De grootste voordelen van een bijbaan in december

Door Wendy Dallinga op 10-12-2013
0 reacties | 2689 views

Mirjam Sterk (ambassadeur Aanpak Jeugdwerkloosheid) gaat in december zelf aan de slag: als shopmedewerker in de telecom, klantcontactagent en als verkoopadviseur van lingerie. Dit doet ze om aandacht te vragen voor de campagne Piekwerk, waarmee ze met hulp van StudentenWerk zoveel mogelijk jongeren aan een baan wil helpen. Maar zitten jongeren wel te wachten op een bijbaan in december en zo ja, bij wat voor werkgever komen ze dan terecht? Wat levert tijdelijk werk hun op? We vroegen het drie jongeren met uiteenlopende bijbanen. 


Relevante werkervaring voor later 
Een bijbaan geeft je cv meer body en brengt je in het werkritme. Ideaal voor jongeren met ambities. Dat vindt ook Damian Purperhart (19). Hij wil volgend jaar een opleiding tot kok volgen en zocht voor december een bijbaan die daar op aansluit: “Door mijn baantje bij de Smullers op het station Amsterdam CS heb ik al wat uren in de keuken gestaan. We werken onder strenge hygiënische richtlijnen dus dat is heel goede ervaring. Daarnaast merk ik dat ik het werken met klanten erg leuk vind, het gaat me gemakkelijk af.” 


Doorgroeien als starter
Om haar kamer te betalen, was Ilse van Stijn (22) genoodzaakt een baan te zoeken na haar studie Media, Informatie & Communicatie aan de Hogeschool van Amsterdam. Maar ze maakte ook gericht een carrièreplan. Ze werkt nu 24 uur per week als shopadviseur bij T-Mobile in Amsterdam: “Ik kon ook direct op zoek naar een baan, maar de markt is er niet naar. Mijn ambitie is om te werken op de marketingafdeling van T-Mobile. Ik wil daarom graag vanuit mijn bijbaan als shopadvisor doorgroeien. Om dit te bereiken in de huidige arbeidsmarkt kan ik het beste onderaan beginnen en de bedrijfscultuur leren kennen.” 


t-mobile winkel met voorbijlopende mensen


Bedrijfscultuur leren kennen
T-Mobile vindt ze een leuk bedrijf om te werken, omdat het een bedrijf is dat zich internationaal oriënteert en een jonge uitstraling heeft. Als shopadvisor ontdekte Van Stijn dat ze een commerciële instelling heeft: “Commerciële bedrijven moeten je liggen. Ik zie het als een uitdaging om de gestelde targets te halen. Daarnaast haal ik veel voldoening uit het helpen van klanten. Je doet in de winkel goede communicatieve vaardigheden en mensenkennis op die nuttig zijn voor toekomstige baan.” 


Lekker zelf je werktijden inplannen
Iris Koopmans (21) vindt vooral de flexibele werktijden van haar bijbaan bij Nuevo thuizorg erg fijn. Ze werkt vooral veel in de vakanties als hulp in de huishouding en ze heeft geen vaste werktijden: “Ik kan mijn eigen tijd daardoor goed inplannen. Als ik meer wil werken, dan kan dat.” Het werk dat ze nu doet, is ook handig voor haar toekomstige baan als fysiotherapeut: “Je leert goed omgaan met mensen. De meeste ouderen zijn heel aardig en open, maar vooral als ze wat negatiever zijn of meer eisen stellen, dan leer je je goed aanpassen aan de wensen van de cliënt.”

Reacties

Er zijn nog geen reacties, ben jij de eerste die een reactie plaatst?

Plaats jouw reactie