Zo moet het niet! De acht meest rampzalige netwerktypes

Door StudentenWerk op 09-12-2014
0 reacties | 2555 views

Voor het eerst naar een carrièrebeurs? Of naar een netwerkevenement van je stagebedrijf? Spannend! Dit is je kans om te netwerken met de juiste mensen. Hier vertellen we hoe het in elk geval niet moet.

Netwerken is een even lastige als cruciale vaardigheid voor een aankomende professional zoals jij. Des te meer reden dus om alvast te oefenen. Er zijn genoeg carrièrebeurzen en andere netwerkevenementen om uit te kiezen.

Netwerken is een vak apart
Netwerken is simpelweg het ontmoeten van – en relaties aanknopen met – mensen die voor jouw professionele netwerk interessant zijn. Bijvoorbeeld een potentiële werkgever, of iemand die over nuttige contacten beschikt.

Maar hoe doe je dat nou, netwerken? Zeker als je van nature geen heel vlotte babbel hebt, kan het nogal ongemakkelijk voelen om een gesprek aan te knopen met een volslagen vreemde.

de slechtste netwerktypes


It’s not what you know, it’s who you know
Toch zijn juist dat de momenten die jouw carrière een bliksemstart kunnen geven. De persoon tegenover jou werkt misschien wel bij het droombedrijf waar jij aan de slag wilt. Of is een tennismaatje van de recruiter van dat bedrijf. Een goede indruk maken op de juiste mensen is dus heel belangrijk om bij een bedrijf binnen te komen.

Goed, beter dus om geen onhandige, lompe of ongeïnteresseerde indruk te wekken. Dan jaag je iemand weg die misschien wel een waardevolle relatie had kunnen worden. Vermijd dus dat je overkomt als een van de volgende types:

Type 1: de namedropper
Je introduceert jezelf door te vertellen wie je kent, met wie je gewerkt hebt, enzovoort. De ander herinnert zich jouw naam niet eens, enkel dat vage verhaal over de keer dat je een glaasje water hebt gehaald voor Richard Branson.

Type 2: de uitdeler
Een visitekaartje is geen introductie. Simpelweg je kaartje overhandigen aan mensen, is de slechtst denkbare manier om jezelf te introduceren. Zo’n kaartje voelt op dat moment als ongewenste reclame. En er gebeurt hetzelfde mee – het eindigt in de prullenbak.

Type 3: de dubbele uitdeler
Geef nooit ongevraagd iemand twee visitekaartjes, in de hoop dat hij er één aan zijn baas of collega geeft. Dit komt erg opdringerig over. Alleen doen als iemand ook echt om een extra kaartje vraagt.

Type 4: de spraakwaterval
Zodra je aan het woord komt, raak je opgewonden en begin je je hele levensverhaal af te ratelen. Of het verhaal hoe je op deze bijeenkomst terecht bent gekomen. Of hoe je je partner hebt ontmoet. Wat je vergeet te vertellen, is wie je eigenlijk bent.

Type 5: het wandelende cv
Als je iemand net ontmoet, ga dan niet je gehele cv opdreunen. Mensen onthouden die details niet en zitten er ook niet op te wachten. Houd het kort en bondig.

Type 6: de slapjanus
Het klinkt flauw, maar een slappe handdruk doet je introductie geen goed. Oefen op een stevige (maar niet pijnlijke) handdruk, die een signaal van zelfvertrouwen afgeeft.Type 7: de sloopkogel

Zo’n beetje het tegenovergestelde van de slapjanus. Dit type is zo zeker van zichzelf, dat hij zonder uitnodiging iedere situatie of gesprek binnen dendert. Als je wilt dat een gesprek vruchten afwerpt, kun je beter even wachten tot je merkt dat iemand met je wil praten.

Type 8: de digitale zombie
Natuurlijk is er niets mis mee om in de loop van een avond even snel je whatsappjes te checken. Maar blijf niet de hele bijeenkomst naar je telefoon staren. Hiermee maak je een ongeïnteresseerde indruk. Als je de laatste roddels wilde doornemen met je moeder, had je net zo goed thuis kunnen blijven.

Hoe moet het dan wel?
Een goede manier om jezelf bondig en effectief voor te stellen, is door niet te beginnen over wat je doet, maar wie je helpt. Bijvoorbeeld: “Hallo, mijn naam is Robin, en ik help bedrijven om optimaal gebruik te maken van alle data in hun IT-systemen.”

Hiermee communiceer je drie cruciale dingen: wie je bent, wat je doet, en – het belangrijkst – of jij iemand bent waar die ander (of iemand in het netwerk van die ander!) iets aan heeft.

Oh, en nog een laatste tip: worden er hapjes rondgebracht? Pas dan op dat je niet met je mond vol praat. Succes!

Ben jij op zoek naar een baan? Schrijf je dan nu gratis bij ons in en solliciteer direct!  

Reacties

Er zijn nog geen reacties, ben jij de eerste die een reactie plaatst?

Plaats jouw reactie