8 vragen die iedere sollicitant zou moeten stellen

Door StudentenWerk op 11-11-2014
0 reacties | 16397 views

Heb je binnenkort een sollicitatiegesprek? Wees dan niet bang om zelf pittige vragen te stellen. Hiermee kun je juist een supersterke indruk achterlaten bij je werkgever. Lees hieronder acht vragen waar je geheid mee scoort! 

Een goede voorbereiding is het halve werk. Waarschijnlijk heb je al wel nagedacht over de vragen die aan jou gesteld gaan worden tijdens het sollicitatiegesprek, maar nog niet over de vragen die je zelf wilt stellen. Zonde, want juist door het stellen van vragen maak je meer kans op je droombaan. 

Hiermee kun je laten zien dat je geïnteresseerd en betrokken bent met het bedrijf waar je wilt gaan werken. Bovendien verander je door goede vragen te stellen het sollicitatiegesprek van een ongemakkelijke ondervraging in een levendig dialoog. Handig dus, want met een goed gesprek bereik je veel meer!Vragen stellen dus...maar welke? Met de acht vragen hieronder scoor je zeker:Vraag 1. Welke rol ga ik vervullen?

In vrijwel iedere vacature staat een functieomschrijving, maar die vertelt maar een deel van het verhaal. Vaak hebben werkgevers al exact in hun hoofd naar wat voor persoonlijkheid ze op zoek zijn als aanvulling binnen het team. Is dat een probleemoplosser, een creatieveling, een verbeteraar, iemand die zich altijd aan de regels houdt, of juist niet?Vraag 2: Wat voor plek krijg ik binnen het bedrijf?

Gebruik deze vraag om te ontdekken welke betrokkenheid er van je wordt verwacht. Gaat het om een ‘high profile’ functie, waarin alle ogen op jou gericht zijn? Of zal je meer de stille kracht achter de schermen worden? Bedenk ook wat het beste bij jou past.Vraag 3: Wie worden mijn collega’s?

Wanneer je voor je functie veel met collega’s moet samenwerken, is het handig als zij aanwezig zijn bij het gesprek. Is dat niet het geval? Gebruik dan deze vraag om een beeld te krijgen van de mensen binnen het team.Dit zijn de mensen die je straks iedere dag ziet, dus onderzoek of ze voldoen aan de ‘airplane test’– oftewel, zou je naast ze willen zitten tijdens een lange vliegreis? Natuurlijk hoeven jullie geen beste vrienden te zijn, maar gezellig kunnen kletsen is goed voor de werksfeer!


Vraag 4: Wat kan ik in deze functie doen om jouw werk eenvoudiger te maken?

Met deze vraag kom je erachter wie in het team het meest op jou zal rekenen, en wat je moet doen om de andere teamleden happy te houden. Dit geeft, als het goed is, een helder beeld van de problemen waarvan iedereen hoopt dat jij ze zal oplossen.Vraag 5: Welke vaardigheden heb ik nodig om deze rol goed te vervullen?

Hierbij gaat het om zogeheten ‘zachte’ vaardigheden, oftewel je eigenschappen. Zoeken ze een zelfstandige werknemer die goed op eigen houtje kan werken, of juist een empathische, communicatief sterke teamspeler? Dit is ook een goede aanleiding om jouw eigen relevante kwaliteiten te benoemen.Vraag 6: Hoe meet dit bedrijf succes?

Door uit te vissen hoe jouw vooruitgang in deze functie wordt gemeten, krijg je een beter idee wat jouw uitdagingen van de functie zullen zijn. Om succesvol te zijn mag je heus wel wat van een ander afkijken. Vraag bijvoorbeeld ook welke gewoontes je succesvolle voorgangers erop nahielden.Vraag 7: Wat verwachten jullie van mij? 
Als starter kun je alle kanten op, maar waarschijnlijk heeft je leidinggevende al een loopbaantraject voor jou in gedachten. Zoek uit welke resultaten van jou verwacht worden in de eerste maand, de eerste drie maken of het komende jaar. Ga ook na of dit aansluit op jouw persoonlijkheid en manier van werken.Vraag 8: Wat is jullie missie?

Dit is misschien wel de belangrijkste vraag om te stellen. Tal van onderzoeken wijzen uit dat je maximaal presteert als jouw persoonlijke doelen aansluiten bij die van je werkgever.Dit is het moment in het gesprek om een beetje filosofisch te worden. Waarom zitten jullie op dit moment bij elkaar in dezelfde kamer? Welke drijfveren hebben jullie gemeenschappelijk? Willen jullie dezelfde dingen bereiken?Tot slot: save the best for last!

Heb je bijna al jouw vragen kunnen stellen? Bewaar altijd minstens één goede vraag voor het eind van het gesprek, als je het gebruikelijke ‘heb je nog vragen?’ te horen krijgt. Gebruik dat moment om een indruk achter te maken als een slimme, assertieve, en betrokken professional. Succes!Klaar om met deze vragen een spetterende indruk te maken? Zoek dan hier naar een nieuwe baan!

Bron: www.Inc.com

Reacties

Er zijn nog geen reacties, ben jij de eerste die een reactie plaatst?

Plaats jouw reactie