Zo maak jij jezelf onmisbaar als collega!

Door Mark Tuitert op 21-10-2014
0 reacties | 3407 views

Een nieuwe baan betekent nieuwe collega’s én de mogelijkheid jezelf from scratch te profileren binnen een nieuw bedrijf. Mark Tuitert stapte in september van de topsport over naar het bedrijfsleven met nul werkervaring. Hoe introduceert de olympisch kampioen zichzelf bij zijn nieuwe collega’s? Met de tips van Tuitert maak jij jezelf onmisbaar.

Wanneer je voor het eerst voltijd gaat werken, breng je meer tijd door met je collega’s dan met je beste vrienden. Het is dus heel belangrijk dat je het goed met hen kunt vinden. In het begin kenden de medewerkers van YoungCapital Mark Tuitert alleen van naam, maar inmiddels is hij een zeer gewardeerde collega! Hoe hij hiervoor heeft gezorgd? In dit blog geeft hij persoonlijk zijn tips.

Zorg dat iedereen je kent

“Op het hoofdkantoor van YoungCapital werken wel honderd mensen. Iets te veel om in één keer te leren kennen, maar alsnog het proberen waard. Ik loop dus regelmatig een rondje door het kantoorpand en praat met mensen die ik nog niet eerder heb gezien. Zo leer je niet alleen je nieuwe collega’s snel kennen, je wordt ook echt onderdeel van het bedrijf. Verstop jezelf dus niet achter je computer, maar stap op mensen af. Collega’s met wie je al eens hebt gekletst, zullen sneller naar je toe lopen voor een vraag, of gewoon om gezellig een praatje te maken!Durf van jezelf te laten horen

Als nieuwe medewerker hopen je collega’s dat je iets toevoegt aan de afdeling, de vestiging, of het bedrijf. Wees bij vragen of problemen dus niet bang om tips te geven aan anderen. Nu hoor ik je denken: ‘Waarschijnlijk zit niemand op mijn advies te wachten.’ Onzin! Als nieuwkomer heb je een fris inzicht. Grote kans dat je met oplossingen en ideeën komt waar nog niemand aan had gedacht! Vind je dat je nog te weinig kennis hebt om anderen te kunnen helpen? Volg dan eerst de ontwikkelingen binnen je branche. Want als je goed op de hoogte bent, durf je sneller je stem te laten horen!Hoe je op de hoogte blijft van actuele ontwikkelingen op jouw vakgebied, lees je in mijn vorige blog: zes tips om je de branche in no time te leren kennen.


Laat zien wat je kunt

Als mensen weten waarvoor ze bij je terecht kunnen, zullen ze eerder je hulp inschakelen. Ben je net als ik begonnen met een nieuwe baan? Plaats dan een bericht op intranet en stel jezelf voor. Of stuur een mail rond waarin je vertelt over je achtergrond, je functie en je expertise. Aangezien ik in mijn eerste werkweek al te zien was in RTL Boulevard, was een introductie bij mij niet echt meer nodig! 


Houd bij wat je belooft

Het klinkt logisch, 'doen wat je zegt', maar het is niet altijd zo vanzelfsprekend. Als je een afspraak maakt met een collega, probeer die dan ook na te komen. Om ervoor te zorgen dat ik niks vergeet, gebruik ik een notitieblokje waarop ik bijhoud wat ik aan mensen beloof. Bovendien check ik regelmatig of ik het op tijd waar kan maken. Lukt dat niet, dan geef ik dat op tijd aan. 

Sla nooit een bedrijfsfeest af 
Als je in een groot bedrijf werkt, is dit dé gelegenheid om ook te socializen met collega’s die je niet zo vaak ziet. Je weet maar nooit wanneer deze contacten van pas komen. Als je in de toekomst van afdeling wisselt, ken je daar alvast wat mensen. Een paar weken geleden had ik een bedrijfsweekend met YoungCapital. Tijdens het spel ‘Wie is de Mol’ , een gezellige barbecue en een afsluitend topfeest heb ik mijn collega’s pas echt goed leren kennen! 

Groepsfoto van mijn collega's tijdens mijn eerste bedrijfsweekend van YoungCapital. Heb jij me al gevonden? 

Volgende week geef ik vijf tips om snel resultaten te boeken in je nieuwe baan!" 

Reacties

Er zijn nog geen reacties, ben jij de eerste die een reactie plaatst?

Plaats jouw reactie