Toeslagen op de schop?

Door Lisette de Graaf op 13-02-2014
0 reacties | 2255 views

De discussie over de afschaffing van toeslagen op avond- en weekendwerk duurt nog steeds voort. Vorige week zei MKB-Nederland dat het beter is dat de toeslag verdwijnt. Uit onderzoek van Het Financieel Dagblad en TNS Nipo blijkt dat deze opvatting lang niet door alle ondernemers gedeeld wordt. Slechts een kleine meerderheid (54 procent) van de mkb-ondernemers vindt afschaffing wenselijk. Maar wat vinden jongeren, de grootste groep avond- en weekendwerkers, hier eigenlijk zelf van? StudentenWerk peilde de mening van 677 jongeren.

‘Toeslag is redelijke compensatie’
Uit eigen onderzoek blijkt dat 15 procent van de jongeren ook zonder toeslag bereid is om in weekenden of avonden te werken. 64 procent ziet dit echter niet zitten en vindt de toeslag een redelijke compensatie voor weekend- en avondwerk. Voor ruim een vijfde van de jongeren (21 procent) is de toeslag zelfs de enige reden om in avond- of weekenduren te werken.

Beter luisteren naar jongeren als werknemers
“Werkgevers zouden vaker naar jongeren moeten luisteren”, vindt Bram Bosveld, DGA van YoungCapital. Als bestuurslid van de ABU zet hij zich in voor de positie van jongeren op de arbeidsmarkt. “Het zijn vooral jongeren op wie deze discussie van toepassing is. Informatie bij hen inwinnen is waardevol, bijvoorbeeld om de gevolgen van een dergelijke beslissing goed in te schatten. Sommige bedrijven hebben al moeite om mensen te vinden op bepaalde functies. De onderzoeksresultaten geven aan dat afschaffen van toeslagen risico’s kan hebben voor de werving.”

Laat aard van de werkzaamheden meewegen
Bosveld: “In de 24-uurs economie waarin we leven zijn in veel branches bredere werktijden gangbaar geworden. Denk bijvoorbeeld aan de horeca, waar het zeer gebruikelijk is om in de avonduren of weekenden te werken en waar de toeslagen al gedeeltelijk zijn afgeschat. Een beslissing over de toeslagen zou dus moeten afhangen van de aard van de werkzaamheden in een bepaalde branche.”

Reacties

Er zijn nog geen reacties, ben jij de eerste die een reactie plaatst?

Plaats jouw reactie