Indruk maken op je recruiter? Vermijd deze zes valkuilen

Door Lisette de Graaf op 02-12-2014
0 reacties | 7302 views

Ben je druk aan het solliciteren? Grote kans dat een recruiter jouw cv dan onder ogen krijgt. Best iets om bij stil te staan, zij brengen jou tenslotte in contact met de werkgever. Zorg er dus voor dat je een goede indruk bij ze maakt. Hoe je dat doet? Vermijd deze zes valkuilen.

indruk maken op je recruiter? vermijd deze valkuilen


1. De vacature-informatie niet lezen

Er zijn geen domme vragen, hoor je weleens. Daarop is echter één uitzondering: vragen die in de vacaturetekst al beantwoord worden. De meeste vacatures bevatten informatie over de functie, de afdeling of het bedrijf. Dit is niet om de vacature interessanter te laten lijken, ze hebben een echt doel: jou zo goed mogelijk informeren. Je recruiter is dan ook not amused wanneer je hem of haar opbelt met een vraag waarvan je het antwoord kunt afleiden uit de vacaturetekst. Door te bellen lijk je misschien proactief, maar ook tamelijk hardleers. Lees dus de vacature eerst goed door. Zit je hierna toch nog met een échte vraag? Stuur dan een mailtje, bel de recruiter of wacht tot het sollicitatiegesprek zelf. Bij StudentenWerk kun je vragen ook online stellen in de comments onder de vacature.

2. Jezelf interessanter vinden dan de recruiter

Mocht je de recruiter toch willen spreken? Onderdruk dan de neiging om over jezelf te gaan ratelen. Natuurlijk wil je indruk maken, maar blaas je ego niet groter op dan je talent. Geef de recruiter voldoende ruimte om de vraag te beantwoorden. Hoe je overkomt aan de telefoon, is ook een belangrijke aanwijzing voor je persoonlijkheid. Probeer zo aandachtig mogelijk te luisteren, en let goed op wat de recruiter van jou wil weten. Hierna heb je genoeg tijd om je eigen verhaal te kunnen doen.

3. Een sollicitatiefabriek worden
Ben jij een seriesollicitant? Goed dat je zo gemotiveerd bent, maar pas op dat je geen sollicitatiefabriek wordt die aan de lopende band identieke cv’s en motivatiebrieven verstuurt. Pas je cv aan op de functies waar je op solliciteert, en stuur zeker niet naar ieder bedrijf dezelfde motivatiebrief. Zo'n brief scheelt misschien tijd, maar verdwijnt wel binnen drie seconden in de prullenbak. Bedrijven kunnen flink van elkaar in grootte, branche en cultuur verschillen en letten ieder op andere kwaliteiten van een kandidaat. Een standaard sollicitatiebrief is slaapverwekkend, zeker voor een recruiter die dagelijks een hele stapel van dat soort teksten moet doorworstelen. Schrijf voor ieder bedrijf dus een aparte versie van je sollicitatiebrief, en daarmee bedoelen we meer dan alleen een andere aanhef. ;-)

4. Niet komen opdagen
Duh. Dat dit niet slim is, hoeven we hopelijk niet verder uit te leggen. Maar op de dag van het sollicitatiegesprek ’s morgens afbellen omdat je 'het zo druk hebt', is ook een big no-no. Als jij deze baan belangrijk vindt, is drukte namelijk geen excuus. Probeer op z’n minst een nieuwe afspraak te maken. Ben je gewoon niet meer geïnteresseerd in de job? Zelfs dan kan het sollicitatiegesprek door laten gaan, geen kwaad. Een contactmoment met een recruiter dood laten bloeden, is zonde. Wie weet wie hij nog meer kent, en wat voor droombaan hij in de toekomst nog voor je heeft.

zeuren over het bedrijf

5. Zeuren over een afwijzing

Hoe oneerlijk het ook kan voelen omdat een werkgever je heeft afgewezen, ga niet klagen. Door een haatmail of klacht de wereld in te sturen, al dan niet via social media, voel je je misschien even beter, maar schiet je niets op. Onthoud dat de meeste recruiters je graag willen helpen. In plaats van boos te worden, kun je daarom beter vragen waarom je niet bent gekozen, en of ze nog tips hebben. Als je professioneel blijft, is de kans groter dat ze in de toekomst voor andere baantjes aan je zullen denken. En denk er ook aan hoe jouw hatelijke tweets en hashtags overkomen op werkgevers waar je in de toekomst nog bij wilt solliciteren.6. Een voorstel afslaan

Natuurlijk hoef je niet direct met alles akkoord te gaan, maar denk wel eerst goed na voordat je een aanbod afwijst. Een voorstel afwijzen zonder goede reden (een beter aanbod óf het ergens niet mee eens zijn) zal bij een recruiter niet goed vallen. Indien je ontevreden bent met een voorstel, bespreek dit dan eerlijk en rustig met de recruiter. De speling die je hebt, is afhankelijk van de band die je met de recruiter hebt opgebouwd, de mate van expertise die voor de functie vereist is en die jij kunt bieden. Houd er wel rekening mee dat je met jouw hoge eisen je nieuwe werkgever ook tegen je in het harnas kunt jagen.


Conclusie

Hopelijk heb je bij het lezen van bovenstaande valkuilen op z'n minst één keer gedacht: dat zou ik zelf nooit doen! Eigenlijk hoeft een goede band opbouwen met je recruiter helemaal niet moeilijk te zijn. Volg gewoon deze tips op en wees de perfecte kandidaat. Succes!


Ben jij er klaar voor om de recruiter te overtuigen? Zoek dan nu naar een baan en solliciteer direct!

Reacties

Er zijn nog geen reacties, ben jij de eerste die een reactie plaatst?

Plaats jouw reactie