Generatie Y & Einstein: Weekoverzicht WEEK 34 2010

Door Karlijn Fiesler op 20-08-2010
1 reactie | 2807 views

 

De scholen zijn weer begonnen, dus de media floreerden deze week met nieuws, trends en cijfers omtrent studenten, studies en arbeidskansen. Hieronder de drie opmerkelijkste berichten:

 

DINSDAG

Studiewissel kost samenleving 6 miljard per jaar

Een of meer keren veranderen van studierichting in het hoger beroeps- of academisch onderwijs kost de samenleving ongeveer 6 miljard euro per jaar, schrijft De Volkskrant. Dat heeft het Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt (ROA) uit Maastricht becijferd, aldus onderzoeker en hoogleraar Arbeidseconomie Lex Borghans dinsdag in het dagblad.

Scholieren kiezen volgens hem regelmatig de verkeerde studie, omdat ze geen goede voorlichting krijgen van universiteiten en hogescholen. Ze stoppen dan met hun opleiding of gaan een tweede studie doen. Daarnaast blijkt dat studenten te vaak een opleiding volgen waarin ze na het afstuderen geen werk kunnen vinden. Het ROA meet jaarlijks hoe het studenten vergaat die een beroepsopleiding of studie hebben afgesloten.

De financiële pijn zit vervolgens in de belastinginkomsten die onze staat misloopt. Immers, een student die vaker switcht van studie, zal ook pas later op de arbeidsmarkt terechtkomen. Er zou volgens de hoogleraar door Middelbare scholen meer aandacht besteed moeten worden aan de gevolgen van een studiekeuze en het perspectief op de arbeidsmarkt.

 

WOENSDAG

Weer meer studenten naar de universiteit

NOS meldt dat het aantal studenten dat dit jaar begint aan een universitaire studie licht stijgt ten opzichte van vorig jaar. Volgens een schatting zijn er 42.500 eerstejaars. Dat zijn er 500 meer dan vorig jaar.

 

universiteit

 

In het hbo daalt het aantal studenten juist licht met 1,6 procent. Uiteraard zijn deze cijfers nog niet compleet, omdat de percentages zijn gebaseerd op voorinschrijvingen en studenten altijd nog tot oktober van studie kunnen switchen.

Opvallend is de stijging wel, omdat juist het aantal academische banen ligt afneemt. De branche met de meeste vooruitzichten is op dit moment de zorg. Academici die voor een techniek-, economie- of rechtenstudie kiezen, komen er de komende jaren bekaaid van af. Zo zal de werkgelegenheid in de metaal en de elektrotechniek met bijna 4 procent dalen.

Hoogleraar Arbeidseconomie Lex Borghans (1 artikel omhoog) praat hopelijk niet tegen dovemans oren, als hij de middelbare scholen aanraadt om actiever hun scholieren te begeleiden met hun carrierekeuzes.

 

 

WOENSDAG

Niet goed geld terug garantie nu ook op hogescholen?

niet goed geld terug

 

Alle studenten die vanaf september aan de particuliere foto-opleiding aan de Fotoacademie beginnen, kunnen hun collegegeld terugvorderen als zij twee jaar na hun afstuderen geen werk als fotograaf hebben kunnen vinden. Dit meldde woensdag het NRC en vele andere bladen.

Uiteraard zitten hier nog wat voorwaarden aan vast, maar de academie is zo overtuigd van de capaciteiten van hun studenten, dat ze het risico van deze garantie wel aandurven.

Buiten het feit dat de academie middels deze publiciteitstunt zichzelf in de spotlights zet, probeert ze hiermee natuurlijk de concurrenten uit te schakelen. Want wie dit durft te garanderen, moet wel een heel goede opleiding zijn, of niet?

Er beginnen dit schooljaar weer duizenden studenten aan een nieuwe studie en, zoals we al eerder hebben gezien, wordt er aan deze studenten dik verdiend. Geen wonder dat alles uit de kast wordt gehaald om de klanten binnen te hebben voordat de schoolbel gaat.

De vraag is: zullen studenten zich laten beïnvloeden in hun opleidingkeuze door financiële beloftes?

Wat vinden jongeren belangrijker, een financiële garantie, of het lespakket? Of misschien wel de uitstraling van de school. Of de kwaliteit van de opleiding. Reden voor StudentenWerk om dit de komende twee weken aan onze studenten te vragen.

Binnenkort kun je hier de uitslag lezen.

Reacties

Er zijn nog geen reacties, ben jij de eerste die een reactie plaatst?

Plaats jouw reactie