Bouw in een week een professioneel LinkedIn-netwerk op!

Door Karlijn Fiesler op 19-08-2014
0 reacties | 3053 views

Gefeliciteerd, je hebt een officieel LinkedIn-account aangemaakt. En vervolgens heb je een halve dag zitten broeden op een perfect profiel. Dan is het nu tijd om jouw profiel te delen met je professionele netwerk. “Ehm, professioneel netwerk? En hoe kom ik daar aan?” Wanhoop niet! In dit blog zetten we, speciaal voor studenten en pas-afgestudeerden, de acht belangrijkste netwerktips op een rij. 


Geen zorgen: netwerken kun je leren!

Het opbouwen van een relevant en professioneel netwerk gaat geleidelijk. Niemand heeft binnen twee maanden 500+ connecties. Maar het is wel lekker om alvast een stevige basis te leggen en geloof me: netwerken kun je leren! Met onze tips heb jij al binnen een week je eigen professionele netwerk opgebouwd.#1 Exporteer je adresboek naar LinkedIn

Laten we het niet moeilijker maken dan het is: begin met het uitnodigen van mensen die je kent. Bij het aanmaken van je profiel geeft LinkedIn je de mogelijkheid om de adressen uit je Outlook of Gmail te importeren. Als je eenmaal deze mensen hebt uitgenodigd, ben je toch al halverwege! 


#2 Zoek naar oud-collega’s, -werkgevers en clubgenoten

Welke bobo’s ken jij allemaal via je studentenvereniging? En denk eens aan bijbanen en stages, met wie deel jij een werkverleden? Misschien zitten er zelfs wel mensen tussen die voor jou een recommendation willen schrijven op je profiel. Let op: stuur deze mensen geen standaarduitnodiging, maar schrijf er een persoonlijke boodschap bij.#3 Gebruik de ‘people’ wizard van LinkedIn

Net als Facebook heeft LinkedIn een wizard ingebouwd om mensen aan je voor te stellen die je misschien kent. De wizard doet dit op basis van het profiel dat je hebt ingevuld en de connecties die je maakt. Let op: vanuit hier kun je alleen standaarduitnodigingen sturen, dus niet gepersonaliseerd.#4 Zoek oud-studenten met de Alumni Tool

Met LinkedIn Alumni kun je gemakkelijk zoeken naar oud-studenten van jouw hogeschool of universiteit. Het is de perfecte manier om in contact te komen met mensen die de baan hebben waar jij voor hebt gestudeerd. Wie weet kunnen ze je verder helpen!#5 Maak je profiel 100% compleet

Als jij een 100% compleet LinkedIn-profiel hebt, dan kom je ook sneller naar boven in de zoekresultaten en word je eerder aan anderen voorgesteld door de wizard. Dat is nog eens handig, nu gaan mensen jou uitnodigen in plaats van andersom!

Let op: voor een 100% compleet profiel zijn ook minimaal 50 connecties vereist.


#6 Zet een LinkedIn-badge op je website

Heb je een eigen website of blog? Maak dan gebruik van een LinkedIn badge. Dat is een officiële button die bezoekers doorverwijst naar jouw LinkedIn-profiel. Het staat professioneel en het kan je zomaar extra LinkedIn-uitnodigingen opleveren.

Tip: zet ook een badge op je cv! Mocht je solliciteren, dan is het voor een recruiter makkelijk om je profiel te bekijken en je uit te nodigen om connectie te maken.#7 Sluit je aan bij een LinkedIn Groep

Met LinkedIn Groepen kom je in contact met gelijkgestemde professionals binnen een besloten netwerk. Online borrelen noemen wij dat! Als lid van een Groep volg (en voer) je discussies over onderwerpen die jou aangaan. Hoe actiever jij je opstelt in deze groep, hoe beter jouw groepsleden je leren kennen.

Let op: je maakt niet automatisch connectie met je groepsleden, maar - net als op een borrel - is de kans wel veel groter dat je er connecties aan overhoudt.


 
#8 Nodig niet zomaar iedereen uit

De HR-manager van Google in je netwerk? Wie wil dat niet! Maar pas op: als je mensen gaat uitnodigen die jou helemaal niet kennen, dan kan het zijn dat ze je weigeren (I don’t know this person’) of jouw uitnodiging zelfs als spam aanmerken. En als dat meer dan drie keer gebeurt, dan kan LinkedIn je account blokkeren. Maar zeg nu zelf: in het echte leven geef je toch ook niet zomaar je visitekaartje weg zonder je voor te stellen?


 
Alle stappen doorlopen? Dan heb je alvast een mooi LinkedIn-netwerk opgebouwd om in te zetten voor de banenjacht. Hoe je dit doet, lees je in ons volgende artikel.

Wil je alvast een sneak preview op de banenmarkt? Volg dan de LinkedIn-bedrijfspagina van YoungCapital en andere leuke bedrijven waar je voor zou willen werken!


Reacties

Er zijn nog geen reacties, ben jij de eerste die een reactie plaatst?

Plaats jouw reactie