Recruiters zijn poortwachters: dit is het wachtwoord

Door Inge Bakker op 25-02-2014 0 reacties | 5093 views

Recruiters. Ze zijn de poortwachters van het domein, waar jij ontzettend graag naar binnen wilt: jouw droomwerkgever. Helaas is de rij voor de poort kilometers lang. Hoe zorg jij dat jij wordt toegelaten? Wat is het geheime wachtwoord? Drie uitspraken die werkten.“Wat vind je eigenlijk van mij?” 
Tijdens een sollicitatie zijn er veel standaardvragen. Vragen over de aard van de werkzaamheden, of de doorgroeimogelijkheden binnen een bedrijf hoort een recruiter twintig keer per dag. Goede vragen, maar weinig verrassend. Wie scherpe vragen stelt, onderscheidt zichzelf dus. Bijvoorbeeld een vraag als “Wat vind je van mij?”, aldus Luis Zaagmans, Corporate Recruiter bij YoungCapital. “Ik word altijd verrast door gerichte vragen, zoals ‘wat zie jij als de ideale kandidaat’.” 


“Mag ik je feedback geven?”

Op het einde van een sollicitatie vraagt een recruiter vaak of je nog vragen of aanvullingen hebt. Een echte durfal grijpt die kans om, indien nodig, feedback te geven aan de recruiter. Op de vacaturetekst bijvoorbeeld, aldus Luis Zaagmans, die wel eens tips heeft gekregen om een tekst aan te scherpen. “Dit zag ik als een positieve verrassing.”

Goede feedback wordt meestal gewaardeerd. Kun je deze feedback ook nog op een constructieve en positieve manier brengen (een recruiter is immers ook maar een mens), dan laat je direct zien dat je communicatieve en sociale vaardigheden dik in orde zijn. Niet zo zeker van je zaak? Neem dan geen risico.

“Sorry, maar je hebt het mis”

Dat overtuigingskracht en een portie lef positief kunnen uitpakken, bewijst het volgende succesverhaal. Nadat een kandidaat had gehoord dat hij niet werd meegenomen in de verdere sollicitatieprocedure bij de Nederlandse Spoorwegen, waagde hij nog een belletje. Hilke van Helvoort, Corporate Recruiter bij de NS, “deze jongen had een goed verhaal en wist mij met sterke argumenten ervan te overtuigen dat hij wel degelijk geschikt was voor de functie. Ik heb direct aan mijn collega doorgegeven dat ik hem alsnog op gesprek wilde uitnodigen.”

Conclusie
Met deze wachtwoorden kun je jouw sollicitatie extra kracht bijzetten. Doe er je voordeel mee, maar alleen als de situatie dat toelaat. Veel succes!

Mag je op gesprek? Trek je een pak uit de kast of is dat overbodig?
En houd ook zeker rekening met de grootste valkuilen tijdens een sollicitatiegesprek.


Reacties

Er zijn nog geen reacties, ben jij de eerste die een reactie plaatst?

Plaats jouw reactie