Koning op de werkvloer worden? Vijf mythes doorgeprikt

Door StudentenWerk op 25-04-2014
0 reacties | 9589 views

Iedereen droomt er wel eens van om de scepter te zwaaien in een groot bedrijf. Maar hoe bereik je de top? Daar is al veel onzin over geschreven. Hieronder ontkrachten we de vijf bekendste mythes over de geheimen van succes.

man met koning als schaduw


Mythe 1: ‘Pak alles aan wat je kunt aanpakken’
De waarheid: Echt succesvolle mensen zijn extreem selectief. 

De legendarische investeerder Warren Buffett zei ooit: “De meest succesvolle mensen zeggen bijna overal nee tegen.” Dit betekent niet willekeurig wat afspraken afzeggen. Maar bewust en strategisch alle niet-essentiële verplichtingen uit je agenda schrappen.


De kunst hierbij is om niet alleen dingen te weigeren waar je toch al vanaf wilde, maar soms ook bewust interessante kansen te laten lopen. Lang niet iedereen durft zo’n beslissing te nemen. Dat verklaart ook waarom lang niet iedereen écht succesvol wordt. 

Mythe 2: ‘Op weg naar de top slaap je maximaal vier uur per nacht’
De waarheid: Succesvolle mensen pakken hun rust, zodat ze optimaal kunnen presteren. 

Een veelgenoemd recept voor succes is de ‘10.000-uur-regel’ van psycholoog Karl Anders Ericsson. Ericsson ontdekte dat de beste violisten niet alleen meer talent hadden, maar ook meer oefenden: gemiddeld 10.000 uur. Minder bekend is dat Ericsson naast die 10.000 uur oefentijd nóg een succesfactor ontdekte: de beste violisten sliepen gemiddeld 8,6 uur per dag.

slapende vrouw achter laptop

Mythe 3: ‘Succesvolle mensen hebben geen tijd voor spelletjes’

De waarheid: Echte toppers weten dat speelsheid en creativiteit hand in hand gaan.


Alleen maar bloedserieus met targets en processen bezig zijn, is funest voor je creativiteit. Door speels te blijven, maak je ruimte in je brein voor het opborrelen van geniale ideeën

Mythe 4: ‘Zorg dat je altijd als eerste een antwoord klaar hebt’ 

De waarheid: succesvolle mensen zijn goede luisteraars.

De mensen die het meest aan het woord zijn, hebben niet per se het meeste te zeggen. Goede luisteraars dringen door tot de kern van een verhaal. Juist ook doordat ze opmerken wat er niet wordt gezegd.

Mythe 5: ‘Focus op wat de concurrentie doet’
De waarheid: succesvolle mensen vertrouwen op hun eigen intuïtie.

Wil je de middelmaat ontstijgen? Maak je dan vooral niet druk om wat anderen zeggen of doen. Zoals Steve Jobs ooit zei: “Don’t let the noise of others’ opinions drown out your own inner voice. Have the courage to follow your heart and intuition. Everything else is secondary.”

Bron: www.linkedin.com

Reacties

Er zijn nog geen reacties, ben jij de eerste die een reactie plaatst?

Plaats jouw reactie