Wat mis je als de weekendtoeslag verdwijnt?

Door Inge Bakker op 30-01-2014
1 reactie | 15067 views

MKB-Nederland, de brancheorganisatie voor werkgevers in het midden- en kleinbedrijf, wil dat de toeslag op loon voor avondwerk of werken in het weekend verdwijnt. Politiek en bedrijfsleven debatteren hier nog over. Als uitzendkracht is het goed om te weten om welke toeslagen het gaat. StudentenWerk zet de feiten voor je op een rij.

Afhankelijk van CAO
Welke toeslag ontvang je nu? Voor uitzendkrachten is dit ten eerste afhankelijk van de CAO waaronder je uitzendbureau valt. Daarnaast is het vaak ook belangrijk welke CAO het bedrijf waar jij voor werkt hanteert.

Werken onder de ABU-CAO
StudentenWerk is lid van de ABU en onze uitzendkrachten vallen daarom onder de ABU-CAO. Onder deze CAO heb je in sommige gevallen recht op een toeslag als je ’s avonds of in het weekend werkt.
Of je hier recht op hebt ligt aan het feit of je beloond wordt volgens de loontabellen van de ABU-CAO of de beloningsregeling van het bedrijf waar je voor werkt. Bij aanvang van je werkzaamheden zal je medegedeeld worden welke beloningsregeling voor jouw werkzaamheden geldt. In de ABU-CAO staan toeslagen voor avondwerk en weekendwerk benoemd, zoals een toeslag van 25 procent op je normale uurloon tussen 18.00 uur ’s avonds en 00.00 uur ’s nachts en 100 procent toeslag in het weekend.

Vaak geldt de beloningsregeling van het bedrijf waar je voor werkt. Sowieso geldt deze regeling als je langer dan 26 weken voor dat bedrijf gewerkt hebt via een uitzendbureau. Je eventuele toeslagen hangen dan af van wat er in de CAO of personeelshandleiding staat. Andere rechten voor uitzendkrachten zijn te vinden op de website van de ABU of in de CAO zelf.

Poster die aangeeft dat winkel zondag open is

Werk je in de detailhandel?
In de detailhandel zijn veel verschillende soorten CAO’s in omloop. Als je in een supermarkt werkt onder de Supermarkt levensmiddelenbedrijf CAO, gelden de volgende toeslagen: van maandag tot en met vrijdag geldt een toeslag van 33.3 procent tussen 20:00 en 21:00 uur ’s avonds. Tussen 21:00 uur ’s avonds en 06:00 uur ’s ochtends geldt een toeslag van 50 procent. Op zaterdag geldt een toeslag van 50 procent tussen ’s avonds 18:00 uur en 00:00 uur ’s nachts. En op zondag geldt een toeslag van 100 procent, ongeacht of het een feestdag is. 
Werken in een kledingwinkel

Wanneer je in een kledingwinkel werkt onder de Fashion & sport in retail CAO, gelden de volgende toeslagen: van maandag tot en met vrijdag geldt een toeslag van 50 procent tussen 21:00 uur ’s avonds en 07:00 uur ’s ochtends. Op zaterdag geldt een toeslag van 50 procent tussen 00:00 uur ‘s nachts en 07:00 uur ’s ochtends. Tussen 18:00 uur ’s avonds en 00:00 uur ’s nachts krijg je 100 procent toeslag. Op zondag geldt een toeslag van 100 procent, ongeacht of het een feestdag is.


Klik hier voor een overzicht van alle cao’s in de detailhandel.  


Ben jij een Agent Klantcontact?

In deze branche gelden de volgende toeslagen volgens het meest recente facilitaire contactcenter CAO. Van maandag tot en met zaterdag is er een toeslag van 50 procent tussen 22:00 uur ’s avonds en 08:00 uur ‘s ochtends. Op zondag is er een toeslag van 50 procent en op feestdagen krijg je een toeslag van 100 procent.


Aan het werk in de horeca?

In de horeca geldt de nachttoeslag. Van maandag tot en met zondag geldt er een toeslag van 10 procent op je uurloon bij een nachtdienst tussen 00:00 uur ’s nachts en 06:00 uur ’s ochtends. Meer informatie over toeslagen in de horeca is hier te vinden.


Niet werkzaam in één van de bovengenoemde branches en ben je benieuwd op welke toeslagen jij recht hebt?

Reacties

30-01-2014

Marcel de Wijk:

Eerst wilden de werkgevers avond en weekenddiensten. Dat was goed voor de economie en werkgelegenheid. Daarna is gebleken dat mensen hun aankopen verspreiden en niet meer kopen. Dus zijn daardoor de kosten gestegen en is er minder winst. Sluit dan gewoon weer die winkels op zondag! Internet is ook een grote concurrent geworden. Daar werken mensen ook 24 uur per dag. Moeten zij ook hun toeslag inleveren? hou toch op te bezuinigen op laaggeschoolden. Neem eens genoegen met minder winst! Stop die managers die zich verrijken en een hoge dunk van zich zelf hebben!

Plaats jouw reactie