ze, de dertig must-do’s voor je dertigste verjaardag. Maar maak je geen zorgen, ga nu eerst maar even feesten. StudentenWerk wenst je alvast een heel fijne jaarwisseling en een happy new year!Staat een nieuwe uitdaging op jouw bucket-list voor 2015? Zoek dan nu naar interessante vacatures!

Reacties

Er zijn nog geen reacties, ben jij de eerste die een reactie plaatst?

Plaats jouw reactie