Jongeren pieken graag in dure decembermaand

Door Wendy Dallinga op 27-11-2013
0 reacties | 3204 views

Rond de feestdagen hebben veel bedrijven meer werkkrachten nodig. Daarom wil Mirjam Sterk, ambassadeur aanpak Jeugdwerkloosheid, in deze drukke decemberperiode zoveel mogelijk jongeren aan het werk helpen. Met hulp van StudentenWerk, de jongerenspecialist! Maar wat schieten jongeren nu op met tijdelijk werk?


Vorig jaar al bleek uit een van onze onderzoeken dat driekwart van de jongeren graag meer wil werken in de dure decembermaand. 15 procent geeft aan te willen werken op de piekmomenten voor de feestdagen en 21 procent wil in de kerstvakantie zelf werken. Dat is mooi, want restaurants, winkels, klantcontactafdelingen en distributiecentra draaien overuren in deze tijd! Niet alleen omdat er meer klanten zijn, maar ook omdat vaste medewerkers in deze tijd graag een paar weken vrij nemen.


Extra zakcentje

Bijbaantjes zijn belangrijk voor jongeren om verschillende redenen, meent Thea Hazel-Stals, eigenaar van Edgie.nl (een jongerenplatform dat jongeren helpt meer uit hun geld te halen met diverse tips en tools): “Met tijdelijke baantjes kun je werkervaring opdoen, maar ze zijn natuurlijk ook belangrijk om een zakcentje te verdienen. Zeker rond de feestdagen is een extra zakcentje heel plezierig.”


Geen gat in cv
‘Piekperiodes’ zoals december bieden kansen om snel werkervaring op te doen. Bram Bosveld, oprichter StudentenWerk: “Jongeren kunnen voordeel halen uit de bijbanen. Je ziet dat veel afgestudeerden op zoek zijn naar een baan, maar dat ze geen geschikte functie vinden die aansluit op hun afstudeerrichting. Met een bijbaan als callcenteragent of als verkoopmedewerker laten zij zien dat ze gemotiveerd zijn, doen ze relevante werkervaring op en voorkomen ze een gat in hun cv." 


man sorteert post met kerstmuts op

"Tijdelijk werk geeft werkzoekende jongeren de kans mee te draaien in een vast werkstramien, waardoor ze in het werkritme komen. Dit is een win-winsituatie voor zowel werkgevers als werknemers, want het is zonde als dit arbeidspotentieel verloren gaat!”, aldus Bosveld.


Elk werk telt!
Tijdelijk werk in een piekperiode is voor jongeren een goede tijd om kennis te maken met bedrijven en een netwerk op te bouwen. Studentenwerk zet zich hier, samen met Mirjam Sterk en aangesloten organisaties zoals UWV en de Nederlandse arbeidsmarktregio’s, voor in met het initiatief ‘Piekwerk: elk werk telt’. Het doel is om zo veel mogelijk werkgevers aan te sluiten bij dit initiatief en ertoe te bewegen jongeren in dienst te nemen in december. En langer is natuurlijk altijd beter! 


Mensenkennis opdoen

De deelnemende bedrijven zoals T-Mobile, NS Stations, Hunkemöller, thuiszorginstelling Nuevo en klantcontactspecialisten SNT en Cendris kunnen jongeren veel bieden. “Medewerkers van SNT doen veel mensenkennis op tijdens hun werk. Ze leren met allerlei onverwachte situaties om te gaan en verantwoordelijkheid te dragen voor hun eigen resultaten”, aldus Frank van der Linden, directeur Human Resources van SNT.


Doorgroeien vanuit een tijdelijke baan
Piekwerk biedt zeker doorgroeimogelijkheden voor uitzendkrachten, meent Dimitri Broeren, Head of Retail van Hunkemöller Nederland: “Voor velen kan het ook de eerste stap zijn naar een carrière in de retailbranche. Ik zie steeds vaker jongedames die na hun studie ‘nog even bleven hangen’, maar nu wel in een traject zitten om filiaalleidster te worden!”

 

Ook bij T-Mobile zetten jongeren de volgende stap in hun carrière: “Jonge mensen groeien van winkeladviseur of callcenteragent door naar manager of zetten hun carrière die in de winkel begon, voort op het hoofdkantoor”, aldus Catalina Schveninger, Directeur HR bij T-Mobile. “Iemand kan bij T-Mobile als uitzendkracht beginnen, om vervolgens in vaste dienst te komen. Alleen al dit jaar kwamen op die manier ongeveer dertig jongeren in vaste dienst van T-Mobile.”

Extra handjes nodig in december? Meld u dan aan voor Piekwerk op Studentenwerk.

Reacties

Er zijn nog geen reacties, ben jij de eerste die een reactie plaatst?

Plaats jouw reactie